Jak zapisac sie na Iaido? (Warszawa)

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

David Black

Jak zapisac sie na Iaido? (Warszawa)

Post autor: David Black »

Witam.
Od dłuzszego czasu zastanawiam sie nad wznowieniem treningow. Dawno temu cwiczylem judo, troche karate... Jednak jak to z wiekiem bywa troche mi sie poprzestawialy priorytety. Zaczelem rozgladac sie za sztuka walki ktora rozwinie mnie duchowo, no i usatysfakcjonuje pod wzgledem estetyki :D. Kilka miesiecy temu dowiedzialem sie przez przypadek o iaido. I od tej pory zaczalem sie interesowac tematem cwiczenia. Po 2-3 miesiacach natrafilem na stronach WWW na 2 szkoly w Warszawie (jestem z Warszawy). Potem na to forum, ktore czytam od tego czasu. Chcialbym sie gdzies zapisac, ale juz nie wiem gdzie... Wiem ze w jednej ze szkol aby cwiczyc trzeba miec minimum iaito, druga ktora nie miala tego warunku, w sieci przestala istniec (zreszta na stronie i tak bylo napisane ze nie przyjmuje, wiec przyjelem to jako wyznacznik). I teraz pytania :) ...

Czy w Warszawie sa tylko dwie(jedna) szkoly?...
jakie sa warunki zeby do jakiejs zostac przyjetym,
oraz czy jesli kupie tanie iaito (... od razu zaznaczam ze czytalem posty o doborze miecza do cwiczen iaido)
bo znalazlem takowe na stronie e-bogu (Remnma Jidai Koshirae) to bede mogl nim cwiczyc...
(bo wg mojego rozeznania takie w zupelnosci by mi starczylo na poczatek o ile nie jest niebezpieczne - czytaj: zrobione solidnie)

troche sie rozpisalem, ale licze na wyrozumialosc i pomoc bo w sumie chcialbym juz zaczac cwiczyc, a przynajmniej cokolwiek w tym kierunku robic...
Awatar użytkownika
[KoP]

Re: Jak zapisac sie na Iaido? (Warszawa)

Post autor: [KoP] »

Przede wszystkim musisz powiedzieć jakie to szkoły w Wawie znalazleś ;) . Wtedy ludzie który tam ćwiczą wszystko Ci wyjaśnią.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Podstawa to checi, gdy checi sa o reszte juz duzo latwiej. Do iaido niestety miecz jest wymagany, owszem mozna cwiczyc bokenem ale moim zdaniem to namiastka. Opisane przez ciebie iaito jest wpozadku nic mu nie brakuje polecil bym jeszcze odwiedzic www.tozando.com tam maja naprawde duzy wybor i kozystne ceny.

Odnosnie szkol w warszawie. Ja znam osobiscie 3-4 z czego godnych polecenia jest moze ze 2.
http://www.tenshinkan.com.pl/
http://www.budojo.pl
Awatar użytkownika
[KoP]

Post autor: [KoP] »

Krążą legendy, że również Muso Jikiden Eishin Ryu Komei Juku jest gdzieś w Wawie, ale zważywszy na trudną sytację w Honbu Dojo Czerwionka, wątpie żeby treningi się odbywały. Możesz zawsze wysłać maila i się dopytać, tu jest adres strony:
http://www.komei-jyuku-polska.prv.pl/
David Black

Odnosnie szkol w warszawie. Ja znam osobiscie 3-4 z czego godnych polecenia jest moze ze 2.
http://www.tenshinkan.com.pl/
http://www.budojo.pl
Przede wszystkim musisz powiedzieć jakie to szkoły w Wawie znalazleś . Wtedy ludzie który tam ćwiczą wszystko Ci wyjaśnią.
właśnie o tych szkołach myślałem...

dziekuje za namiary i info o mieczach...
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Jesli bedziesz zamawial powiedz a zdradze ci co nalezy napisac na przesylce zeby nie miec problemow z naszymi urzedami.
David Black

czyzby magiczne GIFT ??? ale chetnie poslucham bo zawilosci prawa
polskiego sa mi nieznane :D Mam taka mozliwosc ze moge
poprosic kumpla, ktory jest w stanach, zeby odebral tam i wyslal mi go
osobiscie. Dla mnie byloby latwiej ze sklepu, ale z drugiej strony nie wiem
czy latwiej sie przyczepiaja do rzeczy ze sklepu czy tez od osoby
prywatnej... oraz ile kosztuje przesylka bezposrednio stamtad lub jesli sie wysyla samemu

Pozdrawiam!

