czy da rade łączyt dwie szkoły miecza ??

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
Timek

czy da rade łączyt dwie szkoły miecza ??

Post autor: Timek »

Właśnie takie mam pytanko, trenuje teraz w nowym klubie karate shito ryu i tam sa dodatkowe treningi toyama ryu battodo . treningi sa w cenie karate wiec pomysłałem sobie czemu nie bo toyama ryu juz cwiczylem. problem w tym ze zapisalem sie tez na treningi kenjutsu kashima shin ryu troche wczesniej. te szkoły maja inne pozycje i inacej prowadzą ciecia, Myslicie ze nic sie nei stanie jak bede cwiczyl i kashima i battodo czy to raczej niezbyto dobre bedzie i lepiej wybrac jedna szkołe miecza i jej sie trzymac ??
Kashima mi sie bardziej podoba , ale to battdo mam jakby za darmo , jako dodatek do karate i pomyslałem czemu nie . Jak myslicie ??
Awatar użytkownika
MadSun

Re: czy da rade łączyt dwie szkoły miecza ??

Post autor: MadSun »

Ja właśnie zmieniłem szkołę miecza i zaczynam praktycznie od samego poczatku. Wszystko jest różne: postawa, kroki, ciecia, nawet sposób trzymania miecza. Może w przypadku Twoich szkół nie bedzie tak znacznych rozbieżności.
Awatar użytkownika
Tuszek

Post autor: Tuszek »

Ja lacze 2 szkoly - roznia sie - pozycja, kroki, ciecia, pchniecia - i nie widze problemu :D , style moga sie technicznie roznic ale kenjutsu to kenjutsu.

Timek sprawdz czy nie beda Ci sie te szkoly "mieszaly" (problemy z krokami, 3maniem miecza itp), ale z kashimy nie rezygnuj!

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Timek

Post autor: Timek »

Spoko, dzieki za rade, z kashimy napewno nei chce rezygnowa bo mam okazje cwiczyc u bardzo fajnego sensei no i styl mi sie podoba . Spoko zobaczymy moze battodo z kashima nie bedzie sie gryśc : :o
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Timek, roznice sa spore, ale to nadal miecz. Co innego jakbys chcial trenowac biegi maratonskie i podnoszenie ciezarow :wink:

Do zobaczenia na treningach wracam do dojo.
ODPOWIEDZ