witam, mam pytanko co to za miecz??? wyglada jak gunto, ale mam pewne watpliwosci, moze ktos mi pomoze w okresleniu co to jest za miecz, jest on brzydki, ale mam mozliwosc zakupu dosc tanio.
ma numery na glowni i pochwie 51437 i znaczek jakby trzy okregi co widac na zdjeciu, rekojesc aluminiowa odlewana.
He ja bym tego nie kupił wogóle, a na rynku sprzedają sie po ok. 1000zł 9 przesadzają), a ile mozna dać?? Nie wiem ale tak ok. 400-800 zł (jeśli chcesz to tylko po to żeby było).
Obserwuję ten temat zarówno tu jaki na BUDO. Bardzo mnie ciekawi jaka jest prawda o tym mieczu.
Moim zdaniem miecz wygląda troszkę za świeżo. Jeśli jest oryginalny to na pewno był odnawiany. Zapinka jest brązowa, a w oryginałach nie malowano jej. Habaki jest pokryte jakiąś substancją, w oryginałach nie było niczym pokrywane.
numery sa na glowni i na pochwie, oba sa identyczne 51437, co do stanu to moze przelezal wojne w magazynie, nie wiem, zaryzykowalem i kupilem go za 700zl, majatek to nie jest, ale i malo tez nie jest, coz raz sie zyje.
Nie wyglądałby identycznie.
1. zwróć uwagę na to jak zaczyna się bohi. jak bardzo precyzyjnie jest wykonany początek rowka w tym na pewno oryginalnym mieczu.
2. Mocowanie zatrzasku jest zupełnie inne.
3. Habaki jest cieńsze i wystaje próg hamachi w twoim mieczu, w oryginalny jest schowany głęboko pod habaki.
4. tłoczony splot aluminiowego oplotu jest wyraźnie inny. w oryginalnym mieczu jest bardziej wyrazisty i nieco inaczej zakończony przy kashira - węzeł od strony omote jest nieco mniejszy i bardziej precyzyjny w oryginale
5. fuchi w oryginale jest nieco mniejsze i mniej trapezowate.
6. Proporcje głowni są inne - a skoro wszystko kute jest z matrycy powinno być takie samo - japończycy są perfekcjonalistami
To są może niuanse, ale właśnie one pozwalają odróżnić oryginał od podróby. Co do numerów to można je nabić beż żadnego problemu nawet teraz.
SPAM MODE : ON
Czemu japończycy wybijali numery cyframi arabskimi??
A nie po japońsku?
Czemu japończycy wybijali numery cyframi arabskimi??
A nie po japońsku?
SPAM MODE : OFF