OBI - szerokie czy wąskie??
Moderator: Zarząd
- GrafRamolo
Re: OBI - szerokie czy wąskie??
Sluchajcie pomysl dobry ale zajelo by mi to za duzo czasu a wole ten czas poswiecic na strone, ktora juz naprawde blosko, brakuje jej tylko detali, miesiac max (mnie tez ta sytuacja irytuje ale robie co moge a tu jeszcze rzezby na uczelni do oddania, przeglondy prac i examiny)
A zdjecie pasow wrzucil bym ale niewiem jak. (zawsze jak prubuje nie udaje mi sie.)
A zdjecie pasow wrzucil bym ale niewiem jak. (zawsze jak prubuje nie udaje mi sie.)
- Chifuretsu
Naprawde bardzo fajne. Sam mam nie najładniejszą produkcje i z chęcią zaposnał bym się z ofertą. Takie podstawowe w dzisiejszych czasach pytanie jak: jaka jest cena takiego obi, i już mniej spotykane pytanie; jaki jest kolor tego ostatniego, graqnat czy czerń?

- GrafRamolo
CEna niestety niejest super mala bo 125zl ale porownujac do kaku obi z na przyklad Tozando, gdzie trzeba dac okolo 170zl plus przesylka, chyba to dobra oferta. Pas ma 10 cm szerokosci i 3,3m dlugosci. Ostatni to bardzo ciemny granat (przepraszam za zdjecia nienejleprzej jakosci bede robil leprze). W przyszlosci beda inne kolory. Wzor jest hawrowany. material bawelna.
Czy wszyscy wiążecie obi w ten sposób, czy też w innych szkołach używa sie innych węzłów?
- GrafRamolo
to jest sposob bardziej sportowy, ja naprzyklad wiaze tradycyjnie ale chyba nie jest to jakis rygorystycznie przestrzegany element bo sposobow jest naprawde bardzo duzo.
No właśnie chodziło mi o to czy ćwiczony styl narzuca sposób wiazania obi i jeśli tak to jaki.
Czy są specjalne rodzaje wiązania kaku obi przeznaczone specjalnie do noszenia miecza?
Czy są specjalne rodzaje wiązania kaku obi przeznaczone specjalnie do noszenia miecza?
- GrafRamolo
Trodne pytanie, niewiem.
- Shirotatsu

style wiązania kakuobi były raczej związane z modą -z tego co się orientuje - i nie miało to znaczenia czy był noszony miecz czy tez nie.
pozdrawiam
Ja naprzykład wiąże w zwykły, płaski węzeł; z tyłu. Na wiązanie w sposób przedstawiony przez madsuna mam poprostu za długie obi i wiażąc w ten spób wyszły by mi 3 i pół warstwy zamiast potrzebnych 3
.

Mi również wychodzą ponad trzy warstwy. Zacząłem stosować płaski węzeł, ale dosyć szybko się rozluźnia. Pewnie źle go wiąże. Wiem, że to mało wiarygodne źródło, ale w filmach często kakuobi do miecza wiąże się tak:

Spróbuję.

Spróbuję.
- GrafRamolo
Ja wiaze tak: przykladam obi do pasa tak by wisialo okolo 50cm zaginam pod kontem 90 stopni i zaczynam sie owijac. Po 2 warstwach wiszacy kawalek przekladam na okolo dwuch warstw i koncze zawijanie sie. Gdy trzecia warstwa okryje moje miejsce gdzie plecy przechodza w mniej szlachetna czesc a z przodu powoli rosnie miesien piwny (zartuje) z kawalka trorym sie zawijalem robie harmonijke i kawalkiem ktory zwisal od poczatku a ktorego zostalo okolo 30cm zawijam harmonijke na okolo ze dwa razy. Nastepnie chwytam wszystko i tak powstaly wezel przekrecam na plecy.
Grafie, czy końcowy efekt owej procedury wygląda tak?

- GrafRamolo
Mniej wiecej tylko bardziej starannie i dobrze jak ta harmonijka jest na tyle mala ze sie prawie chowa pod zawijasem. no i caly wezel laduje ztylu z tad takie to smieszne wybrzuszenie co czasem widac pod hakama na filmach.
- marciniak
Ja wiążę inaczej - przykładam koniec obi do brzucha i owijam się nim dokooła, przy ostatnim "okrążeniu" końcowe pół metra pasa zaczynam wtykać pod zwinięta warsty pasa, ale tak aby końcówka pasa znajdująca się pod spodem znajdowała się pod pętlą, wygląda to dośc zwyczajnie, po prostu zawijam pas pod spód aż mi zostanie mały kawałek, to wkładam z boku, tak aby węzeł był jak najmniejszy, potem przekrecam pas do tyłu, aby węzeł znalazł się pod koshi ita hakamy. Wygląda to tak jak na różnych filmach, lekkie "wybrzuszenie" z tyłu, hakama mi sie spada z tyłka.
Katsumushi Dojo Manchester
Jak na razie Grafowy węzeł spisuje się najlepiej spośród wypróbowanych przezemnie.
- GrafRamolo
Milo mi.