filmik "zgrzewanie warstw"

Dział poświęcony własnoręcznemu wykonywaniu broni Japońskiej. Pytania, porady.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
Żukson

Re: filmik "zgrzewanie warstw"

Post autor: Żukson »

Nie nie o zgrzewanie chodzi MadSun tylko jak to mówi gościu w filmiku Abeuter Leben Samurai Schwert "mini explosion" :P
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

Rzeczywiście, poplatałem strasznie...

Tak, to woda i z tego co wiem ma służyć ograniczeniu odwęglania się stali.
Awatar użytkownika
Żukson

Przynajmniej wiem teraz co to ma na celu..... :P
elektronik

Post autor: elektronik »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
dlaczego material nie chce wszedzie sie zgrzewac, na poczatku w polowie zgrzal sie dobrze a potem mimo iz byl nagrzany do bialosci warstwy i tak od siebie odchodzily, sypalismy boraxem gdzie sie dalo, czy to ma zwiazek z grubością przekuwanego metalu= sztabka lepiej sie zgrzewa niz cos cienkiego ? jak to jest ?
Gość

Post autor: Gość »

Co do polewania wodą kowadła to słuzy to nie tyle ograniczeniu odwęglania bo do tego celu stosuje się borax tylko do oczyszczenia odkuwki z zendry. Jak wiecie zendra to nic innego jak tlenki żelaza (dokładnie 3 tlenki) i mają one wysoką temp topnienia dużo wyższą niz stal. Dlatego przed kuciem a przede wszystkim przed zgrzewaniem należy z niej oczyścić odkuwkę. Polanie kowadła wodą oraz zamoczenie młotka w wodzie powoduje podczas kucia bardzo szybkie ochłodzenie zendry, która dzięki temu samoczynie odpada i rozpryskuje się w postaci snopów iskier. Podczas walenia młotkiem słychać na początku przy tym snopie iskier głośne eksplozje (o których pisał żukson ) to jest rozpryskujaca się z hukiem - właśnie dzięki wodzie - zendra.

elektronik - zdecydowanie lepiej się zgrzewa nieco grubsze kawałki ze sobą niż cieńsze. No chyba że te cieńsze masz złożone w dość gruby pakiet - tak jak przy zgrzewaniu damastu lub przy rafinacji stali tamahagane w metodzie japońskiej. Poza tym miedzy zgrzewane warstwy nie moze dostać się zendra. Ona głównie jest przyczyna rozlaminowań lub zbyt niska temp. Poza tym ważna jest siła udeżeń młotka. Jak stosujesz boraks to nie możesz walić od razu z całej siły w pakiet, najpierw średnio silne 2 - 3 walnięcia (celem wyciśnięcia z pomiędzy warstw żuzlu) a dopiero potem nawalać ile sił ale z czuciembo jak ostygnie a ty dalej bedziesz walił to może się rozwarstwić znowu. podczas następnego zgrzewu złożenia warstwy poprzednia warstwa się jeszcze bardziej sklei.

Może Ci to troszkę pomoże

pozdr
Awatar użytkownika
Shirotatsu

Post autor: Shirotatsu »

To wyżej to byłem ja - Shiro, ale coś się pop....yło :lol:
Sebastian

Post autor: Sebastian »

mam pytanko razem z elektronikiem uczymy się kucia stali i stąd moje pytanie dotyczące ostatnich zgrzewów : dlaczego na rysuknach przedstawiających zgrzewanie przekałada się stal w różnych kierunkach a nie zawija sie np ak naleśnik? prosze o podpowiedź
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Pozwole sobie zastpic Shiro choc jak cos namieszam to poprawiajcie.
Zasadniczo chodzi o geometryczny przyrost ilosci warstw skladajac na pul rozkuwajac znow skladajac otrzymujemy bodajze silnie. czyli 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512, 1024, 2048, itp. czyli po 10 przekuciach mamy juz ponad tysiac warstw, zawijanie i skladanie jak nalesnik tego nam nie da. Stal ma budowe krystaliczna a krysztal ukladaja sie wzdluznie obracanie o 90 stopni ma na celu wzmocnienie struktury.
bdempsey

Post autor: bdempsey »

Graf poprawiam to nie jest silnia tylko naturalna potęga liczby 2.
Sebastian

dziękuje z informacje .Ma jeszcze jedno pytanko jak można osobiście wykonuję habaki z miedzi jednak nie jest o najlepszy materiał zbyt mięki a habaki nie jest u dołu łączona i czasem się rozchodzi .Z jakiego materiału były one wykonywane czy może z brązu ?
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Habaki były robione jak najbardziej z miedzi, wlasnie dzieki jej miekkosci mozna bez problemu zakuwac na ostrzu. U dolu lutujesz na srebro i zadna sila tego nie rozerwie (oczywiscie to jest przenosnia)
Sebastian

dziękuje GRAF za odpowiedz więc jednak habaki musi być łączone na spodzie postaram się zastosować takie łączenie jak myśle chodzi o srebro techniczne pochwalę sie efektami powodzenia
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Chodzi mi o zwykle srebro, badz lut srebrny. Sypiesz boraksem badz lutowka aplikujesz troche srebra badz lutu srebrneg podgrzewasz na palniku do temperatury topnienia lutu i gotowe. Musze chyba jakis podstawowy tutorial zrobic wraz ze zdjeciami bo wiele razy juz tlumaczylem to samo a nie ma to jak zobaczyc na zdjeciach. Ale to po sesji.
Sebastian

