Do czego służy BOHI?

Dzial o wszelakiej broni japonskiej, kyu(łuk), naginata, nagamaki, kakae zutsu (bron palna) nunchaku, kama, tonfa, jite i co wam do glowy przyjdzie!

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
Arek San

Do czego służy BOHI?

Post autor: Arek San »

Witam
nowy temat . Po rozmowie ze nznajomym zacząłem zastanawiać się do czego tak naprawde służy bohi?
Mam cztery teorie:
1) odciążenie wagi ostrza.
2) usztywnienie, by nie wyginał się na boki i był bardziej sprężysty
3) by podczas cięcia było słychac charakterystyczny swist.
4) zamaskowanie ewentualnych defektów na głowni

napiszcie co sądzicie o tym
Sebastian

Re: Do czego służy BOHI?

Post autor: Sebastian »

Arek San nie taki nowy temat bo było to opisywane w kuźni -jak powstaje boshi a twoje teorie moim zdaniem sa słuszne :) choć może ktoś jeszcze opracuje nowe zastosowanie boshi :D

Moim zdaniem co do usztywnienia ostrza to raczej aby nie skręcało się w osi
Ponadto nie wiem czy ma to odnośnik z polskiego oręża ale w szblach polskich wzbrocze odpowiednik boshi był stosowany miedzy innymi aby w przypadku wbicia ostrza w korpus człowieka przez nie dostawało sie powietrze do wnetrza ciała i nie dochodziło od zassania ostrza co mogło by spowodować trudności w jego wydobyciu( to nie moja teoria tylko wypowiedz człowieka który co nieco o szabli polskiej wie :D )

A teraz moja teoria Poprostu Boshi bardzo ładnie wygląda i trudno je wykonać tak perfekt :lol:
Awatar użytkownika
Arek San

ja myślę ze włąsnie dla iaidoków najważniejsze jest zeby miecz świszczał. rzadko widze by ktoś miał meicz bez bohi, efekt jestnajważniejszy. Ja do ćwiczen tez mam z bohi ale do cięć już bez i chyba lepiej się tnie mieczem bez bohi.
Ale i tak się zastanawiam dlaczeg zaczęto stosowac bohi, moze moda?MOze jakies eksperymenty, bo przecież stare ostrza nie mają bohi.
avis

Post autor: avis »

Tz. niektóre stare głownie miały bohi dorabiane by wzmocnić konstrukcje. Cóż pewnie bohi to byłwało okresową modą w okresie edo- wtedy można było sobie pozwolić na ekstrawagancje kosztem praktycznosći. Bo gdy walczysz z przeciwnikiem, świst może informować przeciwnika o ataku (jezeli nie walczysz z nim twarzą w twarz). Ale świst jest bardzo pomocny przy nauce- oznacza iż tnie się z hassuji (właściwy kąt natarcia)
Maenardil

Post autor: Maenardil »

Są też drewniane miecze, które posiadają wyżłobienie - tutaj celem jest właśnie wywołanie świstu, by nowicjusz nauczył się uderzać ostrzem, a nie płazem.
Według mojej wiedzy, zbrocza używa się z dwóch powodów:
a) zmniejszenie wagi ostrza
b) poprawa zachowania miecz przy uderzeniu w ciało sztywne. Miecz nie wpada w wibracje, a do tego dobrze wykonana klinga przekazuja na dłoń niewielką energię (Dobre miecze europejskie są wykonane w ten sposób, że węzeł fali wypada w 1/3 ostrza licząc od sztychu oraz tuż pod rękojeścią.

Inne efekty zbrocza - świst, uniknięcie zassania - są moim zdaniem korzystnym ubocznym efektem. W przypadku szabli, ogromna większość starć kończyła się cięciami w nadgarstki (według Paska). Wbicie w ciało powoduje automatyczny skurcz mięśni, i tutaj zbrocze niewiele pomoże - klinga i tak utknie. Przed ugrzęźnięciem w żebrach, czaszce czy pancerzu też bohi nie chroni.

Co do powstania bohi - mogą to być wpływy z innego kraju (kowale skopiowali tą technikę), ale to nie odpowiada na pytanie, tylko przesuwa dalej. Sądzę, że pierwszą przyczyną była chęć obniżenia wagi. Względy estetyczne mogły być równie ważne. Może samuraj uważał, że to niegodne walczyć lżejszą kataną, ale na pewno nie miał oporów przed walczeniem ładniejszą
Awatar użytkownika
Żukson

Post autor: Żukson »

Tak ale ważnym zadaniem bohi oprócz wymienionych było obniżenie wagi miecza.
Awatar użytkownika
Plaargath

Post autor: Plaargath »

Arek San pisze:ja myślę ze włąsnie dla iaidoków najważniejsze jest zeby miecz świszczał. rzadko widze by ktoś miał meicz bez bohi, efekt jestnajważniejszy.
Eeeeee... Najważniejsze!?!?!? :shock: Efekt jest najlepszy i najbardziej nagradzający, kiedy jest dobra, pewna, szybka, ładna, precyzyjna, zabójczo skuteczna i nie pozbwiona gracji technika - TECHNIKA. Nie świst... Ja patrzę na waloryzowanie świstu raczej z obawą, bo jest gros ludzi, którzy wyciągają z cięć świsty zamiast technikę i ściągają cięcia do ciała, skracają i cuda robią, bo "ładnie" świszczy. Świst mówi dużo, ale bez znajomości techniki nie da się odróżnić świstu dobrego od świstu efekciarskiego.

