Yarijutsu
Moderator: Zarząd
Yarijutsu
Ktos kiedys wspomnial na tym forum, że trzeba mieć sporo siły i umiejętności żeby przebić zbroję kataną. Tak sobie myślę, że do przebijania zbroi i wszelkiego rodzaju ochraniaczy to chyba yari słuzyła a nie miecz. Mieczem zadawalo sie ciecia po okregu nie kłucia (no chyba, ze przeciwnik juz lezal pod nogami i konczylo sie jego marny zywot jednym "pchnieciem" miecza)
Podobno yari byla skuteczniejsza bronią niż naginata. Nawet najlepszy szermierz nie mógł sobie poradzić z 3 weteranami atakujacymi wlucznia.
Podobno yari byla skuteczniejsza bronią niż naginata. Nawet najlepszy szermierz nie mógł sobie poradzić z 3 weteranami atakujacymi wlucznia.
"Gdy forma zewnętrzna stwarza mozliwość, tresc przyjdzie, aby ja wypelnic"
- GrafRamolo
Re: Yarijutsu
Troche niepodoba mi sie to pytanie. Nie odpowiem na nie bo ani na polu bitwy nie bylem anie nie ma sprecyzowanego w jakich warunkach, przeciwko komu w czyich rekach. To troche jakby pytac co jest skuteczniejsze na wojnie karabin czy panzervaust.
Mieczem pcha sie to podstawowy atak bardzo niebezpieczny i szybki, i jaknajbardziej przebija sie zbroje.
Yari owszem jest bronia bardziej kłuta nisz tnaca ale i ciut nia pociac mozna bo jest obusieczna.
Pozatym Yari byla to bron dla plebsu bardiej samurai poslugiwal sie mieczami i naginata.
Mieczem pcha sie to podstawowy atak bardzo niebezpieczny i szybki, i jaknajbardziej przebija sie zbroje.
Yari owszem jest bronia bardziej kłuta nisz tnaca ale i ciut nia pociac mozna bo jest obusieczna.
Pozatym Yari byla to bron dla plebsu bardiej samurai poslugiwal sie mieczami i naginata.
Pytanie o roznice miedzy yari a naginata zaklada te same warunki dla obu broni. Nie chcialem pisac tego wczesniej, bo to komplikowaloby tylko sprawe. Wiadomo, ze czasami jedna ma przewage a czasami inna. Ale pytanie ma sens ogolny. Czyli, gdyby zsumowc wszystkie za i przeciw wymienionych broni drzewcowych, ktora z nich (generalnie) okazalaby sie skuteczniejsza.GrafRamolo pisze:Troche niepodoba mi sie to pytanie. Nie odpowiem na nie bo ani na polu bitwy nie bylem anie nie ma sprecyzowanego w jakich warunkach, przeciwko komu w czyich rekach. To troche jakby pytac co jest skuteczniejsze na wojnie karabin czy panzervaust.
Ja tez nigdy nie bylem na polu bitwy, podobnie jak nigdy nie trzymalem w reku yari. Jednak pytanie nosi teoretyczny charakter. Wiec ten, kto potrafi udzielic zgodnej z sumieniem odpowiedzi niech glosuje w ankiecie.
"Gdy forma zewnętrzna stwarza mozliwość, tresc przyjdzie, aby ja wypelnic"
- GrafRamolo
Osobisnie nie lubie gdybac i teoretyzowac zatem nie wypowiadam sie.
Naginata wg mnie jest efektowniejsza ale czy efektywniejsza ??
parafrazujac Romeo must Die "Weapons dont kill people. People kill people"
parafrazujac Romeo must Die "Weapons dont kill people. People kill people"

