filmik "zgrzewanie warstw"
Moderator: Zarząd
Re: filmik "zgrzewanie warstw"
Ja mysle że dobre wywarzenie zapewniają chyba odpowiednie proporcje.
Shiro na filmie Yosihary widziałem jak są łączone dwa kawałki stali przez okuwanie jednego na drugi. Jak sądze ten zewnetrzny to stal twarda a wewnatrz mięki rdzeń .
A teraz pytanie
Czy mięki rdzeń też jest przekuwany- warstwowy czy jest to po prostu jeden jednolity kawałek stali o mniejszej zawartości węgla ?
A teraz pytanie

Czy mięki rdzeń też jest przekuwany- warstwowy czy jest to po prostu jeden jednolity kawałek stali o mniejszej zawartości węgla ?
- Shirotatsu
Miękki rdzeń też jest warstwowy, ale zazwyczaj zawiera o połowę mniej warstw niż twarda otulina. Jednak czasami współcześni kowale japońscy - ale ci z niższaj półki - stosują rdzenie bezwarstwowe.
Czy japończycy odpuszczali swoje miecze ??
Co to jest cyzelowanie???
Shiro to znowu ja
Mam pytanko nazbierało mi się w kuźni kawałków starych siekier stal dobra twarda tak myślałem aby zrobic z tego pakiet poprzez rozkucie sztabki stali narzędziowej i włożenia w środek tych kawałków. Czy poprawi to właściwości poprzez przekuwanie takiego pakietu z dodatkiem wewnatrz czy czynność ta może być twoim zdaniem pozbawiona sensu

Mam pytanko nazbierało mi się w kuźni kawałków starych siekier stal dobra twarda tak myślałem aby zrobic z tego pakiet poprzez rozkucie sztabki stali narzędziowej i włożenia w środek tych kawałków. Czy poprawi to właściwości poprzez przekuwanie takiego pakietu z dodatkiem wewnatrz czy czynność ta może być twoim zdaniem pozbawiona sensu

- Shirotatsu
To zależy z jakiej stali są te siekierki i inne precjoza. Bo może się okazać że to jakaś stopowa stal, ale moze na coś się nada 

SPAM MODE : ON
??
??
- Shirotatsu
Tak, japończycy też odpuszczali swoje miecze.
Cyzelowanie to rodzaj zdobienia, w którym szczegóły uwidacznia i uwypukla się przez wgłebianie materiału od góry i wybijanie od dołu. Cyzelowanie jest obróbka bezwiórową tzn, że nic się ni wycina ani nie ryje tak jak w grawerowaniu.
Chyba się nie mylę
Cyzelowanie to rodzaj zdobienia, w którym szczegóły uwidacznia i uwypukla się przez wgłebianie materiału od góry i wybijanie od dołu. Cyzelowanie jest obróbka bezwiórową tzn, że nic się ni wycina ani nie ryje tak jak w grawerowaniu.
Chyba się nie mylę
Na jakis forach pisało że nie odpsuzczeli i że nie potrafili dlatego się pytam
- GrafRamolo
Troche sie myslisz, cyzelowanie to nic innego jak "dopieszczanie" ogulnie to po prostu usuwanie niechcianych elementow mozna, cyzelowac w rozny sposob roznymi narzedziami. To po prostu koncowy etap pracy majacy na celu idealne dopracowanie dziela. Synonim tego słowa to "wykanczanie"
Takie pytanko co do rozlaminowań ostrza
Wiem ,że w wypadku powstania rozlaminowania ostrza niwelowano je przy pomocy np struga wykonując boshi widywałem nawet dwa boschi na ostrzu biegnące równolegle jedno dubie na hi przy mune a drógie na hi przy shinogi ale kruciutkie.
Jednak czy uzywano innych sposobów niwelowania tego zjawiska bo nie wszystko da się tak usunąć
Czy jest coś komuś o tym wiadomo

Wiem ,że w wypadku powstania rozlaminowania ostrza niwelowano je przy pomocy np struga wykonując boshi widywałem nawet dwa boschi na ostrzu biegnące równolegle jedno dubie na hi przy mune a drógie na hi przy shinogi ale kruciutkie.
Jednak czy uzywano innych sposobów niwelowania tego zjawiska bo nie wszystko da się tak usunąć

