Oplot - Dlaczego to a nie tamto.....

Dział poświęcony własnoręcznemu wykonywaniu broni Japońskiej. Pytania, porady.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
Żukson

Oplot - Dlaczego to a nie tamto.....

Post autor: Żukson »

Witam
Może to pytanie brzmi głupio ale Czy można ( do wykonania oplotu rekojeści katany) użyć tsuka ito nie 10 mm ale np. 6mm czy będzie wielka różnica a jeśli to w czym????

Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Re: Oplot - Dlaczego to a nie tamto.....

Post autor: GrafRamolo »

Mozna, sa nawet takie tylko sa to oploty ozdobne. 6mm po prostu moze ruszac sie na tsuce, do wakizashi badz tanto jest wpozadku bo tam i tsuka mniejsza a w katanie moze sie z czasem wyrobic, choc nie koniecznie.
Awatar użytkownika
Żukson

Aha dzięki

Czyli chodzi tylko o wielkość tsuki do większej (katana ) lepszy ten 10mm.

Thx dzieki pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Zasadniczo tak.
Sebastian

Post autor: Sebastian »

Witam mam pytanie o wymiary ito ze skóry ( katana - tanto)chodzi o szerokość grubość i twardość skóry oraz jej rodzaj Proszę o podpowiedzi
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Szerokosci oplotow sa nastepujace 10mm, 8mm, 6mm ,4mm, i sznureczkowy oplot.
Do katany stosuje sie 10-8 do wakizashi 8-6 do tanto 6-4 badz sznureczki, chodz sznureczki sa ogolnie ozdobnym oplotem i moga byc i w katanie.

Skora do oplotow jest to dobrze wyprawiona zwykla skora, dosc delikatna choc nie za, taki rzemyczek.
Sebastian

Dzięki Graf ale jeszcze cię pomęczę:) jaka skóra jest najlepsza cielęca, świńska czy inna , masz może zdjęcia jak się zawiązuje ,,fachowo" ito przy kashira.Osobiście jakoś mi się udawało zawiązać ale miałem poczucie , że nie do końca tak to powinno być . Proszę o pomoc :)
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Hmm jaka to skora, nie powiem ci dokladnie chyba z czegos czterokopytnego rogatego. A wszysciutko czego potrzeba do zaplatania znajdziesz tu: http://pages.prodigy.net/tlbuck/tsuka/tsuka.htm Plus cierpliwosc i wprawa.
Gość

Post autor: Gość »

Uprzejmie dziękuję Graf o to mi chodziło szkoda troszke , że po angielskuale napewno wykorzystam materiały :) spróbuję ze skóra cielęcą ciekawy jestem czy tylko nie będzie sie potem rozciągała i przez to oplot sie nie obluzuje?
Awatar użytkownika
Żukson

Lepszy jedwab według mnie i chyba łatwiej sie wiąże.
Sebastian

Mam pytanie do wszystkich mających wiedze w zakresie ito ze skóry :D . Własnie wracam od kaletnika za symboliczną cene mogę nabyć skórę pocieta w paski na ito o odpowiednich wymiarach jednak zaproponował mi skóre ,,hromowa" lub ,,roślinną" jak sądze chodzi o środki używane do wyprawiaia skóry?. Chodzi tu jak mi wytłumaczył o zachowanie się skóry w kontakcie z wilgocią .Chromowa na mokro daje sie łatwiej formowć natomiast po wyschnięciu twardnieje i jednocześnie się naciąga. Natomiast ,,roślinna" jest elastyczna i po wyschnięciu nie ściąga się a wręćz może się rozciągać . Przez pojęcie ,,mokro" kryje się moczenie skóry nie np. wilgoc z rąk ludzkich .Którą skóra jest lepsza na ito :?:
Awatar użytkownika
yakiba

Post autor: yakiba »

Japończycy napewno nie używali "chromowej" a poza tym rozciąganie się skóry w czasie wysychania jest nielogiczne .Kiedyś czutałem o sposobach torturowania w chinach, jedna z metod bylo zakładanie ciasno mokrego rzemienia na szyję .....
Ja też mam pytanie czy wiecie jak się robi ozdobne sageo.Chodzi mi o warsztat sploty itp.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Wiemy. Sprawa prosta nie jest kiedys sam chcialem sie w to bawic Zasadniczo wpisz w goglu chaslo kumihimo a wszystko stanie sie jasne. Niestety mi nie starczylo cierpliwosci i jesli potrzebuje ozdobne sageo to je kupuje z japoni.
Awatar użytkownika
yakiba

Dzięki.Tego właśnie szukałem.Ja może też nie będe miał cierpliwości ale słyszałem że wraca moda na dziewice więc trzeba będzie je czymś zająć.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Hahahaha wiesz to samo pomyslalem tylko zadna nie chciala jak do tej pory, chyba trzeba by wybudowac wieze i zamknac ja tam na 10 lat z workiem nici jedwabnej i podrecznikami do kumihimo.
Awatar użytkownika
yakiba

Myślę, że z wieżą byłby problem.A cz znalazłeś w Polsce nici jedwabne?
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Tak to nie problem, w kazdej leprzej pasmanteri maja i o roznych grubosciach. Dosc tanie sa nawet nie pamietam juz ile.
Awatar użytkownika
Arek San

Post autor: Arek San »

Żeby taśma nie zsuwała się z rekojeści podczas treningu pod ito daję taśme dwustronnie klejącą , taką jak stosuje się do przyklejania wykładzin podłogowych.
Awatar użytkownika
yakiba

To są raczej nici bawełniane ale na początek wystarczy.Mam juz ten dysk i chętną do pracy, zobaczymu co z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Ja mam jakas ksiazeczke z najprostrzymi sciekami. tam jest to rozrysowane na zasadzie numerkow co po czym idzie. Jesli chcesz to ci ja zeskanuje i przesle tylko musze odgrzebac bo nie wiem gdzie jest.
Awatar użytkownika
yakiba

Byłbym wdzięczny Grafie.
Sebastian

Pytanko do znawców tematu zakładania ito po co jest hishigmi co daja te papierki ?
Awatar użytkownika
Arek San

Post autor: Arek San »

oplot bez papierków hishigami jest bardzo nieforemny i taki "pusty", szczególnie po jakimś czasie użytkowania miecza. Papierki wypełniają oplot.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Papierki wypełniaja i zapobiegaja "chodzeniu" oplotu, zasadniczo wzmacniaja go i formuja. Polecam naprawde, bez nich to nie jest to.
Sebastian

Graf masz może lepsze instrukcje składania hisigami od tych które wskazałeś mi na stronie http://pages.prodigy.net/tlbuck/tsuka/tsuka.htm ?.Przyznam ,że z tamtych rysunków niewiele można zrozumieć a w układaniu origami cienki jestem :D prosze o pomoc .
ODPOWIEDZ