Joker, w pełni popieram Twoja opinię co do dyskutowania o rzeczach, które ciężko jest na odległość wytłumaczyć, ale myślę, że ten problem zawęża się tylko do technik. Nie widzę najmniejszego kłopotu w opisywaniu zasad i faktów, zresztą jak widzisz, forum jakoś funkcjonuje i zazwyczaj rozumiemy nawzajem, o czym mówimy. Radzisz, żeby przyjść na trening i twierdzisz, że tylko to przyniesie jakikolwiek pożytek, a nasze gadanie jest "śmieszne". Pozwól więc, że coś Ci wyjaśnię, najlepiej, żeby daleko nie szukać, na własnym przykładzie. Kocham Japonię, ale nigdy, przenigdy nie będę poznawać praktycznie sztuki miecza. Nie widzę takiej możliwości, a doskonalenie techniki mnie nie interesuje. Interesuje mnie za to dowiadywanie się wszystkiego o kraju, którego kulturę kocham, a ważną częścia tej kultury są sztuki walki. Przygladam się ćwiczącym, jeśli mam ku temu okazję, ale głównie czytam książki i rozmawiam z ludźmi, którzy wiedza to, czego jeszcze nie wiem ja. Od tego miedzy innymi mam to forum i nie widzę w tym niczego "śmiesznego".
Mam jednak dla Ciebie radę. Jeśli przeszkadza Ci dyskutowanie o SW, z przyjemnością pogadam z Tobą na różne tematy związane z japońską kulturą i historią, zwłaszcza, że trochę mi tego brakuje, bo większość userów działu japońskiego to pasjonaci sztuk walki, którzy albo głównie o nich chcą rozmawiać, albo (choć wydaje mi się, że ten powód jest rzadszy) nie mają jeszcze wiedzy, którą chcieli by się dzielić, albo (choć taki przypadek, mam nadzieję, nie wystepuje wogóle) po prostu interesują się Japonią tylko o tyle, o ile tematy tyczą sie miecza i innych dróg wojownika. Czekam na Twoje posty