Iaito. Gdzie kupić i czym przy zakupie się kierować??

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
Plaargath

Re: Iaito. Gdzie kupić i czym przy zakupie się kierować??

Post autor: Plaargath »

Graf, sprawa jest prosta. Tysiąc razy już słyszałem, że ktoś z zerowym poziomem umiejętności może poniszczyć sobie miecz. (Czyli na przykład ja.) A kombinuję, jak najmniej kasy wyłożyć. Heh, ciekawe, ile jeszcze jest sposobów, żeby schrzanić sobie miecz.
"Wszechświata nie stworzył żaden bóg ani żaden człowiek, lecz był on zawsze, jest i będzie zawsze żywym ogniem."
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Sposobow jest co niemiara ale jesli jest sie rozsadnym i uzywa nawet aluminiowego iaito zgodnie z jego przeznaczeniem czyli do treningow pod okiem nauczyciela lub utrwala sie ta wiedze w domu to prawde mowiac ciezko zniszczyc. A nawet jak sie zniszczy to mozna naprawic. Ja tam wychodze z zalozenia ze miecz jest do cwiczenia i ewentualne zuzycie musi byc wliczone w koszta.
Awatar użytkownika
Kenji

Post autor: Kenji »

Plaargath pisze:A kombinuję, jak najmniej kasy wyłożyć.
Powiem szczerze, że sam na początku tak myślałem i dwa razy się w pewien sposób sparzyłem próbując jak najwięcej oszczędzić i kupić jak najtańszy miecz. I po tych doświadczeniach mogę powiedzieć, że lepiej jest poczekać, uzbierać (w wakacje można dorobić) i kupić porządny miecz i być z niego zadowolonym
Awatar użytkownika
Ronin

Post autor: Ronin »

A jaka jest różnica pomiędzy kataną wykonaną ze stali a taką z "lżejszych metali"?

Chodzi mi o porównanie ze wzgledu na parametry techniczne i "ekonomiczne" (cena, koszty konserwacji...itp.)
Pokornie zwracam się do wszystkich, którzy szukają Drogi, by nie zmarnowali chwili obecnej.
/Miyamoto Musashi/
Awatar użytkownika
Kenji

Stal jest wytrzymalsza, po hartowaniu może być na ostrzona itp. itd. Jeżeli chodzi o cene to można dostać wyrób polski nawet tańszy od Japońskich stopów, ale jeżeli chciałbyś japońską stal to stopy są o wiele tańsze.

Utrzymanie; o stal trzeba bardziej dbać pod względem konserwacji, i pozera to więcej czasu niż pieniędzy (potrzebne olejki nie są drogie; okoł 10zł :) ). Należy pamiętać, nie wyczyszczone miejsce po dotknięciu z ludzkim potem bardziej jest podatne na rdzewienie, pozatym po paluszkach zostają ślady:)

Więc podstawową różnicą (poza ceną) jest wytrzymałość; tu plus dla stali, ale stopy są mniej wymagające. Ja sam uwarzam, iż jest to indywidualny wybór. Niektorzy uważają, że stopami wręcz nie można ćwiczyć, bo przecież prawdziwy miecz jest stalowy, lecz je nie podzielam aż tak radykalnych poglądów
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

Moim zdaniem iaito jest tylko treningowym substytutem prawdziwego miecza, ale stalowe iaito o wadze prawdziwej katany jest na pewno o wiele bliższe oryginałowi niż stop. Fajnie by było najpierw kupić sobie iaito stopowe 800g potem 1000g, a gdy już do tego dojrzeje się to nabyć stalowe 1200-1300 g, ale nie wszystkich (włączając mnie) na to stać. jest jeszcze ta kwestia czy iaito było wykonane matrycowe czy wykute przez człowieka, ale to już inna bajka.
Awatar użytkownika
Kenji

Moim zdaniem nie należy aż tak bardzo się skupiać nad tym czy miecz jest bardziej, czy mniej wierny oryginalnemu. Przecież pożądne iaito ze stopu (dobrze wyważone) tak naprawde równierz jest świetne do ćwiczenia. Chyba ważniejsze jest samo ćwiczenie i dochodzenie do doskonałości w ruchach, niż to, że moge pochwalić się oryginalną kataną. Poco komu stal, za niewiadomo jakie pieniądze, jesli jego ruchy są koślawe i kwadratowe.

