Naginata fotki
Moderator: Zarząd
- GrafRamolo
Naginata fotki
Zobaczcie jaka ladna i klayczna glownia od naginaty.
http://www.trocadero.com/sdong/items/65851/en1.html
Tego typu konstrukcji naginata sluzyla do borony przed wieloma przeciwnikami czyli byla idealna broniana na pole bitwy.
Jest to egzemplarz o tyle niezwykly isz posiada nieskracany trzpien pelnej dlugosci (poniewasz jest dosc stare w tego typu glowniach czesto czpienie pekaly)
Hamon czyli linia hartowania jest naprawde przepiekna choc na zdjeciach slabo widac, jest to zupelnie prosty hamon najtrudniejszy do wykonania i najbardziej ceniony, nazywa sie hiro-suguha.
Kissaki (czubek) ma krztalt kaeri-tsuyoshi czyli prosty zagiety ku gurze bez lini Yokote czyli lini wyznaczajacej podzial miedzy czubkiem a reszta glowni. Struzina bo-hi mala acz ladna, dwuczesciowe habaki ze srebra i shirasaya (czyli drewniana pochwa bez ozdub do przechowywania ostrza) dopelniaja ten piekny egzeplarz.
http://www.trocadero.com/sdong/items/65851/en1.html
Tego typu konstrukcji naginata sluzyla do borony przed wieloma przeciwnikami czyli byla idealna broniana na pole bitwy.
Jest to egzemplarz o tyle niezwykly isz posiada nieskracany trzpien pelnej dlugosci (poniewasz jest dosc stare w tego typu glowniach czesto czpienie pekaly)
Hamon czyli linia hartowania jest naprawde przepiekna choc na zdjeciach slabo widac, jest to zupelnie prosty hamon najtrudniejszy do wykonania i najbardziej ceniony, nazywa sie hiro-suguha.
Kissaki (czubek) ma krztalt kaeri-tsuyoshi czyli prosty zagiety ku gurze bez lini Yokote czyli lini wyznaczajacej podzial miedzy czubkiem a reszta glowni. Struzina bo-hi mala acz ladna, dwuczesciowe habaki ze srebra i shirasaya (czyli drewniana pochwa bez ozdub do przechowywania ostrza) dopelniaja ten piekny egzeplarz.
- Chifuretsu
Re: Naginata fotki
Oj, rzeczywiście śliczności! Choć zabawnie wygląda w shirasayi, jest taka krótka w porównaniu z długim, proporcjonalnym do ostrza drzewcem... 
Ze swojej strony mogę Wam pokazać coś, ehm, biegunowo innego: naginata dla każdego ninja (co to wogóle za pomysł
).
I jeszcze jedna galeryjka, naginata też tam jest.

Ze swojej strony mogę Wam pokazać coś, ehm, biegunowo innego: naginata dla każdego ninja (co to wogóle za pomysł

I jeszcze jedna galeryjka, naginata też tam jest.
- GrafRamolo
A tak to swietna galeria ktura Fu podala jest tesz w linkach.
Chifuretsu, to motocyklista a nie ninjaChifuretsu pisze:Ze swojej strony mogę Wam pokazać coś, ehm, biegunowo innego: naginata dla każdego ninja

Naginata z krótkim drzewcem zwie się bodaj NAGAMAKI
- GrafRamolo
Niezupelnie nagamaki to nagamaki a naginata to naginata. Nagamaki byla to katana z ogromna rekojescia. Dla przykladu przy ostrzu 70cm tsuka dochodzila do 60-80cm, byla to bardzo trudna w poslugiwaniu sie bron gdyz technika byla mniej wiecej jak katana lecz dochodzily elementy z broni drzewcowej, naprzyklad zwykly shomen wykonywalo sie bokeim.
Tak mi się wydawało - dokładnie nie wiem