Iaito - tylko aluminium?

Dzial o wszelakiej broni japonskiej, kyu(łuk), naginata, nagamaki, kakae zutsu (bron palna) nunchaku, kama, tonfa, jite i co wam do glowy przyjdzie!

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
GrafRamolo

Re: Iaito - tylko aluminium?

Post autor: GrafRamolo »

Uwazam iz iaito to imitacja miecza, bo i tak jest. Nie twierdze ze nieda sie tym cwiczyc tylko cwiczenia takie nie oddaja pelnego realizmu co bardzo dobrze widac podczas tameshigiri. Na wlasnej skurze doswiadczylem jak czlowiek przyzwyczajony do innej wagi miecza oraz do ciec wykonywanych ciagle w tych samych plaszczyznach nie potrafi potem poprawinie przeciac maty. Dostalem do reki kiedys ostry miecz, ktory byl duzo ciezszy niz znane mi bokeny i iaito i odrazu inaczej sie nim machalo, znacznie trodniej, znacznie wolniej i po prostu krzywo. Przeciolem mate ale gdy mialem przeciac o 5 cm nizej okazalo sie, ze nie umiem opanowac ciezszego miecza i z powodu przyzwyczajenia do robienia kesa zawsze na tej samej wysokosci wogle nie trafilem w mate. Tak to jest, kolega co ma stalowe iaito o normalnej wadze niemial tych problemow.

Odnosnie obnoszenia sie w miejscach publicznych z katana to oczywiste jest ze nie wolno. Po prostu nie wolno stwarzac zagrozeniach w miejscach uzytku publicznego. Ale kto z was ma zamiar chodzic z wyciagnietym mieczem po ulicy? Ta kwestia chyba jest na tyle oczywista ze nie wypada nawet tu jej poruszac, ja mialem na mysli naprzyklad sytuacje gdy niesiemy miecz na trening schowany w pokrowcu i nagle policja chce zobaczyc co my tam mamy. Wtedy nalezy im pokazac ale nie maja prawa poza zapisaniem sobie w kajeciku nic wiecej nam zrobic.
Awatar użytkownika
Sakura

Post autor: Sakura »

Proceduralnie nie ma konieczności żeby nawet kajecik otwierać...

Ale tak naprawdę ja jedynie chciałem zaznaczyć że ostrożnie należy interpretować tylko pozornie jasne przepisy. Wiem coś na ten temat i dopóki się nie dokona pełnej analizy i interpretacji w oparciu o wszelkie obowiązujące w tym aspekcie przepisy i normy, nie należy czegokolwiek wyrokować.... bo ustawa to nie wszystko...

A propos jak idziesz z miotaczem płamieni w pokrowcu i powiesz że na trening... to też mają prawo jedynie odnotować w kajeciku ?? ;)

A ucinając wszelką dyskusję: zezwolenie jest potrzebne na narzędzia o właściwościach kija bejsbolowego... więc zgodnie z wnioskowaniem "A fortiori" A minori ad maius (czyli jeśli nie wolno jest mniej nie wolno też więcej) można założyć że na niebezpiecznieszą broń pozwolenie też jest wymagane.... jednym słowem to wszystko kwestia interpretacji :)
"Hana wa sakuragi, hito wa bushi"

Obrazek
Awatar użytkownika
Shig

Post autor: Shig »

Sakura pisze:zezwolenie jest potrzebne na narzędzia o właściwościach kija bejsbolowego...
Właśnie mi się przypomniało jak kiedyś szedłem na trening z bokuto w łapie (bez pokrowca) i zatrzymał mnie patrol Straży Miejskiej pytając gdzie się z tym wybieram. Odpowiedziałem, że na trening, więc spytali mnie czy biję tym ludzi. Ja na to odpowiedziałem, że na razie to mnie ludzie biją, a ja się tylko staram bronić. Spytali jeszcze tylko co i gdzie trenuję i mnie puścili.
...
Awatar użytkownika
Kenji

Post autor: Kenji »

Więc Grafie jaka powinna być "ta odpowiednia" waga Iaito, czy katany. Miecz który narazie posiadam to polska próba nawiązania do katany i waż 1,6 kg z saya. A miecz, który zamawiam najprawdopodobnniej będzie ważył koło 0,9 kg bez saya. Czy to za mało???
Obrazek
Awatar użytkownika
Sakura

Post autor: Sakura »

