OBI - szerokie czy wąskie??
Moderator: Zarząd
OBI - szerokie czy wąskie??
Zacząłem trenować Ken Jutsu. Muszę kupić obi. I tu mam dylemat, czy nabyć standardowy pas taki jak do karate i innych stylów czy też taki o szerokości 9 - 10 cm. U nas wszycsy mają te wąskie, ale pozostawiono mi wolny wybór. Jakie są wasze sugestie? Jekie są zalety i wady obu pasów?
Re: OBI - szerokie czy wąskie??
MadSun.. pytanie 
oczywiscie ze tradycyjne obi!
btw jaki styl kenjutsu?
Pozdrawiam

oczywiscie ze tradycyjne obi!

btw jaki styl kenjutsu?
Pozdrawiam
- GrafRamolo
Ja mam osobiscie szeroki. Dlaczego taki? Bo za waski gdy wlozy sie katane sila grawitacji niestety przekrzywia ja raz na jedna strone (moze wypasc) raz na druga (sterczy i zachacza o ziemie) a szeroki pas przytrzymuje pod odpowiednim kontem. Pozatym lepiej sie na nim trzyma hakama choc to zalezy od sposobu wiazania no i oczywiscie ladniej wyglonda.
A teraz dobra wiadomosc! Wlasnie odebralem pasy z produkcji! beda sliczne w 3 kolorach hawtowane i tansze niz w sklepach typu tozando.
Beda dostepne po swietach w moim sklepie ktory juz juz prawie rusza!
Szczeguly niedlugo.
Ps gratulacje z nowo obranej drogi miecza.
A teraz dobra wiadomosc! Wlasnie odebralem pasy z produkcji! beda sliczne w 3 kolorach hawtowane i tansze niz w sklepach typu tozando.
Beda dostepne po swietach w moim sklepie ktory juz juz prawie rusza!
Szczeguly niedlugo.
Ps gratulacje z nowo obranej drogi miecza.
Tuszek, no właśnie zpomniałem zapytać to jaki to dokłądnie styl. Zajecia prowadzi Tochimichi Takeuchi.
Grafie. No właśnie tak mi się wydawało, zę szerszy pas lepiej bedzię utrzymywał katane. Co do gratulacji to dziękuję, zastanawiam się jeszcze nad Iaido i Katori Shinto Ryu, to drugie bradziej by mi odpowiadało (Toshiro Mifune) niestety mieszkam poza Krakowem i sprawę utrudniają czasochłonne dojazdy.
Grafie. No właśnie tak mi się wydawało, zę szerszy pas lepiej bedzię utrzymywał katane. Co do gratulacji to dziękuję, zastanawiam się jeszcze nad Iaido i Katori Shinto Ryu, to drugie bradziej by mi odpowiadało (Toshiro Mifune) niestety mieszkam poza Krakowem i sprawę utrudniają czasochłonne dojazdy.
Również jestem zdecydowanie bardziej za szerokim pasem jeśli chodzi o kenjutsu, z tych samych powodów co Graf
a i dlatego, że chciażby w Gorin-no sho Musashi opisuje pomoc szerokiego pasa w utrzymywaniu odpowiedniej "pozycji" przez ściśnięcie brzucha.
A jeśli chodzi o Katori Shinto Ryu to gorąco polecam... no i gratuluje

A jeśli chodzi o Katori Shinto Ryu to gorąco polecam... no i gratuluje

- Chifuretsu
Szeroki pas w takich sztukach jakoś się tak sam przez się rozumie, chyba, że ktoś ma tyły finansowe i wąski pas jako spadek po poprzednich doświadczeniach
.

Kupuje szeroki pas, co prawda będę pierwszym, ale co tam. Ważne, że taki jest praktyczniejszy. Teraz kwestia koloru. Czy kolor ma jakieś znaczenie? Nie chciałbym wypalić jakiejś gafy. Jak jest w waszych szkołach?
- Chifuretsu
Jeśli zależy Ci na tym, żeby nie rzucał się w oczy, to wybierz czarny
.

To tez mialem na myśli. Jest praktyczniejszy to po 1 po 2 jest tradycyjny a trudno mowić o nietradycyjnym kenjutsuSzeroki pas w takich sztukach jakoś się tak sam przez się rozumie

kolor? wolny wybor.
Pozdrawiam
Ale chwila bo z tym szerokim pasem to zrobiliśmy lekką gafe...
Bo jest pewna różnica. Szeroki pas obi nie jest zazwyczaj zakładany do treningów pod hakame... zakładany jest kakuobi lekko węższy i są to pasy pod hakame... raczej nie na kimono... do kimona są zwykłe wąskie pasy...
Bo jest pewna różnica. Szeroki pas obi nie jest zazwyczaj zakładany do treningów pod hakame... zakładany jest kakuobi lekko węższy i są to pasy pod hakame... raczej nie na kimono... do kimona są zwykłe wąskie pasy...
- GrafRamolo
Jana mysli mialem Wlasnie kaku obi. taki 10cm szer.
Jesli wolno zapytac jaki pas kupujesz z kond i za ile (trzeba poznawac konkurecje), i napewno bez chawtu...
Jesli wolno zapytac jaki pas kupujesz z kond i za ile (trzeba poznawac konkurecje), i napewno bez chawtu...

- Chifuretsu
To też odmiana obi
. Poza tym w pierwszym poście Mad zaznaczył, że chodzi o 10 centymetrowy
.

