Bushido

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
RKGalery

Re: Bushido

Post autor: RKGalery »

Tak na prawdę nie możemy mówić o jednej dacie. Nie było przecież tak, że jednego dnia było tak, ludzie poszli spać, obudzili się i już jest inaczej.
Procesy zmiany społeczeństwa są zawsze rozciągnięte w czasie, można przyjąć datę umowną, lub można odnieść się do zapisów prawnych. Te przynajmniej są solidną podstawą.
Wiesz- trudno uznać Sengoku Jidai za "jedną datę" ;). Dlatego właśnie przytoczyłem nazwę pewnej epoki w której zachodziły przemiany a nie roku.
Awatar użytkownika
Chifuretsu

Post autor: Chifuretsu »

E tam, w Sengoku był za duzy bałagan i jatka, żeby był czas na filozofowanie :)
Obrazek
antoni maciej dietl

Post autor: antoni maciej dietl »

chifuretsu - wydaje mi sie ze synkretyzm japonski rozni sie bardzo od naszego,chrzescijanskiego wchloniecia starych kultow/choc np.topienie marzanny i palenie sobotek pozostalo../
powiadaja ze japonczyk rodzi sie jako shintoista,zyje jak konfucjanista i umiera jako buddysta...
dzisiaj juz ojcowie nie odpedzaja zlych mocy siedzac na dachu w czasie porodu ale noworodki zanosi sie do swiatyni shinto do poblogoslawienia/odczynienia/odpedzenia zlych duchow.podobnie z nowymi samochodami i domami/przed rozpoczeciem budowy,na pustym placu przez okreslony czas stoi kamien a wokol 4 pedy bambusa zwiazane w gorze/ - religia tworzenia,plodzenia i opieki nad tym, co stworzone.
potem japonczyk zyje sobie jako konfucjanista/przewaznie o tym nawet nie wiedzac,po prostu na mocy tradycji/ - szanuje rodzicow,zna swoje miejsce w szeregu i zasady awansu w tymze szeregu.wypelnia powinnosci rodzinne i spoleczne.do "kosciola " nie chodzi,chyba ze jakies swieto,festiwal lub inna okazja.
natomiast chodzi do swojej "parafii" buddyjskiej,gdzie jest przypisany i placi skladki,za to otrzymuje ceremonie pogrzebowa buddyjska i miejsce na buddyjskim cmentarzu -- religia przemijania,smierci i spraw pozagrobowych..
i jedno drugiemu/i trzeciemu/nie przeszkadza - i to jest niesamowite/dla polaka/.
wszystko to widzialem na wlasne oczy - poblogoslawienie/??/mojej wnuczki,odczynianie urokow nad nowym samochodem corki,budowe nowego domu/shinto/,pozegnanie pra-babci ziecia/buddyjskie/,jego konfucjanska dbalosc o rodzicow,rodzine,pracownikow/nigdy nie przeczytal ani slowa z konfucjusza,ksztalcil sie glownie w stanach../
w polsce?nie do pomyslenia.........pozdrawiam,maciek...
Awatar użytkownika
Chifuretsu

Ładny opis, ale nie wnosi chyba zbyt wiele ani nic nie udowadnia.
Poza tym wydaje mi się, że nie doceniasz ilosci wpływów pogańskich na polską (europejską) obrzędowość. Nie dość, że jest mnóstwo przesądów post-pogańskich, które istnieją i mają sie dobrze w naszej kulturze, to jeszcze same obrzedy chrześcijańskie są pełne spuscizn pogańskich, zwłaszcza te tyczace glównych świąt - grudniowych i kwietniowych, chociaż wystroje kosciołów i obrzadki codzienne też nie narzekają na niedobór.
dzisiaj juz ojcowie nie odpedzaja zlych mocy siedzac na dachu w czasie porodu ale noworodki zanosi sie do swiatyni shinto do poblogoslawienia/odczynienia/odpedzenia zlych duchow.
W wielu regionach, zwłaszcza na wsiach praktykuje się rózne przesady wkołociążowe. Potem też się te dzieci niesie do swiatyni celem pobłogosławienia i wyjecia spod wpływów złego ducha.
podobnie z nowymi samochodami i domami/przed rozpoczeciem budowy,na pustym placu przez okreslony czas stoi kamien a wokol 4 pedy bambusa zwiazane w gorze/ - religia tworzenia,plodzenia i opieki nad tym, co stworzone.
W Polsce samochody błogosławi kapłan, błogosławi się kamienie węgielne nowych budynków, nad drzwiami pisze KMB i wiesza jemiołę, ostatnio nawet widziałam jak ksiądz kropił kolejkę na Kasprowy. Na budowanym domu wiesza się pęk roslin, tzw. wiechę i opija poszczególne przełomowe elementy budowy.
potem japonczyk zyje sobie jako konfucjanista/przewaznie o tym nawet nie wiedzac,po prostu na mocy tradycji/ - szanuje rodzicow,zna swoje miejsce w szeregu i zasady awansu w tymze szeregu.wypelnia powinnosci rodzinne i spoleczne.do "kosciola " nie chodzi,chyba ze jakies swieto,festiwal lub inna okazja.
natomiast chodzi do swojej "parafii" buddyjskiej,gdzie jest przypisany i placi skladki,za to otrzymuje ceremonie pogrzebowa buddyjska i miejsce na buddyjskim cmentarzu -- religia przemijania,smierci i spraw pozagrobowych..
i jedno drugiemu/i trzeciemu/nie przeszkadza - i to jest niesamowite/dla polaka/.

