Pokrowiec, torba na bokken i iaito

Dzial o wszelakiej broni japonskiej, kyu(łuk), naginata, nagamaki, kakae zutsu (bron palna) nunchaku, kama, tonfa, jite i co wam do glowy przyjdzie!

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
MadSun

Pokrowiec, torba na bokken i iaito

Post autor: MadSun »

W czym nosicie miecze? Co polecacie? Co odradzacie? Gdzie kupic?
Awatar użytkownika
Prorok

Re: Pokrowiec, torba na bokken i iaito

Post autor: Prorok »

Ja mam dwa pokrowce firmy bushi (do kupienia na www.bushi.pl lub w Samuraju) jeden na bokken drugi na miecz...Są może trochę przepłacone, ale dobre. Jak nasz czas to uszyj sam tylko lepiej użyj jakiegoś bardziej wytrzymałego i impregnowanego materiału ;)
Awatar użytkownika
MadSun

Chciałbym kupić taki pokrowiec, zeby zmieścił się w nim i bokken i iaito. Myślałem już o tym by uszyć csobie samemu pokrowiec, ale sam szyć nie umiem i nie mam nikogo kto by umiał. Znalzłem fajny pokrowiec http://www.bujindesign.com/cases_index.html , ale troszkę kosztuje :)
Cichy Wiatr

Post autor: Cichy Wiatr »

Z pokrowcem jest z regóły taki problem, że nie do każdego wchodzi boken z tsubą. Jajto i zwykły boken się mieszczą, ale ten z tsubą nie. Więc jeżeli ćwiczysz bokenem, który ma tsubę, to musisz wziąc to pod uwagę. Ja osobiście noszę katane w skórzanym pokrowcu uszytym na miarę (pod katanę). Koszt - 200 zł.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Jak zwykle powiem poczekajcie na moj sklepik ;). Beda bardzo fajne pokrowce, sam takiego uzywam juz przeszlo 3 lata i jestem zadowolony. Jest to torba rozpinana z gury i boku gdzie miesci sie i boken i iaito i nawet shinken bo ma 3 przegrodki i jeszcze mozna zapakowac stroj i niema potrzeby noszenia plecaka. A cena bedzie zachecajaca. Jak ktos bardzo chce zdjecia przesle na meila.
Awatar użytkownika
Arek San

Post autor: Arek San »

Ja sobie pokrowiec uszyłem sam. Kupiłem super materiał ( w Obi sukno przeznaczone na zasłony) ze złoceniami itp. wygląda jak oryginalny japoński :))))
Awatar użytkownika
MadSun

Znow zaczynam szukac pokrowca, ostatnim razem zaadoptowalem pokrowiec na wedke, tym razem jednak potrzsebuje czegos na bokken i iaito. Czy ktos z was spotkal sie z czyms ciekawym?
Awatar użytkownika
Shig

Post autor: Shig »

...
Mudan

Post autor: Mudan »

Polecam, pokrowce na sprzęt wędkarski: dwukomorowe - wchodzi bokken z tsuba, jo, iaito, kodachi, suburito, ubranie... Wszystko jest w jednym pokrowcu nie trzeba nosic plecaka na ubranie, pokrowca na bokken i jeszcze jednego na iaito.
Awatar użytkownika
MadSun

Te Grafowe juz widzialem. Pokrowce na wedki sa za duze, przynajmniej nie widzialem jeszcze takiego jak chce. A najchetniej kupilbym pokrowiec waski, taki by wpakowac tam tylko bokken i iaito, zarzucic go na plecy i pojechac na rowerze do lasu.
ODPOWIEDZ