A co do sensu bohi - nic mądrego poza tym, co napisaliście, do głowy mi nie przychodzi.
"Wszechświata nie stworzył żaden bóg ani żaden człowiek, lecz był on zawsze, jest i będzie zawsze żywym ogniem."
Awatar użytkownika
Arek San

Plaargath, właśnie o tym mówię :):):)
Awatar użytkownika
Plaargath

Arek San, to ja musiałem źle zrozumieć... :?
"Wszechświata nie stworzył żaden bóg ani żaden człowiek, lecz był on zawsze, jest i będzie zawsze żywym ogniem."
Awatar użytkownika
Arek San

Włąsnie miałem na myśli to ze iaidocy przede wszystkim dbają o to by był odpowiedni swist, a nie o poprawnośc cięcia. To widać na stażach. Mało kto ma ostrze bez bohi. Zresztą może nawet odpowiedni swist świadczy o tym ze cięcie idzie w odpowiedniej linii i pod odpowiednim kątem, a i lżejszym ostrzem łatwiej machac.
Zastanawia mnie inna rzecz. Mianowicie czy ostrze z bohi nie będzie słabsze. Np chcąc przeciąc wojownika w zbroi, czy ostrze pełne nie będzie lepsze, wytrzymalsze, masywniejsze i zarazem skuteczniejsze?Różnica taka jakby uderzyc batem, a pałką. Wniosek taki -> do różnych sytuacji różne miecze :):):)
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Bo hi tak jak napisaliscie sluzy odciazeniu miecza, jego bocznemu usztywnieniu, leprzemu wywazeniu badz poprawie wywazenia a takze za pomoca bo hi mozna ukryc jakies gleboki rysy, defekty itp.

A odnosnie swistu zauwazylem po sobie iz przy poprawnym kesa swist jest prawie nieslyszalny, a gdy cos zrobie zle lekko wygne ostrze albo zle popraowadze wtedy slychac charakterystyczny swist. Ale nie wiem na ile jest to regula a na ile harakterystyka mojego miecza.
karateka28

Post autor: karateka28 »

Arek San pisze:Witam
nowy temat . Po rozmowie ze nznajomym zacząłem zastanawiać się do czego tak naprawde służy bohi?
Mam cztery teorie:
1) odciążenie wagi ostrza.
2) usztywnienie, by nie wyginał się na boki i był bardziej sprężysty
3) by podczas cięcia było słychac charakterystyczny swist.
4) zamaskowanie ewentualnych defektów na głowni

napiszcie co sądzicie o tym
1. odciązenia ostrza dzięki czemu miecz jest lepiej wyważony
2. podczas pchnięcia w przeciwnika umożliwia latwiejsze wyjęcie glowni z ciala ( mięśnie nie kurczą się aż tak, żeby zablokować ostrze
!!! czyj to pomysł ? ) .
3. po cięciu lub pchnięciu krew zostaje w boshi a nie na ostrzu i latwiej jest ją "wytrząchnąć" przez wykonanie hiburi
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Z krwią to taka bajka raczej ale jak ktos chce mozna w to wierzyc napewno nadaje kolorytu wszelakim historiom.
Awatar użytkownika
Plaargath

Brzmi absurdalnie. :wink: Tym bardziej, że łatwiej chiburi zrobić właśnie płaskim ostrzem z tego co wiem.
Maenardil

Post autor: Maenardil »

2. podczas pchnięcia w przeciwnika umożliwia latwiejsze wyjęcie glowni z ciala ( mięśnie nie kurczą się aż tak, żeby zablokować ostrze
!!! czyj to pomysł ? ) .
Mój. Nie mam doświadczenia we wbijaniu sztychu w czyjś brzuch. A Ty? Opierałem opinię na autorytecie nauczyciela iaido mojego kolegi. (W ten sposób tłumaczył kata, w którym po pchnięciu następuje natychmiastowe cofnięcie ostrza.) Być może użyłem niewłaściwego słowa "utknie" - raczej utrudni wycofanie broni. Zresztą w mieczach europejskich przeznaczonych do kłucia, nie ma zbrocza. Mięśnie, nie mięśnie, bohi lub zbrocze mają moim zdaniem zerowe praktyczne znacznie podczas wbicia w ciało. Geometria ostrza sie liczy.
W większych mieczach europejskich nie zawsze zbrocze jest - miecze dwuręczne mają tylko na obszarze ricasso (tępy fragment głowni tuż przy jelcu) albo wcale. Być może zatem i w większych japońskich mieczach bohi nie umieszczano. Zatem jak najbardziej, Arku, do różnych sytuacji różne miecze. Rycerz średniowieczny wiózł przy siodle niezły aresnał! Przeciw zbroi lepszy topór, broń obuchowa albo sztylet. Chyba nikt o zdrowych zmysłach nie będzie miał zamiaru rąbać na pół przeciwnika. To, że coś jesteśmy w stanie zrobić, nie znaczy, że to jest optymalne zachowanie.

