Kagemusha-sobowtor
Moderator: Zarząd
- GrafRamolo
Kagemusha-sobowtor
Poniewasz ten film lecial ostatnio w naszej tv pozwole sobie do niego wrucic.
Po kinowym seansie zrobil pamietam na mnie piorunujace wrazenie, dramatyzm w nim zawarty jest po prostu niesamowity lecz obawiam sie ze dla osoby niezaznajomionej z kultura japponii mugl wydawac sie troche niezrozumialy.
Mimo wszystko wysmienity.
Po kinowym seansie zrobil pamietam na mnie piorunujace wrazenie, dramatyzm w nim zawarty jest po prostu niesamowity lecz obawiam sie ze dla osoby niezaznajomionej z kultura japponii mugl wydawac sie troche niezrozumialy.
Mimo wszystko wysmienity.
Re: Kagemusha-sobowtor
Czy ludziom pracującym w TVP totalnie odbiło?
Żeby Sobowtóra o drugiej w nocy dawać, to trzeba być ostro pier...
Żeby Sobowtóra o drugiej w nocy dawać, to trzeba być ostro pier...

...
ogladałem tylko 1 część jakiś czas temu, podobała mi się, żałuję ze nie nagrywałem 

- Chifuretsu
Ja chyba też obejrzę go jeszcze raz, bo tym razem to ja trochę przysnęłam. Na szczęście stoi bezpiecznie na VHSie na półeczce i nic mi nie zabroni włączyć go choćby dzisiaj
. A jak dam radę, to jeszcze 'Rana'
.
Co na Was robi największe wrażenie w tym filmie?
Według mnie, jesli ktoś chce naprawdę wczuć się w tamte czasy, poznać samurajów, musi nie tylko patrzeć, jak machają mieczami, ale przyjrzeć się dokładnie, jak wyglądały ich stroje, przedmioty codziennego użytku, zachowanie wzgledem siebie, wystrój wnętrz - zawsze oglądam japońszczyznę z niezwykłą uwagą i staram się takich szczegółów wchłonąć jak najwięcej.

Co na Was robi największe wrażenie w tym filmie?
Według mnie, jesli ktoś chce naprawdę wczuć się w tamte czasy, poznać samurajów, musi nie tylko patrzeć, jak machają mieczami, ale przyjrzeć się dokładnie, jak wyglądały ich stroje, przedmioty codziennego użytku, zachowanie wzgledem siebie, wystrój wnętrz - zawsze oglądam japońszczyznę z niezwykłą uwagą i staram się takich szczegółów wchłonąć jak najwięcej.
Ja miałem mega radochę jak samodzielnie rozpoznałem na sztandarach znaki oznaczające las i góra.Chifuretsu pisze:Co na Was robi największe wrażenie w tym filmie?
Mała rzecz a cholernie cieszy bo człowiek ma świadomość, że jednak coś z tego japońskiego liznął

...
Było, ale wiatru i ognia nie rozpoznałemosukaru pisze:A niebyło to tak czasem wiatr-las-ogień-góra??

...
- GrafRamolo
Mi podobalo sie co innego, to rze cala oprawa w postaci samurajuf, japonszczyzny itp byla tylko pretekstem do pokaznia psychiki i losuw czlowieka, choc dzialo sie to w japonii i w odleglych czasach to samo moglo by zdarzyc sie wszedzie na swiecie moze w innym wymiarze kulturowym ale bylo to uniwersalne.
Filmy Kurosawy są w zancznym stopniu uniwersalne. Dotyczą cech charakteru ludzkiego, ale zwykle na przykładzie społeczeństwa feudalnego. Sobowtór podobał mi się, aczkolwiek nie uważam go za szczytowe osiągnięcie pana Kurosawy. jedna z najciekawszych scen to ta, gdy "Oda Nobunaga" recytuje wiersz wymachując wachlarzem.
"Gdy forma zewnętrzna stwarza mozliwość, tresc przyjdzie, aby ja wypelnic"
Film o ile pamięć dopisuje, rozpoczyna się od następującej sceny: do daimio Takedy przyprowadzają przestępcę, który jest pewien śmierci. Ten w przypływie desperacji oskarża Shingena o to, że jest tysiąkroc gorszym przestępcą, bo zbrodni swych: mordów, gwałtów, grabieży, podpaleń, dokonuje w większych ilościach i to w majestacie prawa. A daimio na to odpowiada: masz rację.
Nie dziwi nas, że przestępca z czasem dorasta do roli zastępcy daimio, że pokocha go, że być może jako jedyny naprawde go zrozumie, a w końcu odda życie by chronić to, co tamten zbudował.
Ten film jest genialny. Ten film jest genialny. Ten film jest genialny.
Nie dziwi nas, że przestępca z czasem dorasta do roli zastępcy daimio, że pokocha go, że być może jako jedyny naprawde go zrozumie, a w końcu odda życie by chronić to, co tamten zbudował.
Ten film jest genialny. Ten film jest genialny. Ten film jest genialny.
Dlaczego śnieg pada? Nikt tego nie wie, chociaż wszyscy marzną... Ale czy śnieg wie, że nam zimno?
Tak. Ten film jest świetny...
"Wszechświata nie stworzył żaden bóg ani żaden człowiek, lecz był on zawsze, jest i będzie zawsze żywym ogniem."