Strona 1 z 1
Kuchnia japońska
: 24 grudnia 2003
autor: An-Nah
Macias pochwalił się właśnie, ze ma w domu sernik japoński... intryguje mnie ta nazwa, więc próbuję wyciągnać przepis... ale jeśli ktos inny takowy posiada, to byłabym wdzięczna...
Re: Kuchnia japońska
: 24 grudnia 2003
autor: Zoisaite
jestem bardzo zacofany i przyznaje ze jescze nigdy w zyciu nie jadlem nic co ma jakikolwiek zwiazek z Japonia....cholender...jak polazlem z usmiechem do jakiejs knajpki Japonskiej to ceny wykrzywily mi maske o kilkaset stopni na rozne strony :<
Chetnioe poczytam jakies przepisy, wydrukuje a potem babcia,mama,kolezanka bedzie miala robote ;P
Re: Kuchnia japońska
: 25 grudnia 2003
autor: An-Nah
Ja raz zfabrykowałam sushi, nieco uszukane było, ale dobre.
Re: Kuchnia japońska
: 25 grudnia 2003
autor: Zoisaite
matka mi teraz szuka po supermarketach jakiegos sushi w pudelkach

Bo jak narazie to ograniczam sie do zupek knorra

Re: Kuchnia japońska
: 25 grudnia 2003
autor: GrafRamolo
Zoi sprubuj zaczac od ryby Fugu zle przyrzadzonej

A wiecie co wwale w dziale ogloszenie prefekturalne spis wszystkich restauracji japonskich w warszawie bo posiadam takowy.
Re: Kuchnia japońska
: 31 stycznia 2004
autor: Hatamoto
Ja mam kilka przepisów. Niektóre z nich sam wyprubowałem. A co do tego gotowego sushi to nie polecam. Japońska kuchnia ma to do siebie, że wszystko musi być super świerze. Np. jak robisz sushi to musisz je zjeść w ciągu kilkudziesięciu minut, bo potem to nori (algi morskie) robią sie już miękkie i gumowate a nie chrupiące.
http://strazprzyboczna.magma-net.pl/kulinaria.htm 
Re: Kuchnia japońska
: 9 września 2004
autor: Cichy Wiatr
Polecam sushi w Krakowie rynek fasada południowa obok knajpy meksykańskiej. Zupka + na drugie łosoś, wszystko (zupka nie) pałeczkami. Na dowidzenia sake. Piwa z kraju kwitnacej wisni nie polecam - drogo a nic innego niż nasze.
Re: Kuchnia japońska
: 9 września 2004
autor: GrafRamolo
Ostatnio jadlem ciasteczka japonskie robione z ruznych dziwnych zeczy jak: glony, krewetki i inne japonskie specjaly. Smakowaly mmm nietypowo ale byly dobre oprucz jednych zielonych kulek. Te byly slodko slone fu!.
(sysunia mm delicje) 
Re: Kuchnia japońska
: 22 września 2004
autor: [KoP]
Pewnego razu z Gourrym załapaliśmy się na pokaz w Toyocie w Katowicach...

było miło i przyjemnie pokazywać się w klimatach japońskiej kawiarenki (niestety nie było tradycyjnego cięcią wszystkiego co się rusza). Ale co najlepsze, po występie poczęstowaliśmy zestawem 'standardowym' (standardowym japońskim), który zawierał kawałek
sushi, miła ośmiorniczkę, ryż z czymśtam i to co wszyscy lubią najbardziej czyli
wasabi (zielone paskudztwo). Muszę przyznać, że taka kuchnia może nie przypaść wszystkim do gustu, jedak mi bardzo samkowało i czekam na kolejna taką okazję (bo samemu to chyba kupić mógłbym sobie jedynie darmowe pałeczki

)
Re: Kuchnia japońska
: 22 września 2004
autor: Gourry
A tak, to były piękne czasy, ta zielona herbatka, ten klimat... aż się łezka w oku kręci

...
Re: Kuchnia japońska
: 24 marca 2005
autor: Hiro
irytuje mnie lekko, że w tak pięknym temacie nic się nie dzieje od tak dawna.
Dla ożywienia powiem tylko (przepraszam, że zapomniełem o tym napisać wczoraj), że w dzisiejszej Gazecie Wyborczej, w cyklu Kulinarny Atlas Świata jest
Japonia
niby nie jest tego wiele i można więcej znaleźć w innych miejscach, ale są też przepisy, których jeszcze nie widziałem

smacznego
Re: Kuchnia japońska
: 26 maja 2006
autor: Agnieszka
We Wrocławiu mamy fajne knajpki japońskie, tyle że ceny są niefajne

:(:(
Re: Kuchnia japońska
: 29 maja 2006
autor: Maenardil
Jak ktoś chce spróbować japońskiej potrawy to proszę:
Składniki:
Bakłażany
Imbir
Sos soyowy
Przygotowanie:
Bakłażany przekroić na pół, a potem ponacinać jak kiełbaski do smażenia, następnie na patelni usmażyć. Zetrzeć na tarce imbir. Po usmażeniu położyć imbirową masę na bakłażany, polać całość shouyu.
Bardzo smaczne ^_^.
Mae