Co do tozando to miecze niestety zaczynaja sie od 1200 zl bo standartowej wersji juz nie produkuja wiec chyba e-bogu...
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Gift jak najbardziej, ale trzeba jeszcze poprosic by zanizyli na przesylce jej wartosc, japonczycy robia to zazwyczaj chetnie, niech napisza 80$ i sprawa z glowy.
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

Ostatnio czytałem, że polski urząd celny tworzą bazę firm, które wysyłają przesyłki próbując ominąć cło i przesyłki firm, które trafia do owej bazy podlegają ocleniu bez względu na napis "gift".
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Hmm to niemozliwe jest moze jesli chodzi o handel hurtowy gdzie potrzebna jest faktora ale przy handlu detalicznym to akurat niemozliwe. Nie sial bym fermentu bo to niesprawdzone plotki. Ja zamawiam z japoni czesto rozne zeczy i niegdy nie mialem zadnych problemow.
Awatar użytkownika
MadSun

Przyznaję, że nie jest to wiadomosc w 100% potwierdzona. PRzeczytałem o tym na pewnym forum, niestety nie mogę teraz tego znaleźć, forum jest ogromne, a dyskusja na ten temat odbyła się w wątku na inny temat.
Duckbill

Post autor: Duckbill »

David Black pisze:Witam.
Wiem ze w jednej ze szkol aby cwiczyc trzeba miec minimum iaito, druga ktora nie miala tego warunku, w sieci przestala istniec (zreszta na stronie i tak bylo napisane ze nie przyjmuje, wiec przyjelem to jako wyznacznik).
Po prostu pójdź do jednej i drugiej na trening, żeby zobaczyć co się tam dzieje.

Poza tym:
1) nie wszędzie potrzebne Ci jest iaito i moim zdaniem stawianie takiego wymogu to przesada - popytaj się może na prawdę nie jest potrzebne, a dopuki nie kupisz czegoś możesz poćwiczyć bokenem
2) to że nie przyjmują to wynika pewnie z jakiś założeń co przyjętej strategii nauczania. Ale tutaj też bym nie zakładał rzeczy niemożliwych - będziesz uparty uzyskasz to co chcesz

Daj znać - jak Ci poszło. :)
David Black

1) nie wszędzie potrzebne Ci jest iaito ... dopuki nie kupisz czegoś możesz poćwiczyć bokenem ...
2) to że nie przyjmują to wynika pewnie z jakiś założeń co przyjętej strategii nauczania. Ale tutaj też bym nie zakładał rzeczy niemożliwych - będziesz uparty uzyskasz to co chcesz
Co do zakupu standartowego iaito to w sumie jesli tylko uda mi sie przejsc pomyslnie przez zamowienie to jestem w sumie zdecydowany... a jak bede zajadal wiecej zupek chinskich to moze kiedys na lepszy sie uzbiera... :)

(na tozando piszą: "Please allow 3-4 months to finish your Jidai Koshirae due to the overwhelming orders." oraz nie produkuja juz podstawowej wersji Basic Koshirae... - wiec mam problem),

btw z tego wynika ze chyba ogolnie sie zbroja :D ... ale badzmy dobrej mysli ;) ...

a jesli chodzi o szkoly to zamierzam jesli to mozliwe przejsc sie do obydwu na jakis trening lub osobiscie porozmawiac z prowadzacym zajecia sensei, ale zanim do tego dojdzie to minie jeszcze kilka dni z przyczyn odemnie niezaleznych ...
Ostatnio czytałem, że polski urząd celny tworzą bazę firm, które wysyłają przesyłki próbując ominąć cło i przesyłki firm, które trafia do owej bazy podlegają ocleniu bez względu na napis "gift".
... no wlasnie wiec co sadzicie o pomysle "wiazanego zakupu" czyli sklep-kumpelwUSA-(kumpel robi gift i wysyla)-JA ???? (dodam ze moge mu ufac)
:D bo z przyczyn technicznych bedzie to raczej tam kupowane, bo latwiej mi bedzie zamowic... (mam taka nadzieje). Bo jesli nawet sa takie problemy ze maja liste to nie powinni sie przyczepiac do prywatnych rzeczy... przysylal mi juz rozne rzeczy i nie bylo problemu... zreszta moglby mi pewnie ktos stamtad tez przywiezc tylko nie wiem czy nie bedzie problem przelotem z samolotem ... :)
Gift jak najbardziej, ale trzeba jeszcze poprosic by zanizyli na przesylce jej wartosc, japonczycy robia to zazwyczaj chetnie, niech napisza 80$ i sprawa z glowy
a jest jakas kwota od ktorej naliczaja clo czy po prostu wg jakis tabel ?

