Pomysł wystawy.
Moderator: Zarząd
- GrafRamolo
Re: Pomysł wystawy.
Wlasciwie to wyklarowalo mi sie troche juz.
Sprawa ma sie tak, trzeba ustalic wstepny termin, i rozeslac wici do ludzi z branzy z zapytaniem czy byli by tym zainteresowani i jak im odpowiada taki oto wstepny tremin. Jesli zbierze sie okolo 5 osob (ze 3 juz mam) jeest sens juz cos dalej robic. A dale to po prostu ustalenie konkretnego terminu, obmyslenie planu dzialania i charakteru wystawy. Reklama i nagabywanie ludzi itp.
Miejsce, moge zalatwic osrodek Budojo. Tam mam wejscie praktycznie dowolnie kiedy. Mysle ze to dobry punkt bo i spory i jest miejsce nawet do noclegu no i podstawowy plus jest darmowy.
Tak to wyglonda.
Sprawa ma sie tak, trzeba ustalic wstepny termin, i rozeslac wici do ludzi z branzy z zapytaniem czy byli by tym zainteresowani i jak im odpowiada taki oto wstepny tremin. Jesli zbierze sie okolo 5 osob (ze 3 juz mam) jeest sens juz cos dalej robic. A dale to po prostu ustalenie konkretnego terminu, obmyslenie planu dzialania i charakteru wystawy. Reklama i nagabywanie ludzi itp.
Miejsce, moge zalatwic osrodek Budojo. Tam mam wejscie praktycznie dowolnie kiedy. Mysle ze to dobry punkt bo i spory i jest miejsce nawet do noclegu no i podstawowy plus jest darmowy.
Tak to wyglonda.
Świetnie.
Jaki termin planujesz?
Jaki termin planujesz?
- GrafRamolo
Nie wiem, zrobmy ankiete co komu odpowiada niech kazdy napisze mniej wiecej kiedy by chcial.
Wydaje mi się, że najlepiej wtedy, gdy będzie już ciepło. Może początek wakacji ?
Upadam by Powstawać
Wstaję aby Walczyć
Wstaję aby Walczyć
Początek czyli kiedy??W lipcu mnie chyba nie będzie;/
Uważam że jednak wakacje nie są najlepszym pomysłem, bo wiele osób może po prostu gdzieś wyjechać. Może lepiej maj ??
Tak żeby było już ciepło, ale jeszcze przed sesją...
Co myślicie o maju ??
Tak żeby było już ciepło, ale jeszcze przed sesją...
Co myślicie o maju ??
Mi pasuje.
- GrafRamolo
hmmm maj, a moze troche pozniej cos kolo wrzesnia?
W zasadzie wrzesień/październik (tak na przełomie) byłby dobrym pomysłem, bo i będzie więcej czasu dla ludzi żeby coś przygotowali 

- Shirotatsu
Ja uważam, że powinno to być z końcem wakacji lub zaraz po - najlepszy termin to okolice września. Ponieważ studenci juz powoli zjeżdzają spowrotem, a młodsza młodzież ma jeszcze luzy w szkole. O Starszym pokoleniu nie wspominam bo im to wszystko jedno kiedy
.
Sakura ma racje, trzeba mieć czas na przygotowanie czegoś na tą wystawę.

Sakura ma racje, trzeba mieć czas na przygotowanie czegoś na tą wystawę.
Może byc.
Początek września?Albo koniec sierpnia??

Chyba lepiej początek września
. No to mamy termin, teraz przydałoby się zastanowić nad, co kto będzie robił

Upadam by Powstawać
Wstaję aby Walczyć
Wstaję aby Walczyć
- GrafRamolo
To ja w poniedzialek porozmawiam z sensei, na ten temat. I powiem wam czy mamy lokal (pewnie mamy)
Ja jednak proponuję początek pażdziernika, imprezy w Poznaniu odbywału się w tym czasie i termin sie sprawdzil, gdyz duża częśc uczestników to studenci a we wrześniu nie ma co na nich liczyć. Nie wiem jak Wy ale ja po wakacjach na zajęcia zjawiałem się w połowie pażdziernika po tych wszystkich przepychankach organizacyjnych.Studia skończułem już parę lat temu ale myślę, że pod tym względem niewiele się zmienilo, co też widać na treningach-studentów nigdy nie ma we wrześniu, a w pażdzierniku wracają z saksów co też ma wpływ na ich siłę nabywczą co nie jest bez znaczenia dla ewentualnych wystawców.
Yakiba, z ust mi to wyjąłeś. Niech to będzie początek października. Wcześniej jesteśmy tanią siłą roboczą 