A jeśli chodzi o odpowiedź właściwą na pytanie to zdaje mi się że Iaito jest mieczem do ćwiczenia iai. Jednak tutaj trzebaby było ułożyć odpowiednią definicję po z rzadną się nie spotkałem. Według mnie cecha materiału z jakiego jest wykonany taki miecz jest kwestią drugorzędną... bo definiowanie takiego przedmiotu ze względu na to że jest z aluminium jest dość nieadekwatne (nie chcę się kłócić z senseiem Kop)... i chyba nie jest to jakaś istotna cecha. Za to istotną cechą takiego narzędzia treningowego wydaje mi się nieostrość miecza czyli to że miecz jest tępy. Ale jeśli miecz jest ostry to raczej nie jest aluminiowy tylko stalowy a jeśli jest stalowy to już nie jest mieczem stricte tylko i wyłącznie przeznaczonym do ćwiczeń iai. Chyba że uznawać po prostu miecz w iaido z iaito ... wtedy wszystko czym się ćwiczy w iaido a ma podstawowe cechy miecza będzie Iai'tem (np. Aluminiowy i stalowy miecz). Jednak zazwyczaj na stronach internetowych i przy okzaji wszelkich ofert kupna spotkałem się z określeniem "Iaito" odnośnie mieczy aluminiowych, więc stąd może się brać takie przeświadczenie. Jeśli ktoś znalazł inny przykład to może pokaże.

Podsumowując jestem skłonny do przyjęcia jednej z trzech opcji...
1. "Iaito" jest to "miecz" aluminiowy bądź stalowy (ostry), wykorzystywany do ćwiczeń "iai"/"iaido"
2. "Iaito" jest to "miecz" tępy (stalowy bądź aluminiowy), przystosowany do ćwiczeń "iai" np. wagą i wykorzystywany do tych ćwiczeń.
3. "Iaito" jest to, zgodnie ze stosowaną praktyką w ofertach kupna miecz aluminiowy.
"Hana wa sakuragi, hito wa bushi"

Obrazek
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Wszystko pieknie ale zajrzyj tu (http://swordstore.com/cgi-bin/htmlos.cg ... sword.html) i cala teoria legla wlasnie w gruzach bo masz "steel iaito" i to ostre. Chyba po prostu wszystko zalezy od trenera i jego wlasnego osobistego przeswiadczenia, ktore to narzuca swoim studentom. Jeden uznaje tylko aluminium inny i ostre miecze i nie nalezy szukac prawdy a nalezu przyjac nakazy sesneia i dostosowac sie do nich.
Cichy Wiatr

Post autor: Cichy Wiatr »

I tu jest dużo racji. Bez wzgledu na definicję iaito, czy shinkena trzeba dostosowac sie do prowadzącego mistrza. Sam tego doswiadczam. Shibucho na swoich treningach uznaje np tylko bokuto (wyjątkowo sam boken bez saya), i nawet z iaito możesz wylecieć, a nasz sensej pozwala nawet na shinkena, ale też tylko tym, za których jest pewny, że sie nie potną.
Awatar użytkownika
Arek San

Post autor: Arek San »

Wiecie co? Tak sobie właśnie pomyślałem, ze każdy SHINKEN moze być IAITO gdy się nim swiczy iai. Ale nie każde IAITO może być SHINKENem.

Kiedy wybrałem drogę Muso Shinden Ryu bardzo mi nie pasowało że cwiczy się ALU-IAITO, wręcz nie mogłem sie z tym pogodzic.W końcu 15 lat wcześniej ćwiczyłem tylko ostrym mieczem i o takich wynalazkach jak ALU miecz nikt nie słyszał. Niestety idziemy z duchem czasu i teraz już tak to nie razi.Niemniej jednak nigdy nie zdecyduję się na zakup miecza aluminiowego, który jest ( jak to Graf trafnie zauważył) substytutem miecza.Lepiej kupić np practical katana hanweia i przerobić go na tępy miecz ( choć to barbarzyństwo by tępic miecz) . Tak zrobił mój kolega i ma piękne iaito ( w sensie TĘPE, zabiegi przerobienia polegały też na wykonaniu nowej tsuka, bo orginalna jest nie do przyjęcia)
Awatar użytkownika
Kenji

Arku to kiedy wkońcu Waldek będzie miał miecz i przyjdzie na trening :wink: ???
Obrazek
Awatar użytkownika
Arek San

He he jak mu w końcu skończę poprawiać po gościu co przerabiał ten miecz he he
Awatar użytkownika
Kenji

:lol: Naprawde jest to zabawne, przy najbliższym spotkaniu przekaż mu pozdrowienia odemnie. 8)
Obrazek
Awatar użytkownika
[KoP]

Post autor: [KoP] »

