Pomysł wystawy.

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
yakiba

Re: Pomysł wystawy.

Post autor: yakiba »

Pieniądze będą potrzebne właśnie na reklamę, wynajęcie oszklonych gablot, druk katalogu wystawy, jeśli ma to być zrobione profesjonalnie. Na konsulat nie ma co liczyć finansowo ale warto ich zaprosić.A w reklamie może pomóc Towarzystwo Polsko-Japońskie, Muzeum Azji i Pacyfiku w Warszawie.Najlepszymi sponsorami zwykle są dealerzy samochodów japońskich.No i jeszcze patronat medialny np: telewizja regionalna.
Awatar użytkownika
Sakura

Post autor: Sakura »

Ja bym się zastanowił nad gablotami, bo z tym wiązać się będzie zabawa z oświetleniem a zdecydowanie taki sposób wystawiania trochę ogranicza możliwość przyjżenia się ostrzu. Chociaż z drugiej strony różni ludzie mogą się zjawić na takiej "otwartej" wystawie, toteż lepiej zachować środki bezpieczeństwa.

No i właśnie, jaki charakter ma mieć ta wystawa ? "Otwarty" z prawem wstępu za wykupieniem biletu, czy też może bez biletu (czego nie polecam).
Czy też ma być to wystawa "zamknięta", tylko dla niektórych zaproszonych osób, ewentualnie tych którzy wyślą wcześniej zawiadomienie o przyjściu i zarezerwuj sobie miejsce na liście.

Jak dla mnie całkowicie otwarty charakter imprezy wiązać się będzie faktycznie z zamknięciem przedmiotów w gablotach, bo mogą się pojawić różni ludzie. Wtedy trzeba będzie uważać na bezpieczeństwo itd.
"Hana wa sakuragi, hito wa bushi"

Obrazek
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Ho ho, spokojnie, mysle nad ciut mniejsza skala, moze jesli wszystko wypali to w przyszlosci mozna myslec nad mediami katalogami itp. Ale myslmy realnie.
Ja to widze tak: bilecik wstepu jakies 5zl, reklama w prasie branzowej, i w srod ludzi zainteresowanych tematem to raczej zapewni przybycie ludzi o sprecyzowanych zainteresowaniach. Raczej gabloty odpadaja wiem z doswiadczenia ze to sie nie sprawdza. I nie przesadzajmy tlumow nie bedzie nie przyjdzie naraz 500 osob to jest pewne, jak przez caly dzien sie przewinie 200-300 to moim zdaniem sukces. Po prostu, stoliki i kazdy pilnuje tego co ma, zreszta nie mysle zeby ktos mial 50 eksponatow, a nad tymi kilkoma mozna zapanowac. Mozna zawsze przyjac zasade iz do reki daje sie tylko jednej osobie na raz reszta czeka. Z mojego doswiadczenia (kiedys pracowalem na gieldzie i sprzedawalem sprzet foto) nie ma wiekszych problemow z takim prezentowaniem.
Odnosnie tow. pol-jap mam tam znajomosci zapytam zobaczymy co moga zaproponowac.

Acha wazna zecz, plan imprezy piszcie co uwazacie iz powinno sie pojawic na takiej imprezie i wspolnie zadecydujemy co warto a co nie.
Moje propozycje to:

(poniewaz sa do dyspozycji 2 sale)
Na duzej sali byla by ciagle wystawa i tam przez caly dzien osoby, ktore cos produkuja wystawialy by przedmioty rozmawialy opowiadaly itp.
Na mniejszej sali o okreslonych godzinach mogly by byc prelekcje wyklady itp, powinny to prowadzic osoby zarowno robiace bron jak i uczace poslugiwania sie nia.(w tym czasie na duzej poniewaz bylo by mniej ludzi bylby czas na bardziej personalne rozmowy.
Pod koniec dnia mily bylby jakis pokaz ciec, byc moze juz na duzej sali po poskaldaniu wystawy, polaczony z moze jakims testowaniem ostrzy. A na samo zakonczenie calej imprezy wyswietlic mozna by jakis film japonski, a nawet dla wytrwalych, mozna zrobic jakies ognisko bo taka mozliwosc jest.
Tak mi sie widzi jedniodniwy plan imprezy. To oczywiscie tylko propozycja a wszelakie modyfikacje bardzo mile widziane a wrecz konieczne.
Awatar użytkownika
Sakura

Mi to zdecydowanie pasuje. Wolę właśnie taki na wpół kameralny sposób wystawiania. Jest okazja do rozmowy, wymiany doświadczeń i spokojnie można się zapoznać z bronią.

