Kendo na olimpiadzie.

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
GrafRamolo

Kendo na olimpiadzie.

Post autor: GrafRamolo »

Pomyslalem sobie ostatnio, iz powinno sie wprowadzic kendo jako dyscypline olimpijska. Sa przeciez zawody w szabli florecie szpadzie, sa takze i sztuki walki i nawet tak mlode jak tekwondo a tak wspanialego i w sumie bardzo starego (bo korzenie siegaja hohoh) niema.
Awatar użytkownika
Sakura

Re: Kendo na olimpiadzie.

Post autor: Sakura »

Sądzę, że wymogi formalne do zaistnienia kendo na olimpiadzie raczej są spełnione jednak sam jestem przeciwny takim pomysłom, według mnie kendo i tak już jest na właściwym poziomie rozwinięte pod względem rywalizacji sportowej a medale olimpijskie i tego roadzaju mistrzowtwa mogły by to popsuć. Ciężko mi znaleźć inne argumenty chociaż sam pomysł jest ciekawy to jednak wzbudza mój wewnętrzny sprzeciw.
"Hana wa sakuragi, hito wa bushi"

Obrazek
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Judo jest dyscyplina olimpijska a nadal sa ludzie, ktozy cwicza dla samego cwiczenia i maja w powazaniu rywalizacje sportowa. Pozatym w samej japonii od dawien dawna prowadzone sa zawody kendo majace na celu wylonic najleprzego, co by to zaszkodzilo gdyby do tej rywalizacji dodac troche wiecej rozmachu. Pozatym kendo jest jaknajbardziej medialne, w japonii mistrzostwa sa komentowane przez najwieksze stacje telewizyjne a naklady finansowe na reklamy i sponsoring jest taki sam jak w kazdym innym sporcie a moze nawet wiekszy z racji iz sport ten jest uczony w szkolach i jest tam okolo 30mil osub uprawiajacych kendo.(chodzilo mi ze duzo osub cwiczy i jest popularne :wink: )
Awatar użytkownika
Sakura

Graf... judo jak najbardziej jest dyscypliną sportową... popatrz kto siedzi przy macie przy zawodniku, sensei ?? niestety nie, bo siedzi tam trener... i nie sądzę by którykolwiek mistrz kendo wolałby żeby go nazywać trenerem .. bo takie są warunki uprawiania sportu, od tego jest trener by zaistnieć w sporcie, zdaje mi się że nie trenowałeś jakiejkolwiek dyscypliny sportu na poważnie bo jakbyś trenował to wiedziałbyś jak wygląda przygotowanie do zawodów, ja miałem doczynienia z judo i wiem, tak samo jak z kilkoma innymi dyscyplinami. Nie wiem jak to wszystko wygląda w przypadku kendo bo zawody są a trenerów nie widać ale sądzę że z biegiem czasu coś takiego by się wytworzyło, judo się nie wybroniło i kendo chyba też by w końcu poległo.

Obrazek
Awatar użytkownika
GrafRamolo

A czy ja powiedzialem ze judo nie jest dyscyplina sportowa? Ale oprucz klubow sportowych sa i szkoly gdzie uczy sensei a zdobywanie medali obchodzi sie szerokim kolem. W japonii nawet w tych najbardziej nastawionych na zwyciestwa klubach nadal jest sensei i uchideshi. W kendo sa i trenerzy i sensei ale to ta sama osoba, poniewaz kendo jest poza japonia mniej rozpowszechnione niz judo niezdazyl jeszcze ten sport zeuropeizowac sie na tyle by rola sensei i trener rozdzielila sie od siebie. Napewno wprowadzenie tego sportu do olimpijskich zmagan by ten proces przyspieszylo ale z drugiej strony jestem ciekaw zderzenia nowoczesnych szul europejskich i bardziej tradycyjnych japonskich.
Awatar użytkownika
Sakura

Nie jestem w stanie jak powiedziałem wcześniej podać innych argumentów na temat mojego sprzeciwu poza tym że według mnie to by odebrało część mistycyzmu zawartego w kedno. Choć ten fakt tak naprawdę już postępuje odkąd postać kendoki jest bardzo popularna we wszelkich teledyskach itp. Mnie to nie bawi, choć zgadzam się z faktem że mogłoby to odnieść sukces z racji zwiększającej się liczby pasjonatów tego sportu. Na pewno olimpiada dawałaby większe możliwości na sprawdzenie się i mogłaby dać mocne podstawy do stworzenia zacieklejszej rywalizacji pomiędzy wschodem a zachodem co by się zapewne przyczyniło do wzrostu poziomu tej dyscypliny samej w sobie... Zapewne doprowadziłoby to również (jak w przypadku judo) do zwiększenia popularności tej sztuki wśród młodzieży co jest również wielkim plusem bo wyszłoby wszystkim na dobre ......dochodzą do mnie te argumenty jednak gdybym to ja miał decydować to z czystej zasady bym się sprzeciwił bo to by mogło pójść w złą stronę

Obrazek
Awatar użytkownika
[KoP]

Post autor: [KoP] »

Hmm, Kendo na olimpiadzie.. Moim zdaniem olimpiada, prócz klasy w powrównaniu z niektórymi zawodami, nie różni się niczym. Więc czemu nie? A byłoby przynajmniej na co popatrzeć w TV i ciekawe jak do tego podeszli by wszyscy znani Japońscy zawodnicy, a może okazało by się że jak w Judo niekoniecznie Japończyk musi być najlepszy (ze startujacych :) ).
Awatar użytkownika
Sakura

Nie chcę się dalej głupio upierać bo jakbym był tak uparty to prędzej powinienem zostać osłem, ja swoje powiedziałem i mimo tego, że widze plusy ... i na pewno miłoby było oglądać takie widowisko na szerokim ekranie z dużą dostępnością to jednak coś mnie od tego pomysłu odpycha... chociaż można zmieniać swoje zdanie (mimo że kobietą nie jestem ;P)

Obrazek
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Sakura moze problem rozwiazal by sie sam i po prostu wielcy mistrzowie kendo nie barli by udzialu tak jak nie biora w walkach k1.
Awatar użytkownika
Chifuretsu

Post autor: Chifuretsu »

To od razu Was zmartwię, że Japończycy złożyli ponoć formalny wniosek o wprowadzenie kendo na listę sportów olimpijskich i zapewne im się to uda 8) .
Obrazek
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Czemu zmartwisz? mi sie podoba.
Awatar użytkownika
Sakura

hmmm faktycznie i tak bym się nie spodziewał na olimpiadze 7 Danów chociaż kto wie ;) "ponoć formalny wniosek" to mi się podoba (zboczenie kierunkowe). Jeżeli się to spełni to powinno to wpłynąć ogólnie na poprawę wizerunku kendo w świecie, przybliżenie zasad i rozwój a to są znaczne plusy... ale tak jak mówiłem kendo jak dla mnie coś straci (ale mogę się mylić)

Obrazek
Awatar użytkownika
GrafRamolo

7 dan akurat mogby byc, w kendo magia zaczyna sie od 8 dan. Widzial ktos film o egzaminach na 8 dan?
Awatar użytkownika
Sakura

Widziałem, 8 to ostatni techniczny może faktycznie ich zbyt dużą "magią" otaczam że 7 wykluczyłem ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
Chifuretsu

Post autor: Chifuretsu »

Mam ten film, widziałam na razie kawałek, ale już same statystyki we wstępie robią wrażenie :) .

IMHO kendo jest na tyle usportowione, że olimpiada tu absolutnie nic nie zmieni, może za wyjątkiem rozpropagowania go.
Obrazek
ODPOWIEDZ