Ps.Poza tym jeżeli zależy wam na mocnym i dobrym suburi, proponuje poćwiczyć troche kendo, shomen i suburi robi się w tysiącach.
Awatar użytkownika
Sakura

Post autor: Sakura »

Ruch ciała jest faktycznie najistotniejszym aspektem technicznym. Tyle że odpowiednie narzędzie jest również potrzebne. Nie wspominam tutaj o prawdziwej katanie ani nawet o wspaniale odwzorowanej oryginalnej broni. Ale wyważenie i sam fakt choćby posiadania saya i broni w rękach może bardzo wiele nauczyć. Dlatego broń też jest ważna ale nie jest niezbędna na początku. Tyle że ja ćwicze bokkenem teraz i jednak brakuje mi choćby saya, wagi itd. bo to jednak co innego.
"Hana wa sakuragi, hito wa bushi"

Obrazek
Awatar użytkownika
Ronin

WIELKIE Dzięki... :D

Patałem dlatego, gdyż w pewnym numerze "Budojo" (nie pamietam w którym - jak znajdę to napiszę) prezentowano sylwetki polskich kowali trudniących się produkcją (między innymi) mieczy samurajskich.

Pomyślałem że mógłbym się nawet do takiego kowala pofatygować i osobiscie wszystko obgadać a potem obejrzeć dokładnie swoją katankę jeszcze przed zakupem 8)

Zamawiając miecz z Japonii nie miałbym takich możliwości... :cry:
Pokornie zwracam się do wszystkich, którzy szukają Drogi, by nie zmarnowali chwili obecnej.
/Miyamoto Musashi/
Awatar użytkownika
Ronin

Znalazłem. 8)
Są to:
Zbigniew Juszkiewicz z Piły (Budojo nr 5/2004)
Bogdan Kuś z Warszawy (Budojo nr 6/2004)

Ich dokładne namiary trzeba będzie zdobyć od Redakcji.
/Miyamoto Musashi/
Awatar użytkownika
MadSun

Kenji pisze:Moim zdaniem nie należy aż tak bardzo się skupiać nad tym czy miecz jest bardziej, czy mniej wierny oryginalnemu.
I tu trzeba zastanowić się co kogo najbardziej intersesuje. Kenji, rozumiem Twoje zdanie i w pełni szanuję. Zgadzam się, zę najważniejsze jest dążenie do perfekcji w tym co się robi. Dla mnie jednak bardzo istotne jest też odwzorowanie rzeczywistości. Mnie interesuje ćwiczenie praktycznej sztuki walki, czyli takiej która w walce byłaby w 100 % urzyteczna i jest jak najdokąłdniejszym odwzorowaniem tej szermierki której uczono w Japoni gdy od umiejętności posługiwania sie mieczem zależało życie. Również chciałbym by moje iaito było jak najbliższe prawdziwemu mieczowi i chodzi mi tu głównie o wagę i wyważenie. To że chciałbym iaito kute i generalnie łądne to juz taka moja fanaberia. :)
Awatar użytkownika
Sakura

Teoretycznie zamówienie miecza jest umową o dzieło więc można odmówić kupna jeśli się miecz nie spodoba. Ale z drugiej strony głupio nie kupić czegoś co na zamówienie zostało zrobione... jeżeli się lekko nie podoba. Oczywiście nie mówię o sytuacji kiedy miecz jest całkowicie skopany. Ale czasem może nie wyjść np. hamon albo będzie tylko lekko źle wyważony. Wtedy raczej powinno się wynegocjować niższą cenę a nie odrzucać zamówienie. Choć prawnie można za wskazaniem uzasadnienia nie przyjąć "dzieła" ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
Vaernil

Post autor: Vaernil »

A ja mam pytania odnośnie tego płatnerza o którym mowa była na poprzednij stronie. Nie wiecie dlaczego nie odpowiada na maile? Z tydzień lub więcej temu wysłałem dwa.hm... a może ma inny adres?
Ktoś mógłby coś powiedzieć?
Awatar użytkownika
issoria

Post autor: issoria »