Sakura pisze:bo definiowanie takiego przedmiotu ze względu na to że jest z aluminium jest dość nieadekwatne (nie chcę się kłócić z senseiem Kop)
A czy ja kiedyś mówiełem, że uważam, że tak jest, albo że jest to poprawny sposób myślenia? Przedstawiłem Wam jedynie pogląd szanowanego, przez niektórych, twórcy mieczy, który twierdzi, że jak iaito to tylko aluminuim. Cieszę się, że rozmowa się tak rozwinęła, powtarzam jednak moją pierwszą myśl, gdyż nie chce być źle zrozumiany. Dla mnieiaito to miecz treningowy, tępy. Nieważne z czego zrobiony, chodzi o to, żeby jak najbardziej przypomniał oryginalny miecz (100% poparcia dla Grafa, po kiego grzyba wymyślili aluminiowe miecze?!). Jestem zadowolnony ze swojego stalowego i mam zamiar ćwiczyć nim dalej. Chciałem jedynie, żebyście, w miarę Waszych możliwości, przytoczyli jakieś źródła, które mówią o budowie, czy klasyfikacji iaito :) .
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Iaito wymyslili tylko po to by wiecej ludzi moglo je kupic i cwiczyc. Jest tanie i jest brzydkie w porownaniu do miecza prawdziwego, ale jest tanie a oprucz tego tanie i przedewszystkim tanie.
Awatar użytkownika
Arek San

Jeszcze innym powodem że japończycy zaczęli wyrabiać alu-ostrza stał się zakaz wytwarzania głowni stalowych. Obecnie kowal może wykuć tylko 2 ostrza miesięcznie,które od razu podlegają rejestracji, więc praktyczni Japończycy wpadli na pomysł głowni alu, które są tanie, ładnie wyglądają i mozna ich trzaskać bez ograniczeń. Tak przynajmniej powiedział Murakami jak był ostatnio.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

To prawda co mowisz ale nakaz 2 badz 3 niepamietam dokladnie ostrzy na miesiac jest spowodowany tym, iz rodzima ruda tamahagane jest na wyczerpaniu i by posluzyla jeszcze dla przyszlych pokolen trzeba ograniczyc produkcje mieczy. Pozatym jest to tez wymog rynku, zbyt duza ilosc mieczy mogla by obnizyc ich jakosc i nasycic rynek, lub wrecz go zepsuc, powodujac drastyczny spadek cen. W swiecie sztuki takie zabiegi sa czesto stosowane.
Awatar użytkownika
Arek San

Zgadzam się . Nie mniej jednak wpłynęło to na wynalazczych japończyków i skłoniło do wytwarzania ostrzy z aluminium.Poza tym takie ostrze łatwo można uszkodzić i wtedy nowe kosztuje ponad 1000 zł
Biznes is biznes.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Oczywiscie o i miecz za ten 1500zl kupi sto razy wiecej osub niz za 8000zl. Ale ma to tez swoje dobre strony takie ze wiecej osub cwiczy a dlamnie priorytetem jest cwiczenie, jakies dzialanie to esencja i podstawa potem to juz tylko dodatki, czasem mile czasem bardzo potrzebne ale dodatki.
Awatar użytkownika
Kenji

I tu się w pełni zgodze i podpisze pod stwierdzeniem, że najważniejsze jest działanie :idea: :!:
Obrazek
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

A jeżeli nie ćwiczę Iaido tylko inny styl to czy mój miecz (tępy, tani substytut prawdziwej katany) również mogę nazywać iaito?

Co do wagi iaito to to doszedłem do wniosku iż wszystko zależy od podejścia. Generalnie Iaido nie jest stylem kłądącym nacisk na praktycznie zastosowanie umiejętności nabytych przy jego ćwiczeniu. Nie uczy posługiwania się mieczem na codzień, a jedynie kontynuuje, raczej duchowe, tradycje szermierki w formie zmodyfikowanej. Tak wiec jeżeli Iai jest pochodną praktycznej szermierki to też iaito nie musi odpowiadać w pełni prawdziwej katanie (chodzi mi o wagę). Jeśli, natomiast, ćwiczymy by nabyć umiejętności zblizone do tradycyjnych to i iaito powinno być jaknajbardziej zbliżone do oryginału, a co za tym idzie powinno swoje ważyć.
Awatar użytkownika
Shirotatsu

Post autor: Shirotatsu »

MadSun

jeśli ćwiczysz kenjutsu to swój substytut miecza możesz nazywać kento (oczywiście nie mylić z token - co również oznacza miecz)
:lol: :lol:
a co do reszty to masz rację
ODPOWIEDZ