szlif
Moderator: Zarząd
Re: szlif
Bisson Szlif to najtrudniejsza częśc pracy nad mieczem, jeśli naprawdę chcesz mieć o tym pojęcie to zainwestuj w Art of Japanese Sword Polishing
A w sprawie tłumaczenia skontaktuj się z Dominikiem.Nie pamiętam Jego nicku na forum,Może Graf pomoże? To świetna książka i podstawa żeby nie błądzić we mgle .
A w sprawie tłumaczenia skontaktuj się z Dominikiem.Nie pamiętam Jego nicku na forum,Może Graf pomoże? To świetna książka i podstawa żeby nie błądzić we mgle .
- bisonn@wp.pl
Powinieneś szlifować wzdłuż ostrza ,ale nie jest źle jeśli nie ma rys po poprzednim kamieniu to teraz hazuya i jizuya,jeśli nie masz to weź kawałek materiału, najlepiej płutna bawełnianego i zrób z tego tampon.Do środka nasyp trochę cementu do tego parę kropli wody i takim tamponem trzyj wzdłuz głowni
- bisonn@wp.pl
Yakibo a długo trzeba tak trzeć bo strasznie powoli to działa tarlem długo i jescze sie nie dotarłem do czysta ?
Zakładam że nie masz hazuya więc musisz mieć cierpliwość.To taki mój stary patent z okresu przed kamiennego .Lepszy od zwykłego cementu jest cement glinowy ale trudno go dostać.Możesz też pilą do płytek odciąć cienki kawałek tego kamienia 5000gr i nim szlifować tak jak hazuyą, będzie szybciej.
- bisonn@wp.pl
No ale ten 5000 właśnie zabielił ostrze i by zastąpił hazuye? .Ja myślałem żeby odciąć ten 12000 albo sprubować zrobić z niego jizuya. to ty sam wpadłeś na ten pomysł z cementem?
Ten kamień zabielił ostrze a ten odcięty zabieli jeszcze bardziej zwłaszcza powyżej hamonu, ale też usunie rysy po wcześniejszym szlifie.Cement to mój patent ale to tylko sposób zastępczy znacznie gorszy od normalnej procedury.Jak już usuniesz rysy to przyjdzie kolej na nugui.To taka skrótowa procedura ,którą kiedyś stosowałem na zasadzie jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma .A ten kamień 12000 jak już pisałem nie nadaje się do naszych celów.Mam go więc wiem co piszę ale do ostrzenia dłut na olej się nadaje i do tego go używam.
- bisonn@wp.pl
A ten kamień testowaleś wygląda jak uchigumori
http://www.allegro.pl/item935051880_ose ... wodny.html
http://www.allegro.pl/item935051880_ose ... wodny.html
Nie znam tego kamienia ale uchgumori nie ma tak wysokiej granulacji, to już prędzej narutaki jest odpowiednikiem.W każdym razie napisałem do sprzedawcy .Znam go od dawna i sporo korespondowaliśmy więc może dostanę konkretną odpowiedź. Myślę ,że zdjęcie przekłamuje kolor kamienia podejrzewam ,że jest on ciemnoszary, jeśli tak to wiem co to jest ale nie mam pewności.
Ja mam ten kamień, kupiłem jakiś czas temu, (przynajmniej tak mi się wydaje, tylko wtedy sprzedawany był po 79 albo 89 zł.), ale nie nadaje się on do "japońszczyzny" - jest okropnie twardy i strasznie rysuje głownię.
Ale mi dzis poprawiles humoryakiba pisze:Znam go od dawna i sporo korespondowaliśmy więc może dostanę konkretną odpowiedź.
"odpowiem na nie jeśli zakupi Pan 4 sztuki,gdyż nie są to wątpliwości które decydują o zakupie takiego kamienia."

- bisonn@wp.pl
Jednym słowem mówiąc "SUPER SPRZEDAWCA"
Yakibo łajne tanto to na alegro .
Yakibo łajne tanto to na alegro .
- GrafRamolo
Yakiba, rewelacyjna odpowiedź myślę że choć nie przybliża do poznania prawdy to ładunek humorystyczny w niej zawarty wart jest wart poniesionej klęski 

To fakt niektórzy potrafią zaskoczyć. A może właśnie tak trzeba jak się robi biznes.W końcu on sprzedaje sprzęt do golenia a ja pytałem o rzeczy w tym względzie nieistotne.Z drugiej strony nadarza się okazja na zdobycie nowych klientów a on to spieprzył chyba jednak ma minus z biznesu
A co do tanto to sprzęt ,który zrobiłem kilka lat temu , dość skromna oprawa ale sporo pracy kosztowała, miałem go dla siebie ale teraz urządzam nową kuźnię no i coś za coś.
A co do tanto to sprzęt ,który zrobiłem kilka lat temu , dość skromna oprawa ale sporo pracy kosztowała, miałem go dla siebie ale teraz urządzam nową kuźnię no i coś za coś.
- bisonn@wp.pl
Jak się kształtuje linię ko shinogi żeby była zaokrąglona bo walczę z nowym ostrzem i jestem przy kisaki i ta linia taka prosta mi wychodzi