Cześć wszystkim!
Bardzo proszę bardziej doświadczonych o poradę. Trenuję iaido już prawie rok i przymierzam się do kupna iaito... Po długim namyśle i wymianie maili z Tozando zastanawiam się nad iaito "Suzaku": http://japanesesword.net/eng/iaito/itar.html Firma Toznado była na tym forum polecona jako godna zaufania, więc myśle że japanesesword.net jako ich filia (?) również taki jest, ale może jest ktoś kto to sprawdził? Co sądzicie o tym mieczu? Czy fakt, że można tu dopasować ciężar do długości (a raczej lekkość - b.ważne dla kobitki :wink: ) nie wpływa na wyważenie? I może ktoś wie co zawiera "optional cleaning kit"?
A poza tym mój najważniejszy problem...... Żeby zapłacić kartą potrzebny jest jakiś kod, którego moja Visa studencka nie posiada... Czy jest możliwe żeby zapłacić im inaczej, np. przelewem...? :roll:
Z góry dzięki za pomoc wszelaką!!
I serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Bywam tu u Was już od dość dawna, wreszcie zdecydowałam się ujawnić.... :wink:
iss
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Czesc

Tozando to dobra firma o ile nie odstrasza czas oczekiwania bo maja sporo zamowien i kaza czekac. Nie ma sensu tez przeplacac bo drozsze modele wiele sie nie roznia. Najlepiej zdecydowac sie na cos z nizszego srodka. Tak miedzy nami to najleprze rozwiazanie jesli chodzi o fabryczne iaito. Zestaw zawiera proszek uchiko, olejek gozdzikowy papier ryzowy i jesli sa chojni to mloteczek.
Dlugosc nie wplywa na wywazenie, znaczy wplywa ale nie na niekorzysc, to juz sa tak dobrane ostrza ze wszystko bedzie ok.

Problem z karta, juz to przerabialem. Zazwyczaj jak sie kupuje ze strony internetowej, numer wystarcza jesli nie, zajrzyj na odwrot karty tam beda nadrukowane dodatkowe 3 cyferki na koncu. Jesli i to nie poskutkuje to oznacza, ze musisz miec karte kredytowa a nie tylko platnicza. Czyli taka z wypuklymi cyferkami. Wtedy niestety najlepiej poprosic kogos ze stalymi zarobkami by poszedl do banku i wyrobil, koszt niewielki. Nie ma sensu bawic sie z przesylaniem pieniedzy, kiedys chcialem tak zrobic skonczylo sie na wyrobienu karty bo nasze kochane banki sa dosc zacofane a panie w okienkach zazwyczaj nie lubia komplikacji i nie pomoga ci ze sterta papierkow.

Pozdrawiam i zachecam do pisania na forum.
Awatar użytkownika
MadSun

Przelew międzynarodowy kosztuje około 70 zł, zależy od banku. Szkoda, że potrzebujesz akurat lekkie, stopowe iaito, kilku naszych forumowiczów kuje stalowe iaito.
Zawsze możesz kupić iaito w Polsce, oczywiście drożej niż bezpośrednio u producenta, ale przynajmniej z płątnością i czasem oczekiwania (który w Tozando dochodzi nawet to 6 miesiecy) nie ma problemu. Czasem na allegro można trafić używane profesjonalne iaito w przyzwoitej cenie.
Awatar użytkownika
Lightbringer

Post autor: Lightbringer »

Witajcie Wszyscy:)

mozna powiedziec ze dopiero zaczynam swoja przygode z Iaido i rozglądam się za Iaito. i wszedłem na tozando i w zasadzie znalazłem jeden miecz który by mi pasował(ze względu na mój wzrost 196 cm) http://iaido.tozando.com/iaito/ka70.html tu jest do niego link ale czy ktos mógl by mi powiedziec czy dobrze mysle ze miecz ten jest dostepny tylko w wersji zinc/aluminum ?? i czy miecz z tego stopu nadaje sie bez problemu na trening Iaido?
Awatar użytkownika
MadSun

Z tego co wiem to wszystkie miecze z Tozando są z lekkich stopów. Wiele ludzi ćwiczących iaido urzywa tych mieczy, zresztą niech wypowiedzą sie sami.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Wszystkie fabrycznie robione miecze iaito maja ostrze ze stopu aluminium i berylu. Nie nadaja sie do ciec, jedynie do cwiczen na sucho.
Duckbill

Post autor: Duckbill »