Czy jest coś komuś o tym wiadomo

- GrafRamolo
Jesli rozlaminowanie bylo male robiono po prostu mocniejszy szlif, mozna bylo zastosowac horimono badz wlasnie bohi, stosowano tez wstawki kowalskie (mam na dysku fotke takiej) czyli po prostu wklepywano fragment innej stali. Smiesznie bo kolega ma miecz z takim zabiegiem i golym okiem ciezo to zauwazyc, ale po nalozeniu uchiko w tym miejscu robia sie "pawie oczka" (cos jak efekt rozlanej bezyny na wodzie)
Ciekawe czyżby jakaś reakcja chemiczna? Inny odczyn? A może przy wkuwaniu tego fragmentu używano jakiś środków które reaguja z uchiko.GrafRamolo pisze:... ale po nalozeniu uchiko w tym miejscu robia sie "pawie oczka" (cos jak efekt rozlanej bezyny na wodzie)
- GrafRamolo
Nie wiem, to pytanie raczej do kowali ja sie az tak na kuciu nie znam.
PYTANIE O ZGRZEW
Na różnych fotkach widziałem jak podczas przekuwania bloku stali japończycy uzywali słomy ryżowej. Tutaj mówi się o boraksie. Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego używano słomy ryżowej?
Proszę o maila na wd7@o2.pl
Pozdrowienia dla wszystkich.
Proszę o maila na wd7@o2.pl
Pozdrowienia dla wszystkich.
Bo w Japonii zamiast boraxu używa się słomy ryzowej.
A w Polsce nie rosnie słoma ryżowa
A w Polsce nie rosnie słoma ryżowa
Nie chce mojej wypowiedzi traktowac jako pewnik ale borax wykorzystywany jest do oczyszcznia stali i wtym celu jak wygląda na filmie Yoshihary urzywano raczej tej rozwodnionej glinki a nie słomy ryzowej bo pakiet był w niej obtaczany przed włożeniem do ognia.Jak na mój gust laika
słoma ryżowa bardziej służy do powstrzyamania odwęglania się powierzchni pakietu poprzez dostarczania wegla na powieszchnie pakietu bo była to zwęglona słoma Prosze o poprawienie 

Słoma chroni tez przed przepaleniem skali(podobno)
Edit
pfffu Stali a nie skali
Edit
pfffu Stali a nie skali
- GrafRamolo
Borax podnosi temperature jest to topnik, mozna go tez uzywac przy lutowaniu na srebro. Sloma jak napisal sebastian zapobiega odweglaniu pakietu. Ale pewnie shiro dokladnie wytlumaczy co i jak.
- Shirotatsu
To nie jest sama słoma ryżowa, to jest mieszanina słomy ryżowej i popiołu z węgla drzewnego, i jest sotosowane w celu zabezpieczenia przed odweglaniem stali. Glinkę wodnistą też stosują łącznie ze słomą i popiołem. Całe to błotko działa podobnie jak borax. Dawni kowale europejscy kiedy nie było boraxu uzywali piasku i czasem też glinki.
Z tego co się orientuje to dawni nasi kowale stosowali piach w ten sposób, że miejsce gdzie miał nastapic zgrzew było posypyane piaskiem piach sie topił tworzac warstwę zbezpieczająca przed odwęglaniem oraz tworzeniem się zadry- warsty tlenków na powieszchni .Przed zgrzewaniem uderzano elementem o kowadło co powodowało odpryśnięcie tego stoponego piachu i tym samym odsłaniał się czysty kawałek metalu jak pamietam ta technika nazywa sie zgrzeanie na ,,chyca".Osobiście zgrzewałem tak metal ale wymaga to naprawde wyczucia i wprawnego oka aby wyczuć tak moment ,że stal jest ciastowata a nie pali się jeszcze
Bo jak zacznie sypać iskrami to idziemy po nastepny kawałek do zgzrewania
Pytanie Borax jest topnikiem ? cały czas byłem przekonany ,że jest to substancja oczyszczająca metal absorbujaca zanieczyszczenia taj jak np kalafonia do lutowania

Pytanie Borax jest topnikiem ? cały czas byłem przekonany ,że jest to substancja oczyszczająca metal absorbujaca zanieczyszczenia taj jak np kalafonia do lutowania

- GrafRamolo
Zędra nie zadra 
Borax moze i oczyszcza ale ja go stosuje jako lutówke czyli preparat do podnoszenia temperatury przy lutowaniu (znaczy nie uzywam bo sa leprze specyfiki ale uzywalem kiedys i mozna uzywac)

Borax moze i oczyszcza ale ja go stosuje jako lutówke czyli preparat do podnoszenia temperatury przy lutowaniu (znaczy nie uzywam bo sa leprze specyfiki ale uzywalem kiedys i mozna uzywac)
Dobry filtr oczywiście pomoże ale wygodne to nie jest a wyciąg przydaje sie jeszcze w innych przypadkach.
http://yakiba.blog.onet.pl/
http://yakiba.blog.onet.pl/
wszystko ladnie ale dlaczego pekly
zrobilem cztery klingi o ilosci warstw nawet nie bende tu pisal duzo tego bylo zbudowalem podluzne palenisko zeby zachartowac hamon chcialem miec pojechalem 50 km po gline zniszczylem kamien zproszkowalem wegiel drzewny zrobilem wszystko jak nalezy i i i i i i wielkie g u ....o po wyjeciu przejechaniu kwasem pojawily sie pekniecia mam pytanko czy da sie to jakos naprawic bo ja chce miec wkoncu katane z gory dzieki za pomoc
Może uda się z tego zrobić tanto i chyba od tego trzebabyło zacząć żeby wyczuć temperaturę na mniejszej głowni . Po Prostu przegrzałeś, każdemu to się zdarza. Ja zwykle hartuję kilka głowni jak jakaś pęknie to mniejszy żal.
http://yakiba.blog.onet.pl
http://yakiba.blog.onet.pl