filmik "zgrzewanie warstw"

Dział poświęcony własnoręcznemu wykonywaniu broni Japońskiej. Pytania, porady.

Moderator: Zarząd

elektronik

Re: filmik "zgrzewanie warstw"

Post autor: elektronik »

Dzięki ten krótki reportarz pokazal parę ciekawych rzeczy( mimo iż w niektórych momentach chciało by się przerącić kamerzystę jak filmuje nie to co trzeba :) ) A w "Sharpening the Katana (Documentary)" jest cos ciekawego ? Jak tak to udostępnij. Dzięki :)
Awatar użytkownika
Żukson

Post autor: Żukson »

Ten film jest o szlifowaniu i polerowaniu głowni kamieniami wodnymi.
Własnie go wrzucam na megaupload
EDIT:
już jest : Sharpening The Katana http://www.megaupload.com/?d=VM1OCGK4
Awatar użytkownika
yakiba

Post autor: yakiba »

Chciałbym zapytać z jakiej stali kujecie? Ja mam zapas starego żelaza z ankrów, które wymieniano z xvi wiecznego koscioła bylo wytapiane w dymarkach.Jest miękkie ale po nawegleniu zkówa sie też bez problemu.Ale jak biore np: 45 i N9E to nic z tego nie wychodzi chyba że włożę przekładkę z tego starego.A na jakiejś stronie przeczytałem,że można nawet NC6 i 45.Raczej nie chodzi o topnik bo próbowałem już różne kombinacje, młotek tez solidny
Awatar użytkownika
Żukson

No właśnie jakie stale nadają się do warstwówki + twarda otulina i miękki rdzeń?? Jaka kombinacja?
Awatar użytkownika
Shirotatsu

Post autor: Shirotatsu »

Ja na ten przykład uzywam N8E a na rdzeń (jak robię z rdzeniem) zwykłą konstrukcyjna (węgla ma coś koło 0,28 %)
Sebastian

Post autor: Sebastian »

Shiro w jakim układzie robisz głownię ? Makuri, kobuse czy inna ? chodzi mi szczególnie o kobuse czy zdarzają się nierówności po wykuciu chodzi o mune i Hi czy nie przechodzi warstwa płaszcza ponad rdzeń i na odwrót prosze o odpowiedz :)

Jeśli nie pokonasz swojej tendencji do poddawania się zbyt szybko, twoje życie będzie prowadzić donikąd. Masutatsu Oyama
Ostatnio zmieniony 17 stycznia 2006 przez Sebastian, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
yakiba

Shiro, to znaczy, że warstwowo robisz z jednego gatunku N8E ?
Awatar użytkownika
Żukson

Czy kiedyś także używano czegoś podobnego do boraxu???
Na filmie Abeuter leben pan Yoshindo nie używa boraxu... Czy wogóle go nie używa??
Awatar użytkownika
Shirotatsu

Yakiba - tak, jak robie techniką muku (ale prawdziwą - wielowarstwową) to zgrzewam ze sobą tylko N8E i z tego wykuwam głownię. N8E jest na tyle fajną stalą a tymbardziej przy hartowaniu selektywnym, że niezahartowany środek pozostaje dość ciągliwy.

Żuk - Japończycy w ogóle nie używają boraksu. Oni stosują popiół z węgla drzewnego zmieszany ze słomą ryżową. A przy wstepnym zgrzewaniu na płytce tekoita polewają jeszcze dla polepszenia wodnistą gliną.
Awatar użytkownika
yakiba

Dzięki Shiro, ja też uzywam tej stali ale kiedy kuję z jednego kawałka, teraz spróbuję warstwowo.Powiedz mi jeszcze jak wygląda hada czy miejsce zgrzewu odwegla się na tyle, że jest to widoczne?
Sebastian

Witam Shiro widzę , że ten dział został ostatnio opuszczony więc postanowiłem coś napisać.Moje pytanie podczas kucia kostki składającej się z warst przy uderzaniu od góry powstaje kształt wklęsły bokami do wewnatrz ( zdjęcie schematu umieści elektronik ) przy powstawaniu takiego kształtu warstwy znajdujące się przy brzegach rozchodzą się nie zależnie od stopnia zgrzania. Czym jest to spowodowane i jak temu zapobiegać :?: :).Do tej pory kułem z jednolitego materiału obecnie staram się wykuwac z warstw i pojawił sę ten problem.
Czy przkuwanie kostki przy pomocy kształtek na pręt a następnie po uzyskaniu długości spłaszczanie go zapobiegnie takiemu zachowaniu się materiału ?
Prosze o podowiedzi :D z wyrazami szacunku SEBASTIAN
Awatar użytkownika
Shirotatsu