Lightbringer pisze:Witajcie Wszyscy:)

mozna powiedziec ze dopiero zaczynam swoja przygode z Iaido i rozglądam się za Iaito. i wszedłem na tozando i w zasadzie znalazłem jeden miecz który by mi pasował(ze względu na mój wzrost 196 cm) http://iaido.tozando.com/iaito/ka70.html tu jest do niego link ale czy ktos mógl by mi powiedziec czy dobrze mysle ze miecz ten jest dostepny tylko w wersji zinc/aluminum ?? i czy miecz z tego stopu nadaje sie bez problemu na trening Iaido?
Jeżeli potrzebujesz miecz do Iaido, to ten (biorąc pod uwagę Twój wzrost) będzie najlepszy ze znanych mi. BTW: U nas w sekcji jest to jeden z popularniejszych modeli (również ze względu na to, że sporo jest wysokich osób;-) ). Poza tym bardzo dobrze się nim ćwiczy.

Polecam 2,75 lub nawet 2,80 - czasami taki też można kupić.

Jeżeli chodzi o dyskusję o zaletach miecza stalowego nad iaito, to żeczywiście miecz stalowy, jak jest otry można wykorzystać do suomegiri (albo jak ktoś woli tameshigiri), natomiast w wielu sekcjach nim normalnie nie poćwiczy się ze względu na środki bezpieczeństwa.
Poza tym dla osób wysokich miecz 2,70 czy 2,80 będzie dość cięzki a przede wszystkim bardzo drogi. Dlatego jak ktos myśli o ćwiczeniu Iaido - moim zdaniem warto zamówić sobir dobre iaito i nim ćwiczyć, a oprócz tego jak ktoś chce ćwiczyć cięcia mat, to dodatkowo zakupić miecz stalowy w miarę standardowej długości około 2,60. To chyba najlepszy zestaw.

Jeszcze jedno apropo zamawiania i długiego okresu oczekiwania na Tozando - to prawda, przy czym jest równiez czasami okazyjnego zakupu miecza od nich.

Na stronie: http://iaido.tozando.com/iaito/instock.html
pojawiają się informacje o mieczach, które można zamówić od ręki, wówczas, po zapłaceniu kartą kredytową można miecz otrzymać w ciągu 5-7 dni od daty zamówienia.
Ponieważ ludzie z Tozando, są bardzo życzliwi, to nie ma problemu żeby ich poprosić o napisanie na przesyłce GIFT i np. obniżenia wartości na fakturze, którą wysyłaja do 1/2 kwoty - to właściwie gwarantuje, że nie zapłacicie cła u nas.

Pozdrawiam i miłego ćwiczenia
Awatar użytkownika
issoria

Post autor: issoria »

Dzięki za cenne informacje :) Co do zapłaty skorzystałam z jeszcze szybszego sposobu - poprosiłam rodziców o użyczenie karty :wink: Faktycznie chyba większe kombinacje nie miałyby sensu... Czas oczekiwania mnie nie odstraszył - Suzaku obiecują w dwa miesiące, po tym jak zamówiłam kilka dni temu podali mi przewidywany termin wysyłki na 1 grudnia (dam Wam znać, kiedy dojdzie...). I co mnie przekonało ostatecznie - cena jak na Tozando z tych średnich, a dają możliwość wyboru bardzo wielu szczegółów. No i przy zamówieniu do końca września nie płaci się kosztów przesyłki! :D
Pozdrawiam!
iss
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Jednym slowem: nic tylko cwiczyc! (hmm chyba 3 slowami)
Awatar użytkownika
Lightbringer

hmmmmm.... mógłby mi ktoś powiedziec ile to jest Y16576300.00 na złotówki? bo taka cena wyskakuje mi w podsumowaniu mojego zamówienia i jakoś mnie ona dziwnie niepokoi. ja zamawiam ten sam miecz o ktorym pisałem pare postów powyzej. długosci 2.70 (znaczy zamawiam t.j przymierzam sie do zamówienia) z góry dzięki:)
Awatar użytkownika
Sakura

Przekazany Ci ten adres ------> http://www.xe.com/ucc/ <-------- zostanie i korzystaj z niego mądrze młody padawanie ;)

A odpowiedź na pytanie to 465,939.8496 zł..... astronomicznie...

Obrazek
Awatar użytkownika
Lightbringer

ano własnie astronomicznie ale czy ktoś mógłby mi wytłumaczyc o co tu biega? bo wybaczcie ale za taką cene to by nikt nie kupił takiego miecza.
ODPOWIEDZ