Bo u nas to wszystko zostało zgromadzone pod jedna nazwą. Sam mechanizm nie jest az tak wstrzasająco różny. Robimy więcej pozachrzescijańskiech rzeczy, niż zauwazasz, bo sa one dla Ciebie tak naturalne, że nie myślisz o ich religijnym wymiarze, podobnie jak Japończyk o rytuałach shintou.
wszystko to widzialem na wlasne oczy - poblogoslawienie/??/mojej wnuczki,odczynianie urokow nad nowym samochodem corki,budowe nowego domu/shinto/,pozegnanie pra-babci ziecia/buddyjskie/,jego konfucjanska dbalosc o rodzicow,rodzine,pracownikow/nigdy nie przeczytal ani slowa z konfucjusza,ksztalcil sie glownie w stanach../ w polsce?nie do pomyslenia.........
Widzisz, ja odpowiedniki tego wszystkiego widziałam w Polsce. Może po prostu trzeba troche wiecej dystansu, żeby zauwazyc paralele. Zacznij od Śląska, tam tez mało kto słyszał o konfucjaniźmie, a rodziny pod starą tesciową chodzą jak w zegarku, byłam, widziałam...
Obrazek
antoni maciej dietl

Post autor: antoni maciej dietl »

dziekuje Chifuretsu -- wlasnie chcialem cos ladnego napisac a niczego nie udowadniac....
/na codzien walcze na ostre z roznymi ludzmi na roznych forach,przy niedzieli chyba nalezy mi sie troche luzu/.
dzieki ze czytasz a nawet odpowiadasz..pozdrawiam,maciek
Awatar użytkownika
RKGalery

Post autor: RKGalery »

E tam, w Sengoku był za duzy bałagan i jatka, żeby był czas na filozofowanie Smile
Jakie filozofowanie ? :D Mówimy o zmianach zachodzących w ramach społeczeństwa (o wyraźnym oddzieleniu od siebie 4 klas) a nie ideologii. Procesy tego typu są właśnie najczęstsze w okresach "przejściowych". Wyłonienie się bushi jako klasy- wojny Zenkunen i Gosannen. Przejęcie przez nich dominacji- wojny Gampei. Upadek bakufu Kamakura- najazd mongolski- i tak dalej i tak dalej, przez całą historię. Okresy spokoju były czasem "przygotowania" do przemian ale kiedy już do nich dochodziło bardzo rzadko były one pokojowe (nie ogranicza się to zresztą do Japonii, w starej Europie było nie inaczej).
Awatar użytkownika
Chifuretsu

Ja tam generalnie wychodze z założenia, że fora takie jak to służą do wymiany doswiadczeń i poglądów, a nie do walk :) Inaczej bysmy go nie zakładali 8)
Z tym, że jesli okreslamy jakiś temat, pojawiają się jakies tezy, to tak jakoś mam tendencję do spodziewania się, że dalej bedą argumenty i refleksje. Z drugiej strony impresje też są nie do pogardzenia :idea:
Obrazek
Awatar użytkownika
hachiman

Post autor: hachiman »

Chifuretsu, moj post mial charakter ogolny, ze tak powiem z zalozenia...

możemy też mówić, że samuraj był w 50% z matki, w 50% z ojca, ale przede wszystkim był w 100% wojownikiem, dlatego też dwie ręce i dwie nogi zawdzięcza bushido... [/quote]

zgadza sie [KoP], tyle ze jak to mowia dzieki rodzicom przyszedlem na swiat, ale to nauczyciel zrobil ze mnie czlowieka...
wychowanie w klasie samurajow bralo zrodla z roznych nurtow, ale bylo zgola inne niz w klasie dajmy na to chlopow...
hana wa sakuragi, hito wa bushi...
ODPOWIEDZ