Domyślam się że ludzi nie będzie tysiącami ale jeśli się rozleklamuje to w szkołach, to na pewno przyjdą różni ludzie żeby zobaczyć i wreszcie coś konkretnego usłyszeć na temat mieczy. Prelekcje tego typu cieszą się dużym zainteresowaniem (wiem z własnego doświadczenia)

Pomysł prelekcji i pokazów jest bardzo dobry. Stół, materiał i broń na tym też uważam za odpowiedni. Dodatkowo można pomyśleć jak tu już Graf wspomniał o herbacie.

A mi jeszcze teraz wpadł taki pomysł, co powiecie na przeprowadzenie konkursu ??
Dlaczego by nie przeprowadzić właśnie konkursu wśród broni, np. na najpiękniejszy miecz ? I rozdałoby się kartki z numerami a później głosowanie. Potem możnaby było wydać jakiś dyplom, wymyślić nazwę imprezy i już wyróżnienie jest gotowe.

Wiadomo że publiczność nie musi być do końca fachowym forum, jednak jeśli się przeprowadzi konkurs wieczorem na koniec po prelekcjach i całym dniu oglądania, sądzę że ludzie będą mieli odpowiednie pojęcie do wyrażenia swojego zdania.

Co Wy na to ? Można jeszcze wymyślić większą ilość kategorii.

Obrazek
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Rozesłałem do kilku znanych mi osób zajmujacych sie bronia Japonska nastepujaca informacje:
Jesli znacie kogos i chcielibyscie go zaprosic mozecie wyslac mu ponizszy tekst:
Witam

Pragnę zaprosić a a razem zachęcić do wzięcia udziału w nietypowej imprezie.
Zrodził sie niedawno pomysł zorganizowania wystawy poświęconej broni Japońskiej.
Jednaj jako pomysłodawca i jeden z organizatorów chciałbym aby wystawa nie miała charakteru typowej wystawy zabytkowej broni a wręcz przeciwnie. Chce zorganizować imprezę gdzie wszystkie osoby w Polsce robiące własnoręcznie broń na wzór japońskiej, miały by okazję pokazać swoje wyroby, zaprezentować sie w szerszym gronie i opowiedzieć o swoim hobby, swoich pracach a także zareklamować sie w celach znalezienia klienteli na swoje wyroby.

Tyle słowem wstępu, teraz trochę konkretów.
Miejscem spotkania byłby ośrodek Budojo (www.budojo.pl) Dysponuje on dwoma dużymi salami dwoma szatniami oraz pomieszczeniami socjalnymi. Śmiało pomieści i zapewni miła atmosferę zarówno wystawcom jak i oglądającym.
Data to ostatni weekend października 2006r. Myślę ze to dobry termin i wystarczająca ilość czasu na przygotowanie eksponatów.

Chęć udziału zgłosiło juz około 5-6 osób. Co oznacza ze impreza na pewno sie odbędzie. Informacje o imprezie pojawia sie w gazecie Budojo, zostaną rozesłane po forach internetowych tematycznych, powiadomione zostaną sekcje, kendo, iaido, kenjutsu, swoja pomoc zaoferowało tow. Pol-Jap.
Zwarzywszy iż to pierwsza tego typu impreza w Polsce, na razie nie liczę na wielka popularność a chciałbym aby zjechała sie z polski część ludzi naprawdę zainteresowanych tematem mogli wymienić swoje uwagi, podzielić sie doświadczeniem itp.
W planie była by oczywiście wystawa , jeśli ktoś chce mógłby wygłosić prelekcje, jakiś wykład, byłby pokaz ciec (połączony z testowaniem mieczy o ile wykonawcy by chcieli) A na zakończenie mógłby odbyć sie jakiś seans filmowy lub ognisko.
z reszta wszystko to jest na razie w fazie ustaleń, wszelakie propozycje jak i zmiany w tym temacie można zgłaszać tu:
http://reidojo.com/forum/viewtopic.php?t=844&start=0