"Wszechświata nie stworzył żaden bóg ani żaden człowiek, lecz był on zawsze, jest i będzie zawsze żywym ogniem."
- GrafRamolo
Na razie sensei zachorowal i nie mam z nim kontaktu.
- GrafRamolo
Otuz dobre wiesci! Mamy miejsce na wystawe! Termin najleprzy to raczej koniec pazdziernika gdyz na poczatku jest 30lecie aikido w Polsce i wszyscy beda zajeci.
Zatem mozecie trabic na prawo i lewo o wystawie pod koniec pazdziernika. A jesli ktos bedzie mial jakies pytanie prosze kierowac go do mnie.
Zatem mozecie trabic na prawo i lewo o wystawie pod koniec pazdziernika. A jesli ktos bedzie mial jakies pytanie prosze kierowac go do mnie.
A jak tam planujesz z czasem trwania wytawy? Kilka dni? Jeden dzień?
"Baruh hashem ha'Meshiah, Jeshua. Baruh hashem Adonai."
Moim zdaniem najlepiej byloby zorganizowac dwódniową impreze. Jeden dzien to moim zdaniem trochę mało przynajmnije takie odniosłem wrażenie po ostatnim spotkaniu. Wieczorem można byłoby w luźnej atmosferze i weższym gronie zrobić jakąś prelekcje, pomachać bokkenami czy iaito, przy piwie pogadać.
Graf wspominał wyżej, że w Budojo można przenocować więc pozostanie na noc w Warszawie nie wiązałoby się z wielkimi kosztami.
Graf wspominał wyżej, że w Budojo można przenocować więc pozostanie na noc w Warszawie nie wiązałoby się z wielkimi kosztami.
Świetnie
dwudniowa impreza to bardzo dobry pomysł. Interesuje mnie jednak kwestia wystawianych mieczy, tzn. czy znacie odpowiednią ilość kaji którzy byli by gotowi zaprezentować swoje dzieła ?

Upadam by Powstawać
Wstaję aby Walczyć
Wstaję aby Walczyć
- GrafRamolo
Dwu dniowa impreza mysle jest do zrobienia tyle ze nocleg bylby zarezerwowany tylko dla osob wystawiajacych nie dla calej reszty. Budojo to nie hotel nie zmiesci sie az tyle.
Mysle ze z 5 osob wystawiajacych prace to napewno bedzie. A moze nawet wiecej.
Mysle ze z 5 osob wystawiajacych prace to napewno bedzie. A moze nawet wiecej.
No dobra termin jest, miejsce też ale co zrobić aby świat się o tym dowiedział? Żeby np BBC, PAP itp trąbily o tym wydrzeniu w czołówkach? Żeby sponsorzy prześcigali się w dotacjach? No panowie "burza mózgów".
Można nagłośnić sprawe na forach. Moge napisac temat na SFI. Mozna napisac maila do Czechów choć oni są dosyć mało komunikatywni. Moze Budojo umiesci reklame u siebie. Pozatym można zrobić plakaty lub chociarz ulotki i roznieść jej po dojo. Zrobiloby sie plakat i umieściło np u nas na forum gdziesik. Każdy mógłby go sciągnąć, wydrukować, a potem pokserować i poroznosić.
A co do sponsorów to nie mam doświadczenia, ale możnaby skrobnąć oficjalne podanie do konsulatu japońskiego, do fundacji Kraków-Kioto. Ja się mogę tym zająć.
A co do sponsorów to nie mam doświadczenia, ale możnaby skrobnąć oficjalne podanie do konsulatu japońskiego, do fundacji Kraków-Kioto. Ja się mogę tym zająć.
- GrafRamolo
Sponsorzy jako tacy potrzebni nie sa bo i kosztow w zasadzie nie ma. Potrzeba kilka stolikow i kawalek materialu zeby na czyms polozyc miecze. ewentualnie mozna zrobic na pokrycie kosztow barek gdzie bedzie serwowana japonska cherbata za jakas symboliczna zlotowke.
Odnosnie reklamy zrobiny tak: Bedzie reklama w budojo, dobrym pomyslem jestreklama na forach. Ja swego czasu spisalem sobie meile do wszystkich klubow jakie znalazlem gdzie cwiczy sie miecz. Jak juz bedziemy mieli potwierdzona ilosc wystawcow i zrobi sie jakis plakacik wtedy wysle zaproszenie do tych klubow (mam tego z ze 30).
Oczywiscie kazda inna inicjatywa jest mile widziana, i kazda pomoc jest na wage zlota.
Odnosnie reklamy zrobiny tak: Bedzie reklama w budojo, dobrym pomyslem jestreklama na forach. Ja swego czasu spisalem sobie meile do wszystkich klubow jakie znalazlem gdzie cwiczy sie miecz. Jak juz bedziemy mieli potwierdzona ilosc wystawcow i zrobi sie jakis plakacik wtedy wysle zaproszenie do tych klubow (mam tego z ze 30).
Oczywiscie kazda inna inicjatywa jest mile widziana, i kazda pomoc jest na wage zlota.