Fakt
ale głównie chodziło mi o fakt, że obi zakłada się pod hakame bo nie widziałem żeby ktoś miał do zwykłego kimona treningowego obi. A też zazwyczaj można nosić zwykły pas pod hakamą i to też jest często spotykane. Tak czy tak faktycznie wykazałem się brakiem odpowiedniej czujności

No to teraz zrobiliście mi niezły misz masz. Potrzebuje pas po to by utrzymywał miecz lub boken. Na razie ćwiczę w spodniach od kimona i podkoszulku. Hakame kupię dopiero za jakiś czas. Pas kupię w Kraku, na allegro znalazlem gościa, który sprzedaje takie proste Obi za 40zł.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36855237
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36855237
- GrafRamolo
Kaku obi nosi sie pod hakama, ma on za zadanie dobze trzymac katane i wyglondac ladnie. Zalozony bez hakama wyglonda no smiesznie. Ja bym polecal nie kupowac go jesli sie niemam hakama bo i ze zwyklym pasem za 20 zl da sie cwczyc a jak juz bedziesz mial skompletowane keikogi ihakama zainteresowac sie ladnym kakuobi.
O tym właśnie mówiłem, a co się tyczy tych obi ze strony to nie chce od razu mówić że znawcą jestem ale ja się zawsze spotykałem ze wzorami obi z pasem poprzecznym po środku pasa a na tych ze strony tego nie ma. Ja sam mam brudno złote z białym paskiem po środku. Jeśli ktoś ma inne precyzyjniejsze informacje na ten temat to bardzo chętnie sam się dowiem czy to jest konieczny element czy może zbędny...(nie mówię tutaj o praktyczności bo to nic z tym wspólnego nie ma)
- GrafRamolo
Kwestia gustu, musi ladnie wyglondac a co kto uwaza za ladnie to juz sprawa stara jak swiat i szeroka jak nil podczas wylewu. Kaku obi ktore bede ja sprzedawal maja male szlaczki po obu bokach i wzor w kolka zachodzace na siebie po srodku, moim zdaniem wyglonda to ladnie ale nie kazdy musi sie zgodzic, poczekajcie troche a sami ocenicie.
Nie chodziło mi o estetyke tylko o pytanie czy jest jakiś specjalny wzór samego pasa, czy ten wzorek po środku jest konieczny w sensie wzorcowym a nie estetycznym, po prostu czy bez tego też jest uznawane jako Obi czy nie bo kawałków materiału jest sporo. Wiem że to jest czepianie się szczegółów, jednak wiele źle zrobionych szczegółów w ubiorze jak i w broni ma swój ogólny wyraz w uznaniu autentyczności...
- Chifuretsu
To, czy to jest obi, czy nie, to kwestia kształtu, wymiarów etc., a nie wzornictwa, jest z tym całkiem tak, jak z kimonami (wedle mojej najlepszej wiedzy
). Widziałam już i wzorzyste i jednokolorowe... Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć, mi na przykład podoba się, kiedy nie widać go spod hakamy, albo jest w zbliżonej tonacji (np. czarny, ciemnogranatowy, szary, ciemnozielony itd. do czarnego dołu).

No więc zadałem to samo pytanie na treningu i dostałem odpowiedź: "Styl oryginalny oparty na tradycji rodziny Takeuchi oczywiście istnieją pokrewieństwa i podobieństwa, o których wiele można pisać"Tuszek pisze: btw jaki styl kenjutsu?
Nie ma wielkiego doświadczenia, ale wydaje mi sie, zę styl ma w sobie dużo z Katori, wydaje mi sie takze, że rozpoznaję kilka ataków podobnych do niektórych Kata z Iai. Ale moge sie mylić. Generalnie podoba mi sie coraz bardziej.
Koniec końcem kupiłem pas wąski ponieważ czas naglił. Niestey bokken merda mi sie za nim jak chce, ale duży wpływ na to może mieć fakt, zę jestem chudy. Na pożądne Obi przyjdzie jeszcze czas jak sprawię sobie hakame i gi.
- Lord_Ninurta
obi
Co do tego goscia na allegro to mam pewne podejzenia.
Nie jestem pewien czy to ta sama osoba ale jest u mnie w sekcji koles ktory wlasnie szyje Obi i opycha je za 40 zł. I jesli to jest on to polecam jego wyroby. Sam qpilem pas od niego i jestem bardzo zadowolony zresztą pasy jego produkcji są juz znane i cenione nie tylko pshez ludzi odemnie z sekcji. Podobno niemcy chetnie qpują te pasy jak sa na stazach. On zazwyczaj wlasnie szyje pasy bez zadnych wzorqw, ostatnio mial czarne wczesniej byly ciemno bordowe, biale chyba tez ma, szyje chyba tez inne rzeczy. Ogulnie goscia polecam.
Nie jestem pewien czy to ta sama osoba ale jest u mnie w sekcji koles ktory wlasnie szyje Obi i opycha je za 40 zł. I jesli to jest on to polecam jego wyroby. Sam qpilem pas od niego i jestem bardzo zadowolony zresztą pasy jego produkcji są juz znane i cenione nie tylko pshez ludzi odemnie z sekcji. Podobno niemcy chetnie qpują te pasy jak sa na stazach. On zazwyczaj wlasnie szyje pasy bez zadnych wzorqw, ostatnio mial czarne wczesniej byly ciemno bordowe, biale chyba tez ma, szyje chyba tez inne rzeczy. Ogulnie goscia polecam.

- GrafRamolo
Sluchajcie odebralem wlasnie obi z produkcji. Sa hmm chyba sliczne. Jesli ktos jest zainteresowany wysle zdjecia na meila na razie byla partia prubna wiec niejst ich duzo.
-
Ja bym się chętnie zapoznał z ofertą.
- Chifuretsu
Grafie, co ty na to by stworzyć temat w którym zamieszczałbyś zdjecia tego co masz na składzie wraz z cenami? Przynajmniej do puki nie ruszysz ze sklepem na osobnej stroni?