Zachęcam zatem do czynnego udziału w tym przedsięwzięciu. Prosił bym o rozesłanie tej wiadomości do innych Pańskich znajomych zajmujących sie wytwarzaniem broni Japońskiej.
Wszelakie pytane proszę kierować do mnie.
kontakt ze mną to:
GrafRamolo@neostrada.pl
Daisho@daisho.pl
tel 510046669

Pozdrawiam
Bartosz Ulatowski
Awatar użytkownika
Sakura

Mam kilka uwag do listu które proponowałbym poprawić jeśli miałby on być kierowany w sposób oficjalny.
Data to ostatni weekend października 2006r
Lepiej napisać dokładnie czyli 28 - 29 X
Chęć udziału zgłosiło juz około 5-6 osób
Lepiej sprecyzować że chodzi w tym przypadku o kowali, ewentualnie osoby które wystawiają broń.
W planie była by oczywiście wystawa , jeśli ktoś chce mógłby wygłosić prelekcje, jakiś wykład, byłby pokaz ciec
No faktycznie to oczywiste że w planie jest wystawa, zatem lepiej nie wspominać o tym w ten sposób a napisać "poza wystawą planowane są prelekcje i wykłady, więc również serdecznie zapraszam do czynnego tworzenia i tej części programu"
Chodzi o to żeby zachęcić a równocześnie dać wyraz o jakimś poziomie tych prelekcji. Bo jeśli robiłby każdy kto by chciał "jeśli ktoś chce mógłby wygłosić prelekcje, jakiś wykład" to może zniechęcić starszych ludzi.
znajomych zajmujących sie wytwarzaniem broni Japońskiej
tylko wytwarzaniem ? Lepiej od razu dać znać że chodzi o każdego kto się tą bronią interesuje. Zatem tych co wytwarzają i interesują się bronią.

Ogólnie jeszcze kilka literówek, nie wiem do kogo wysyłany jest ten list ale w moim odczuciu i po moich doświadczeniach w tej materii trzeba zadbać o fachowość również takiego litsu. Zatem lepiej poprawić literówki.

aha no i
pomieszczeniami socjalnymi
socjalnymi ?? może sanitarnymi ?? Bo na temat pomieszczeń socjalnych nic nie wiem ale brzmi to groźnie.

Warto również w liście zaznaczyć że wystawą już się interesuje poza tymi 5-6 osobami i Tobą jeszcze kilkanastu fascynatów. To podbuduje wartość listu jako zapowiedzi nie tylko jako takiego wymysłu samych zainteresowanych ale również ewentualnych gości.

Obrazek
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Masz racje, nigdy nie bylem mocny w pisaniu oficjalnych oswiadczen, ale wyslalem to do moich znajomych wiec po pierwsze licze na ich inteligecje w odbiorze tekstu a po drugie mysle ze zrozumieja o co chodzi.
Jesli ktos chce to zmienic to bardzo prosze ja tylko to wkleilem zeby taki szkic byl.
A nie wspominam o osobach zainteresowanych bronia bo to jest list do ewentualnych wystawcow.
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

Doszliśmy z Grafem do wniosku, że warto by zrobić stronę informacyjną na temat wystawy. Poszukujemy wiec dyspozycyjnego webmaster. Strona będzie prosta, mało czasochłonna.
avis

Post autor: avis »

Miejscem spotkania byłby ośrodek Budojo (www.budojo.pl)
Szkoda... ludzie z Budojo zbyt wiele razy znieważali mnie i moją szkołę bym poszedł na coś patronowane ich znakiem. Jeszcze mnie tam zlinczują za to, że trenuję Battodo, fanatycy jedni :)

A tak poza tym mam kilka pytań:

"Chęć udziału zgłosiło juz około 5-6 osób."