I jeszcze jedno:
Waga to nie to samo co wyważenie!
Awatar użytkownika
Mizusashi

Post autor: Mizusashi »

Maenardil pisze:I jeszcze jedno:
Waga to nie to samo co wyważenie!
Zmniejszona waga ostrza może pomóc w prawidłowym wyważeniu miecza. Chyba o to chodziło.
"Baruh hashem ha'Meshiah, Jeshua. Baruh hashem Adonai."
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Wywazenie to zupelnie co innego niz waga.
Miecz moze byc ciezki a dobrze wywazony i dzieki temu bardzo ladnie chodzic w rekach, i na odwrot, moze byc lekki miecz zle wywazony.

A jesli chodzi o klinowanie sie miecza pomiedzy czyimis wnetrznosciami to dosc smieszna teoria, miecz wyciaga sie szybko zaraz po zadanym pchnieciu poniewaz walczac z kilkoma przeciwnikami trzeba miec jak najszybciej oręrz w gotowosci. No i osuwajacy sie przeciwnik mogłby wygiąćostrze, choc to chyba tez na wyrost.
Sebastian

Post autor: Sebastian »

Wiesz graf ja się na sztuce miecza nie znam nikogo tez nie przebijałem mieczem 8) ale pomyśl o oponie bezdentkowej w samochodziejak wlezie w nia coś np obłego i długiego to ciężko to wyjąc rękoma i powietrze mawet mniej zchodzi z koła a wystarczy że jest to element o nieregularnuch powieszchniach łatwo to wyjąc a i falk momentalnie :lol: to taka moja obserwacja z zakładu wulkanizacji :D czy ma to zastosowanie do ludzkiego ciała tego nie wiem :wink:
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Raczej zwiazku nie ma, po co trzymac ostrze w czis bebechach jak cie atakuja nastepni? Wydaje mi sie to najlogiczniejsze. Ale ostrze faktycznie potrafi sie zaklinowac w ciele ale gdy trafi na kosc.
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

Z tego co wiem to ostrze może sie zablokować jedynie między żebrami. W wojsku uczą by kłuć w brzuch bo w klatce piersiowej bagnet może sie zaklinować.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Dzga sie tak naprawde w 3 miejsca, w krtan, jest to tak naprawde najleprze niejsce bo zazwyczaj odsloniete i dosc duze, w splot sloneczny a najtrodniej jest w brzuch bo trzeba celowac w watrobe. Jesli trafi sie w brzuch przeciwnik smialo moze dokonczyc jeszcze swoje ciece a my mamy zablokowany miecz i dlatego tez szybko sie wyciaga.
Jesli ktos po pchnieciu pada na brzuch znaczy ze rana nie byla smiertelna i ma szanse wyjsc z tego, jesli pada na plecy znaczy ze zostal przerwany rdzen kregowy nastapilo spiecie miesni i przewazylo cialo do tylu.
Awatar użytkownika
Mr Smail

Post autor: Mr Smail »

jesli chodzi o swist i ciecie w iaido

tutai niestety problem jest gleboki bo....
w szkolach zwiazanych z ZNKR jest takie cos jak taikai - takie zawody, kto ladniej zatanczy iaido :)

i tutaj bardzo ale to bardzo wazne jest wlasnie glosne ciecie
zgodnie z wyjasnieniami, do taikaki stajemy z nastawieniem jak do walki - musimy calym soba pokazac ze walczymy
ciecie jest tego przejawem....
no i z tego wynika im szybsze, mocniejsze a zwlaszcza glosniejsze tym lepsze....

wielu bledow technicznych nie mda sie dostrzec w taikai, ale ciecie slychac albo nie :-)

mysle ze min stad takie podejscie do tego magicznego dzwieku ....
Awatar użytkownika
Mr Smail

Post autor: Mr Smail »

a co do samego bohi...

mam kilka mieczy, wszystkie maja bohi

mialem w rekach dwa bez i roznica jest ogromna w wywazeniu....

mysle ze miecz z bohi jest poprostu przyjazniejszy w rece, a samo bohi nie ma wplywu na jakosc ciecia, gdyz jest juz za klinem tnacym

a wszyscy cwiczacy iaido jak piszecie o tych cieciac w zebra, krtan itp....
pamietajcie ze iaido konczy sie gdy miecz opusci saya....
ODPOWIEDZ