Shiro dzisiaj zgrzewałem stal tak jak na filmie i stwierdziłęm ,że jak kowadło polewa się woda to po uderzeniu młotkiem występuje strzał a jak kowadło jest suche to nie strzela czemu się tak dzieje czy to przypadkiem woda nie powoduje tego efektu prosze o odpowiedz
Awatar użytkownika
Sakura

Post autor: Sakura »

Zdaje mi się że odpowiedź na to pytanie znajdziesz kilka postów wyżej od słów
Co do polewania wodą kowadła
Jeśli się mylę to niech zostanę poprawiony ;)
"Hana wa sakuragi, hito wa bushi"

Obrazek
Sebastian

dzięki Sakura faktycznie było to opisane sorki za kłopoty ze wzrokiem
Sebastian

jedno pytanko jeszcze po zgrzeaniu warstwowym jeśli będę chciał odkuć płaskownik do wyprowadzenia ostrza jak najepiej zabezpieczyć brzegi zgzrewu celem uniknięcia rozwarstwienia podczas uderzania młotkiem bo obawiam się ,że udezenia w boki zgrzanej sztabki może spowodować ich rozejście prosze o podpowiedz
Sebastian

To zanowu ja więcej zadaje pytań niż mogę udzielić odpowiedzi. Jednak zadam jedno pytanie jeszcze do wszystkich : dlaczego miecze hartowano w węglu drzewnym , ( chodzi oczywiście o czasy bardziej współczesne) czy ma znaczenie jakim rodzajem paliwa jest zasilane palenisko czy jest to węgiel drzewny, węgiel kamienny czy np koks czy ma to znaczenie dla osiąganego efektu
Awatar użytkownika
MadSun

Generalnie paliwo, a właściwie jego skład chemiczny ma istotne zanaczenie. Koks ma sporą zawartosc siarki, która negatywnie wpływa na stal. Węgiel drzewny jest najmniej zanieczyszczony, a kalorycznościa nie ustępuje innym paliwom. Mądrzył się nie będę, piszę com przeczytał i co Shiro mi powiedział, mam nadzieję, zę nie poprzekręcałem.

Sebastianie, jeśli możesz to nie pisz kilku postów pod rząd. Korzystaj z funkcji "ZMIEŃ" i uzupełniaj swoje posty jeśli chcesz coś dopisać.
Awatar użytkownika
Żukson

Węgiel drzewny nie zawiera siarki. Uzyskuje się za jego pomocą "czysty ogień". Chodzi głównie o zabezpieczenie stali przed działaniem siarki.

Edit: Koks stosuje się gdy chcemy uzyskać żar skoncentrowany na małej przestrzeni np. przy zgrzewaniu.
Sebastian

Dziękuję za informację . Przepraszam Madsun za tyle postów to moje początki w internecie więc jeszcze trwa nauka praw obowiązujących na forum :) .A teraz ponowię jedno z pytań chodzi mi o to jak zabezpieczyć sie przed rozejściem się zgrzanych wastw pakietu podczas wykuwania sunobe ? Pytanie może nieco naiwne ale przekułem tj zgrzałem swój pakiet 5 razy i choć trzyma się całkiem fajnie szkoda by było aby się rozszedł przy wykuwaniu. Dokładnie chodzi mi o sposób zabezpieczenia brzegów pakietu ( nadtopienie np.?) Bardzo prosze o fachową poradę.:)
Awatar użytkownika
Żukson

Widze że koledzy potrzebują pomocy. W związku z tym przydało by się aby ktoś wrzucił na jakiś serv ( może megaupload?) film Abeuter Leben Samurai Schwert czy jakoś tak.
http://budo.net.pl/viewtopic.php?t=3856 ... ght=katana Bo niestety ten już nie działa.
Awatar użytkownika
Shirotatsu

Post autor: Shirotatsu »

sebastian pisze:.A teraz ponowię jedno z pytań chodzi mi o to jak zabezpieczyć sie przed rozejściem się zgrzanych wastw pakietu podczas wykuwania sunobe ? Pytanie może nieco naiwne ale przekułem tj zgrzałem swój pakiet 5 razy i choć trzyma się całkiem fajnie szkoda by było aby się rozszedł przy wykuwaniu. Dokładnie chodzi mi o sposób zabezpieczenia brzegów pakietu ( nadtopienie np.?) Bardzo prosze o fachową poradę.

Właściwie podczas kucia już nie bardzo mozna zabezpieczyć taką zgrzewkę. Jeżeli pakiet został zgrzany dobrze i w odpowiedniej temp, to podczas kucia nie powinien się rozwarstwić. Jeżeli by się jednak rozwarstwił to znaczy, że do dupy był zgrzany.
Więc zupełnie się tego nie bój, bo nawet jeśli się coś rozwarstwi to przynajmniej bedziesz wiedział, że popełniłeś błąd i trzeba to naprawić - czyli zgrzać ponownie w odpowiednio wysokiej temp.
Absolutnie nie wolno nic nadtapiać.

Żuk - w. drzewny też do zgrzewania jest lepszy od koks :)
Co do paliw jeszcze to węgiel drzewny jest najlepszy tylko szkoda że taki drogi :(

Pozdr 8)
Awatar użytkownika
Żukson

No wrzuciłem na megaupload dizś Ten film
Występuje w roli głównej Yoshindo Yoshihara
http://www.megaupload.com/?d=I2LDV64Y

Czekam na podziękowania
Awatar użytkownika
MadSun

Krótkie zestawienie dla potwierdzenia słów Shiro.

Kalorycznosć interesujacych nas paliw w MJ/kg:

węgiel brunatny: 19,7
węgiel kamienny: 28,4
węgiel drzewny: 29,1
koks: 28,0

Koks ma tę zaletę, że spala się najwolniej z wymienionych paliw.
ODPOWIEDZ