Ops, bo wątek został podzielony przez Grafa :lol:

Zdziwiłem się bo niezauważyłem postu w którym odpowiadałem Yakibie a on jest w "szlifie" :D

Jeżeli boki odkuwki są wklęsłe - coś takiego )( to znaczy, że są zbyt słabe uderzenia młotkiem i odkształca się tylko warstwa przypowierzchniowa. Pewnie dlatego pakiet się rozwarstwia. Musicie uzyć albo cięższego młotka (ok. 5kg) albo silniej walić. Tylko pierwsze dwa uderzenia muszą być zrobione z czuciem a potem na siłę walić. Pakiet musi być naprawdę dobrze rozgrzany tak by rdzeń miał taką samą temp. Prawie do białości no może jasno żółty ale tak by jeszcze nie sypał iskrami. Wtedy na pewno uda się zgrzać. Poza tym zgrzewanie nie jest proste trzeba trochę doświadczenia nabrać - robić dużo prób zgrzewania może nawet na mniejszych pakietach takich np. do tanto.
elektronik

Obrazek
1. Rozwarstwienia na bokach materialu
Sebastian

dzięki za tak szybka odpowiedz :) Ja używam młotka 5 i 10 kg przy odkuwce około 2,5-3 kg teperatura pakietu biały żar więc około 1300 stopni jak sie nie mylę więc chyba gdzies indziej jest problem ?.Przed każdym odkuwaniem na kowadle woda więc zadry nie ma :D ( a za to słuch coraz mniejszy :lol: ) Shiro co powiesz o pomyśle z zaoblaniem pakietu ?
Awatar użytkownika
Shirotatsu

Bo może źle zgrzewacie :roll:

Najpierw trzeba walić młotkiem jak pokazuje strzałka z jedynką, a dopiero potem jak boki zrobią się wypukłe postawić pakiet na bok - tak jak na waszym rysunku i wyrównać młotem. Tylko trzeba pamiętać by zgrzewać i kuć w odpowiednim zakresie temperatur dla danej stali. Bo jeśli stal się za bardzo wystudzi a wy dalej walicie młotkiem to się może rozwarstwiać. aby dobrze zgrzać to nawet trzeba kilka razy rozgrzać i walić młotkiem tak jak podałem powyżej a dopiero potem przekręcić i wyrównać bok.

Może skrobne jakiś rysunek poglądowy
Sebastian

Shiro za rysunek byłbym zobowiązany :D .Robimy wedle zaleceń sił też nie brakuje ( łapa nie jest mała :D ) wiem ,że spalę pare metrów koksu ( wegiel dzewny zbyt drogi :wink: zamin dojde do wprawy narazie kuje drógi pakiet. Pierwszy się rozleciał przy szlifowaniu odlazła mała warstwa z boku głowni choć hada na pozostałej części głowni była ładna.Drógi lepiej się trzyma narazie w fazie kucia ograniczyłem sie do 64 warstw.

P.s
Jeśli można wtrącić nie wiem gdzie zamieścic tą informację czekam na transport skóry rekina ( za dwa tygodnie )prawdopodobnie będe miał nadmiar jak by ktoś reflektowała to moge odsprzedać. Do Chodla prowadzą wszystkie drogi :) :wink:
Ostatnio zmieniony 3 lutego 2006 przez Sebastian, łącznie zmieniany 1 raz.
elektronik

Obrazek
Pomysł Sebastiana "czy to nie poprawi procesu kucia ?"
Awatar użytkownika
Shirotatsu

No nie wiem czy to dobry pomysł z tą kształtką, moze to coś pomoże. Ale głównie chodzi o to by przy uderzeniach odkształcał się rdzeń wtedy nie robi się wklęsłość tylko wypukłość lub przynajmniej pozostaje proste.

