Drzeworyt japoński
Moderator: Zarząd
Drzeworyt japoński
Przed chwilą przypadkowo natrafilem ne tę stronę i jestem zachwycony:
Drzeworyty japońskie
sami oceńcie.
Drzeworyty japońskie
sami oceńcie.
"Gdy forma zewnętrzna stwarza mozliwość, tresc przyjdzie, aby ja wypelnic"
Re: Drzeworyt japoński
Jakies 5-6 lat temu oglądałem program dokumentalny o pewnym drzeworytniku japonskim, ktory zrobil cala serie "53 posterunki na trakcie Tokaido". Od tamtego czasu zawsze chcialem zobaczyc je jeszcze raz.
Teraz patrzę i widze : ANDO HIROSHIGE produced many editions of the series 'The Fifty-Three Stations of the Tokaido Road'. To są jedne z najpiękniejszych drzeworytow w historii Japonii. To nie jest tylko moja opinia, ale powszechnie uznawany fakt.
Teraz patrzę i widze : ANDO HIROSHIGE produced many editions of the series 'The Fifty-Three Stations of the Tokaido Road'. To są jedne z najpiękniejszych drzeworytow w historii Japonii. To nie jest tylko moja opinia, ale powszechnie uznawany fakt.
Fantastyczne....
pamietam ze w szkole kiedys na plastyce pani pokazala nam jakis drzeworyt - niestety nie pamietam czyj ;(((
I kazala nam go przerysowac....zeby wszystko bylo jak na obrazie...heh...cos niesamowitego
pamietam ze w szkole kiedys na plastyce pani pokazala nam jakis drzeworyt - niestety nie pamietam czyj ;(((
I kazala nam go przerysowac....zeby wszystko bylo jak na obrazie...heh...cos niesamowitego

- GrafRamolo
O kurde super! myslalem nad zakupem drzeworytu nie sa takie drogie jusz moza nza jakies 200$ miec, musze to kiedys przemyslec dokladniej jak cos zarobie.
Świetna stronka Hatamoto. A pomyśleć że jeszcze wczoraj szukałem tego jak wariat:D:D:D:D
Wielkie dzięki
Wielkie dzięki
HANA-WA SAKURAGI
HITO-WA BUSHI
------------------------
HITO-WA BUSHI
------------------------
Własnie tego mi trzeba było. Dobra ide dalej czytać forum napewno coś fajnego jeszcze znajde.
Faktycznie bardzo dobra strona, a co do Pana Ando Hiroshige to zdaje mi się że jest najsławniejszym japońskim drzeworytnikiem.. a część z jego obrazów pamiętam że można było podziwiać w "Mangha" w Krakowie.... coś niesamowitego...
Prześwietne zwłaszcza te autorstwa Gekko:
http://www.tokugawagallery.com/gekko1.html
Przedstawiają głównie samurajów. Niestety ceny nie na polską kieszeń
http://www.tokugawagallery.com/gekko1.html
Przedstawiają głównie samurajów. Niestety ceny nie na polską kieszeń

Co powiecie na kilka skanuw obrazuw shunga? (erotycznych, okres edo).. czekam na odzew 

- GrafRamolo
bardzo chentnie!!!
Moze ja tesz poszperam i jakies ryciny poskanuje.
Moze ja tesz poszperam i jakies ryciny poskanuje.
-
Ostatnio zmieniony 18 listopada 2004 przez Tuszek, łącznie zmieniany 1 raz.
- GrafRamolo
Sliczny kruliczek.
Cześć
To mój pierwszy post na Waszym forum,
Kiedyś udało mi się trafić na dosyć ciekawą stronę z aukcjami, którą polecem przede wszystkim dlatego, że obrazki są dość dobrej jakości, a przejrzenie wszystkiego też zajmuje spooooro czasu
http://www.artelino.com/archive/auctions.asp?spe=2001

Kiedyś udało mi się trafić na dosyć ciekawą stronę z aukcjami, którą polecem przede wszystkim dlatego, że obrazki są dość dobrej jakości, a przejrzenie wszystkiego też zajmuje spooooro czasu

Pozdrawiam!