tak sie zastanawiam czy moze ktos z was dokladniej opisac proces wyrabiania np menuki ale konkretnie chodzi mi o odlew np w srebrze
co i jak po kolei, wiem ze najpierw produkujemy kshtałt z wosq ale jak to dalej wygląda. Mam projekt wykonany z wosq i co dalej.... ?
No to masz problem.Bo trzeba model zalac masą odlewniczą potem wypalić model w piecu .Z samym odlaniem byś sobie poradził ale zalewanie modelu wymaga komory podciśnieniowej a piec do wypalania musi mieć sterowanie wolno podnoszące temperaturę.Dlatego jak pisał Graf ,lepiej idź do odlewni.Ale możesz inną metodą, odcisnąć model w piasku formierskim i zalać metalem tylko wtedy lepszy jest twardy model np z modeliny.
Yakiba ja osobiście odlewałem przez jakis czas elementy w formie wykonanej z żeliwa na wtryskarce odlewniczej w jednej firmie .
Jednak chciałem wykonac odlew grawitacyjny przy pomocy formy w skrzynce formierskiej. Mam do tego piach wysoko kwarcowy , bentonit, pył węglowy czy znasz może proporcje w jakich się to miesza bo jakoś nie mogę zdobyć tej informacji jedynie zdołałem wyczytać składniki masy formierskiej
"tak sie zastanawiam czy moze ktos z was dokladniej opisac proces wyrabiania np menuki ale konkretnie chodzi mi o odlew np w srebrze
co i jak po kolei, wiem ze najpierw produkujemy kshtałt z wosq ale jak to dalej wygląda. Mam projekt wykonany z wosq i co dalej.... ?"
Najpierw zapraszam do lektury slownika wyrazow w jezyku polskim.
Bardzo prosze o nie wprowadzanie na tym forum slangu przedszkolno podstawowkowego.
Odnosnie menuki. Jesli chcesz zrobic odlew musisz posiadac jakas najprostrza maszyne odlewnicza. Moze byc to stara wirowka sprezynowa. Mozna kupic dosc tanio, wiele zakladow dentystyczno protetycznych sie wyzbywa tego, okolo 500zl w dobrym stanie kosztuje.Mozna zrobic samemu, pewnie w sieci sa schematy poszukaj pod haslem "wirówka odlewnicza" i tym podobne. Najpierw rzezbisz cos w wosku potem ustawiasz z tego tak zwana choinke czyli podlaczasz do rzezb kanaly wlewowe, zalewasz masa formierska i tak sporzadzona tuleje wstawiasz do wirowki. Nastepnie rozgrzewasz srebro i zalewasz. Powiem ci iz jest to masa roboty i naprawde lepiej poszukac zakladu, ktory ci to zrobi. Mozna lac grawitacyjnie czyli po prostu porobic dobre kanaly wlewowe i wlewac od gory w forme rozgrzany metal ale matoda ta jest malo precyzyjna i w dodatku potem jest masa scinania wlewow.
Ostatnio zmieniony 20 lutego 2006 przez GrafRamolo, łącznie zmieniany 1 raz.
GrafRamolo pisze:"tak sie zastanawiam czy moze ktos z was dokladniej opisac proces wyrabiania np menuki ale konkretnie chodzi mi o odlew np w srebrze
co i jak po kolei, wiem ze najpierw produkujemy kshtałt z wosq ale jak to dalej wygląda. Mam projekt wykonany z wosq i co dalej.... ?"
Najpierw zapraszam do lektury slownika wyrazow w jezyku polskim.
Bardzo prosze o nie wprowadzanie na tym forum slangu przedszkolno podstawowkowego.
Przypomniał mi sie jeden z moich pierwszych postów na tym forum, ...
Sebastian,bentonit jest juz gotową masą ,ale może byc za gruba do tak małych wyrobów.Ja radziłbym abyś zrobił menuki ręcznie . Piłeczka włośnicowa,pilnik,papier ścierny... np : http://yakiba.blog.onet.pl/1,4,0,album.html
Sa specjalne masy formierske. Zasadniczo stosuje sie Gips odlewniczy PRIMA CAST, lub GOLD STAR XL. Sa to secjalne masy przepuszczajace powietrze, latwe do usuniecia i idealnie oddajace szczegoly.
W tej chwili odlewy stoja na takim poziomie ze osobiscie nie odwazy, bym sie wydawac werdyktu co jest odlewem a co nie. Mozna odlac dowolny szczegol i nawet slady po rylcach wychodza jak prawdziwe. Ostatnio sam bylem w szoku z jaka precyzja odlali mi jeden element. Oczywiscie odlew to nie wszystko bo dochodzi jeszcze inkrustacja oksydowanie itp.
A tu wszelakie narzedzia potrzebne do tego celu http://www.pat.net.pl/narzedzia.php?category=5