Jak rozumiem, chodzi o osoby wystawiające swoje prace, może podasz jakieś szczegóły :)?? Nazwisko, nawet mało znane bardziej zachęca niż słowo "osoba". To tak jakby pisać na stronie klubu, że przyjedzie 2-3 Japońskich Mistrzów.

Poza tym w tekście jest parę błędów stylistycznych i ortograficznych.

Noi mógłbyś napisać ulice na której mieści się ten ośrodek. Nie każdy jest z Wawy, nie każdy Warszawiak ćwiczy w Budojo.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Mysle ze nie ma co sie uprzedzac za wczasu, pozatym to co jacys ludzie wygaduja to jedno a nastawienie osob do ktorych klub nalezy to drugie. Nie da sie zapanowac nad wszystkimi tak czasem bywa ze ktos cos powie i potem wynikaja spory.
W kazdym razie serdecznie zapraszam i mysle ze nie powinny jakies animozje stac na przeszkodzie w poznawaniu i zglebianiu tematu mieczy.

Adres to Bekasow 6.

Strona informacyjna to bardzo dobry pomysl i mysle ze tam umiescimy wszelakie informacje.
Awatar użytkownika
MadSun

Avis, nie masz sie co przejmowac. Na pewno nikt nie bedzie Cię oceniał po tym w jakiej szkole ćwiczysz.
Awatar użytkownika
Plaargath

Post autor: Plaargath »

re up: Poza tym już w pierwszym poście pojawiła się idea pojednania bezsensownie zwaśnionych... do mnie to przemawia. Co do strony: jak nic nie znajdziecie, to mogę zaoferować kawałek na stronie, ale nie mam opcji wyłączenia ramek firmowych (nie do końca zarządzam) i może to cokolwiek dziwnie wyglądać...
"Wszechświata nie stworzył żaden bóg ani żaden człowiek, lecz był on zawsze, jest i będzie zawsze żywym ogniem."
Mudan

Post autor: Mudan »

Jak ktoś ma kompleksy to musie się najpierw sam ze sobą pogodzić 8)
Awatar użytkownika
Sakura

Wydaje mi się że nie powinniśmy się takimi rzeczami przejmować.

Pomysł wystawy jest unikatowy i w zasadzie Jej materia pokrywa się ze spectrum zainteresowań każdego stylu i szkoły kenjutsu. Raczej o miecze nie powinniśmy się kłócić. Zresztą chętnie ujrzałbym senseia Piotrkowicza na takiej wystawie.

Nie ma się co dzielić, szczególnie przy takiej okazji. Nie sądzę żeby wystawa miałabyć wykorzystana do jakiegokolwiek komercyjnego wywyższania jakiekolwiek klubu nad innymi.

Miecz łączy każdą z naszych szkół, więc nie powinien stać na drodze do wspólnego spędzenia czasu na rozważaniach jego dotyczących.

Obrazek
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Miejsce na strone jest mam oplacone 2 serwery to zaden problem, umiem tez zrobic grafike bo tym sie zajmuje, nie umiem tylko tego ladnie poskladac bo nie znam sie na pisaniu stron, mam osobe, ktora to moze zrobic ale musze zapytac za ile sie podjemie bo ona zarabia na robieniu stron, a ze chwilowo jestem biedny jak mysz koscielna to zwlekam z tym i licze na czyjes dobre serce.

To ze wystawa byla by w budojo jest tylko i wylacznie spowodowane tym ze to miejsce jest za darmo i ma jakis zblizony klimat.

Jak rozmawialismy z senseiem o wystawie to juz to przewidzielismy i doszlismy do wniosku, ze najlepiej jakby byl budynek w szczerym polu caly zbudowany z szarego betonu i jeszcze kazdy by przychodzil w masce dla niepoznaki a i wtedy napewno znalezli by sie malkontenci co by narzekali ze za blisko jakiegos dojo stoi.

Mysle, ze nie ma sie co rozdrabniac na jakies bezsensowne animozje i raczej nalerzy skupic na organizacyjnych sprawach. Jesli ktos nie chce, na sile przekonywac nie bede tylko on straci. Ja wyroslem z dziecinnnego zaczetszewiania sie a wychowywanie obcych ludzi nie jest moja misja zyciowa.

