W średniowiecznej Europie istniał rozbudowany system heraldyczny.
W Japonni klany samurajskie również posiadały "herby" zwane MON.
Czy ktoś z Was mógłby przybliżyć ten temat ewentualnie może ktoś zna stronkę która o tym traktuje...
Będę niezwykle wdzięczny za info
Pokornie zwracam się do wszystkich, którzy szukają Drogi, by nie zmarnowali chwili obecnej.
/Miyamoto Musashi/
I ja dokleję pytanie: Samuraj, który tracił pana przestawał być utorzsamiany również z daną rodziną, czyż nie? Dlaczego więc roninowe w filmach mają na ubraniach mon'y? Czy to tylko pomyłka filmowców?
Hehe. W swiecie fantasy Legenda 5 Kregow wszystkie klany tez maja swoje mony. Dokladniej kazda rodzina w klanie. W wiekszej czesci przedstawia on zwierze odpowiednie dla klanu. Tzn. W klanie Zurawia rodzina Doji ma Zurawia ze sliwka w pysku (jesli sie nie myle) na monie:)
Nie chciało mi się nowego tematu zakładać, więc zapytam tutaj. Jak się robi mony (wyszywanie czy jak ? ) i jak się je przyszywa do ubiorów i w jakich miejscach ?
ronin,przestajac byc samurajem/oficerem w sluzbie czynnej/,nie przestawal byc "bushi/buke" ze wszystkimi przynaleznymi przywilejami/prawo noszenia mieczy,hakamy,specjalny status prawny/.
wyjatek stanowily tylko niezwykle ciezkie przestepstwa skutkujace skresleniem calej rodziny z rejestru buke,czego zreszta wiekszosc rodziny nie przezywala.
po zniesieniu klasy buke w19w.,kazdy mogl sobie przybrac dowolny mon - na cmentarzach japonskich kazdy nagrobek ma mon - az mnie to zdziwilo - "skad u licha tylu samurajow??" - i otrzymalem stosowne wyjasnienie....
Co do miejsc to najczesciej sie widuje mony na piersiach po obu stronach, na rekawach i jeden na plecach. A techniki ich uzyskiwania nie znam. Mogly byc pewnie wyszywane lub malowane.