posumowujac, jak tylko dostane kaske i dogadam sie co do treningow to sproboje zamowic ,... wtedy napisze co i jak ...

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Chifuretsu

Post autor: Chifuretsu »

nie wszędzie potrzebne Ci jest iaito i moim zdaniem stawianie takiego wymogu to przesada
Wszedzie jest potrzebne, ale raczej nie od pierwszego treningu :) .
Obrazek
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Ja bym sie nie czail tak po prostu zamowil i poprosil o opis, jesli napisza wartosc mniejsza niz 100$ cla nie zaplacisz. Ludzie auta przemycaja dziela sztuki po kilkanascie milionow, wiec jeden mieczy to naprawde nie problem. Ja zamawiam materialy na miecze z japoni i nigdy nic nie bylo z clem, czasem otwieraja to fakt i oglondaja ale musza sie pukac w glowe kto z japoni sprowadza drewno sznurki i kamyki :wink:.

Jesli chcesz chodzic do budojo to tam niestety wymagane jest iaito, bez iaito nie da sie u nas cwiczyc iado.

Znajomy kupil miecz w budostuff (polska firma) ale sprzedal i zamowil z tozando i jak z nim rozmawialem jest bardziej zadowolony. Fakt trzeba czekac.
David Black

Problem rozwiazal sie sam ... :)
zamowilem i ktos mi go po prostu przywiezie... pozdrawiam...
Awatar użytkownika
GrafRamolo

super to teraz tylko cwiczyc.
David Black

no raczej... mam nadzieje ze mnie ktos przyjmie :D hehe ...
Awatar użytkownika
Vaernil

Post autor: Vaernil »

A czemu mieliby nie przyjąć? :)
David Black

:)
Awatar użytkownika
Chifuretsu

Post autor: Chifuretsu »

No, to teraz prosimy o relację i porady dla innych, którzy dopiero szukają :) .
Obrazek
David Black

tak wiec konczac watek... miecz juz dostalem. wyglada jak na swoja cene calkiem porzadnie :) kosztowal mnie 750 zl. i przywiozl mi go znajomy wiec chyba jesli nadany jest na bagaz w samolocie to da sie przywiezc bez problemow (jesli ktos ma taka mozliwosc). Takze to by bylo na tyle. dziekuje za komentarze i porady....
Awatar użytkownika
MadSun

David Black, czy mógłbyś wrzucić jakieś fotki miecza?
David Black

chetnie ale jak tylko bede mial mozliwosc zrobic takowe... musze od kogos pozyczyc aparat... ale bede pamietal i za kilka dni powinny sie pojawic... jak rozumiem zdjecia calosci oraz poszczegolne detale...
co do zdobienia to zapewne nie jest ono najwyzszej klasy ale wydaje sie byc calkiem solidne... co najwyzej materialy moglyby byc bardziej szlachetne... :) (chodzi mi o Kashira i Fuchi oraz Menuki - wykonane sa z jednego materialu i chyba Habaki oraz Tsuba ktora dodatkowo pokryta jest czarną farbą... (co nie jest zbyt piekne) - jesli pomylilem sie w nazewnictwie wybaczcie... :) dopiero sie ucze ...)) Sageo - chyba orgnialne japonskie bo byla na nim nalepka japan ;). Saya - z drewna lakierowana na czarno tak jak Tsuba - nie wiem jakiego gatunku ciemne szare drewno... w zasadzie to co bylo na stronie e-bogu jest i dostarczone tam na stronie tsuba nie wyglada super i taka jest ... dobra za bardzo sie rozpisalem ... jak beda zdjatka to je tu umieszcze... pozdrawiam!
David Black

oto zdjecia miecza... nie sa zbyt dobrej jakosci... ale sa
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

pozdrawiam