Ps to ma byc temat organizacyjny a nie do manifestowania swoich upodoban, postarajcie sie aby taki byl.
3,14

Post autor: 3,14 »

a teraz cos z zupełnie iinej beczki:D
widze ze jest moziwosc ogniska,fajnie bylo by zrobic po wystawie jakąs imprezke;)była by okazja aby spotac się wszyscy razem i spokojnie pogawędzic.
Awatar użytkownika
Shirotatsu

Post autor: Shirotatsu »

avis pisze:A tak poza tym mam kilka pytań:

"Chęć udziału zgłosiło juz około 5-6 osób."

Jak rozumiem, chodzi o osoby wystawiające swoje prace, może podasz jakieś szczegóły ?? Nazwisko, nawet mało znane bardziej zachęca niż słowo "osoba". To tak jakby pisać na stronie klubu, że przyjedzie 2-3 Japońskich Mistrzów.
avis - ja na przykład bedę jednym z wystawców :)

Co prawda po moich ostatnich niesamowitych i dziwnych przypadkach (z piecem, ze stalą) mam ok. 2 miesiace opóźnień w stosunku do klientów
( mam nadzieję, że to nikt z konkurencji mi tych kłód pod nogi nie rzuca :lol: :wink: ) ale myślę, że do października coś powinienem uzbierać i zrobić na wystawę.

Graf i Madsun ja mogę podjąć się zrobienia strony informacyjnej tej wystawy, w nocy mam trochę czasu to mogę poświęcić na jej zrobienie.

Pomysł PI (3,14 :) ) z ogniskiem bardzo mi się podoba, jakby jeszcze do tego skołować trochę sake to juz bedzie super ;). Mam nadzieję Grafie że w Budojo jest miejsce na ognisko ??
Awatar użytkownika
Żukson

Post autor: Żukson »

A spali sie dojo!!!
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Shiro ty nie rob strony tylko sie dobrze wysypiaj nocami rzebys mogl efektywnie w dzien pracowac...

Odnosnie ogniska to zaden problem, to akurat moze wyjsc spontanicznie laweczki sa drewno jest miejsce jest.

Odnosnie strony, mam juz koncepcje, zrobie grafike i jak to bedzie gotowe wtedy poszukamy osoby do poskladania tego.
Awatar użytkownika
Plaargath

Mam pytanie. Kiedy będzie ustalona konkretna data? Pytam, bo druga połowa października to czas, kiedy najlepiej mi robić swoją konferencję, a baaaardzo nie chcę, żeby mi się te imprezy zazębiły...
"Wszechświata nie stworzył żaden bóg ani żaden człowiek, lecz był on zawsze, jest i będzie zawsze żywym ogniem."
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Data jest znana 28 pazdziernik.
Awatar użytkownika
Plaargath

Dosssssskonale... weekend... wyborrrrrnie... Dzięki.
Awatar użytkownika
MadSun

Panowie. Jak wiecie jedną z atrakcji wystawy maja być projekcje filmów tematycznych. Czy ktoś z was nie podjąłby się napisania tlumaczenia do krotkich filmów z jezyka niemieckiego na polski i z angielskiego na polski?
avis

Post autor: avis »

Plaargath pisze:re up: Poza tym już w pierwszym poście pojawiła się idea pojednania bezsensownie zwaśnionych... do mnie to przemawia. Co do strony: jak nic nie znajdziecie, to mogę zaoferować kawałek na stronie, ale nie mam opcji wyłączenia ramek firmowych (nie do końca zarządzam) i może to cokolwiek dziwnie wyglądać...
Cóż za dużośmy sobie wszyscy złego na robili, trudno będzie o pogodzenie. Musimy do tego dorosnąć....

"Jak ktoś ma kompleksy to musie się najpierw sam ze sobą pogodzić "

...o właśnie... oO
Awatar użytkownika
Plaargath

MadSun, ja mogę angielski tłumaczyć. Rozumiem, że napisy. Z napisów czy z audio? I ile to jest krótki? Ale chętnie. (I jakie to filmy...?)
ODPOWIEDZ