Mnie chodziło o to, ale może się nie rozumiemy (może nie najlepszy ten rysunekale chyba coś widać z niego)

Obrazek
Sebastian

Dzięki Shiro postaram się jak bedę mógł. Jeszcze jedno pytanie jeśli można .Nie zawsze udaje mi się przeciąć idealnie na dwa kawałki wtedy jeden jest dłuższy po złożeniu co z nim przyciąc czy zaginać ?.A i jeszcze jedno :) płytka tektolita z jakiej jest stali ? bo na filmie widziałem , że jest dosyc gruba i wchodzi ona w skład pakieru jakie ta stal mawłaściwości względem tamachagane ?
Awatar użytkownika
Shirotatsu

Tym to się nie przejmuj, później się wyrówna młotem waląc w to od góry tzw. spęczanie. inaczej pisząc stawiasz na sztorc rączką do góry i w to co jest dłuższe walisz młotem.

Tekoita to też tamahagane.
Sebastian

więc jeśli tektolita to tez tahamagane to jaki ma sens układanie pokruszonych kawałków tamachagane ( wybieranych względem jakości nawęglenia itp.) czy nie lepiej z kawałków odlać następną tektolite i skuwac razem mógłbys więcej mi to opisac lub odesłać do źródła informacji na ten temat :) Z góry dziękuje
Sebastian

Przepraszam ale wysłałem dwa posty po koleji :wink: więc korzystając z okzaji zapytam jeszcze o sposoby nawęglania. Czytałem ,że Japończycy mieli dopracowane metody nawęglania stli do perfekcji . Czy coś komuś wiadomo o tych sposobach.Ja znam tylko podstawowe używane przez kowali polskich a jak robili to Japończycy OSU
Awatar użytkownika
Shirotatsu

Ma to sens ponieważ:

Bryłka tamahagane jest rozkuwana na płytę, która następnie jest rozgrzewana i wkładana do wody. Następują liczne pęknięcia dzięki którym rozkrusza się to na drobne kawałki. Z najwiekszego kawałka robi się tekoite. i na niej układa pozostałe wyselekcjonowane kawałki.
Zawartość węgla w tamahagane waha się w okolicach 1,2 - 1,4 %.
Więc jeżeli płytka tekoita zawiera nieco mniej węgla to nic nieszkodzi
bo teraz następuje rafinacja i ujednorodnienie stali.
Pakiet zawijany jest w specjalny papier itd. to pewnie już wiesz.
W trakcie zgrzewania tego pakietu początkowego jest to wszystko rozgrzane do takiej temp. że następuje silne odwęglanie (po wyciągnięciu z paleniska sypie iskrami - widać to dobrze na filmie Yoshihary)
aby zatrzymać odwęglanie obtaczne jest to w słomie ryżowej i popiole i na kowadło. Teraz bardzo bardzo silnymi uderzeniami młota jest to zgrzewane. Potem proces powtarza się znowu na tym co zostało zgrzane układane są znowu małe kawałeczki tamahagane i znowu zgrzewane j.w.
Po tem jest to wielokrotnie rozgrzewane aż sypią iskry i wielokrotnie przekuwane w różnych pozycjach (podobnie wygląda dziwerowanie)
To wszystko ma na celu dokładne przemieszanie się tych kawałków tamahagane w taki sposób by otrzymać mniej więcej stal o dużej jednorodności węgla. Właściwie to one są w tym procesie ze sobą prawieże stapiane.

A robi się to dla tego, że wtedy nie potrafiono odlewać stali i nie mogli odlać tak jak piszeszesz z kawałków płytkę tekoita bo nie potrafili tego robić.

Odlewać stal potrafimy dopiero od niedawna.

Nawęglanie polegało na tym że w palenisku japońskim kawałki stali pokryte sproszkowanym węglem drzewnym i słomą ryżową oraz gliną układało się dość wysoko nad dyszą powietrzną paleniska i wygrzewało się dość długo przy małym nadmuchu powietrza. To coś podobnego do współczesnego nawęglania w skrzynkach ze sproszkowanym węglem drzewnym.

Natomiast odwęglanie prowadziło się w dolnej części paleniska (blisko dyszy powietrznej w silnym nadmuchu powietrza.

To tyle chyba. Trochę skrótowo ale powinno dać jasny obraz tych procesów. 8)
Awatar użytkownika
Żukson

Czy japończycy odpuszczali swoje miecze ??
Awatar użytkownika
yakiba

Mam do zrobienia Ninja-to i mam dylemat jak zrobic proste ostrze? Czy prostować po hartowaniu (ale to chyba niemożliwe) czy zrobic odwrotną krzywizne i liczyć na to że przy hartowaniu się wyprostuje, a może jest jakiś inny sposób? Niestety nic na ten temat nie znalazłem -Pomóżcie.
ODPOWIEDZ