Zgadzam się.
W rękach mistrza nawet łyżka jest zabójczą bronią. Więc, decyduje się nie głosować.
W rękach mistrza nawet łyżka jest zabójczą bronią. Więc, decyduje się nie głosować.
HANA-WA SAKURAGI
HITO-WA BUSHI
------------------------
HITO-WA BUSHI
------------------------
- GrafRamolo
Skoro byla w urzyciu i to dosc powszechnym oznacza rze byla i efektowna i efektywna.
ale ja nie pisalem ze naginata nie jest efektywna .... tylko ze niekoniecznie jest efektywniejsza od yari ...
A ja mam pytanko czy niewiecie czy w polsce można zdobyć yari albo yari z krzyżowymi ostrzami. I czy gdzieś w polsce jest organizacja ucząca posługiwanie się tym typem broni?
Jestem jaki jestem...
- GrafRamolo
Co znaczy zdobyc? Chcesz ostrze do yari stare antyczne? Moge ci pomuc w poszukiwaniach ostatnio mialem mozliwosc zakupu za okolo 800zl nawet bylo z hamonem!
A organizacje oj obawiam sie ze cieszko ja raz na treningu mialem kilka podstawowych technik ale to w ramach ciekawostki ale wnosze z tego ze muj sansei cos niecos o tym wie.
A organizacje oj obawiam sie ze cieszko ja raz na treningu mialem kilka podstawowych technik ale to w ramach ciekawostki ale wnosze z tego ze muj sansei cos niecos o tym wie.
800 zł powiadasz? To nie tak tragicznie. Jakby co to się zgłosze do ciebie. A co do szkół to znalazłem....w Narze 

Jestem jaki jestem...
- GrafRamolo
To clakiem blisko
Ale dolicz jeszcze zrobienie drzewca do yari, ale i tansze widzialem (choc i drozsze) ale yari to nie tak strasznie kosztowna bron a fajmnie miec w domu kawal histori z Japonii.

Właśnie chciałem spytać na jakiego rodzaju drewna najlepij osadzić ostrze?
Jestem jaki jestem...
- GrafRamolo
Jesli Yari to tylko bambus, a najlepiej klejonka bambusowa czyli taki kompozyt z ruznych warstw listewek bambusowych.
No to trza bedzie jeszcze załatwic bambus...i znależć kogoś kto sie zna na wywijaniu tym draństwem
oj marzenia......

Jestem jaki jestem...
- GrafRamolo
Trzeba wprowadzac w czyn mazenia.
Na Ame agaru i Ukrytej fortecy masz ladne przyklady poslugiwania sie Yari.
Na Ame agaru i Ukrytej fortecy masz ladne przyklady poslugiwania sie Yari.
- GrafRamolo
Niestety jedyny link do tych filmuw jaki znam miesci sie na 3 pulce w mojej szafie 

- GrafRamolo
na kazie niema predzej emul
Co od Yarijjutsu to znalazłem film o nazwie Yarijutsu-Bujinkan.avi na DC++, hub nazywa się "KFF KungFuFlix" użytkownik [KFF]Tsang. Film ma ponad 900 MB. Podejżewam, ze może to być instruktarz. Jeśli uda się wam go sciągnąć to dajcie znać. Ostatnio zacząłem interesować się tą dziedziną japońskich sztuk wojennych. Co do zastosowania yari i naginaty na polu walki to myślę, że dużo zależało od umiejętności wojownika. Napewno naginata była użyteczniejsza gdy robiło się ciasno i ciężko było walczyć długą włócznią. Yari natomiast na pewno było owiele skuteczniejsze od naginaty gdy piechota atakowana była przez jazdę.
- GrafRamolo
Jak robilo sie ciasno wtedy w gre wchodzil miecz, pozatym yari bylo dla chlopuw podczas bitew, nainata tez dla mniej elitarnej formacji samurajuw. A do konnicy czesto sluzylo odachi. Ale racjanapewno na konnice yari byla odpowiednia bronia jednak wydaje mi sie ze jako las wluczni nie indywidualnie.
Wydaje mi się, że yari też było dobrą bronią przy walce w pojedynkę z jeźdźcem. Długa lekka włucznia w rękach wprawnego wojownika powinna dosięgnąć konnego gdy ten uzbrojony był jednie w krótki miecz.
- GrafRamolo
I tak i nie bo zauwaz ze i jeżdziec ial takze zazwyczaj jakas bran dzewcowa bo z konia trudno mieczem dosiegnac piechote.