Ubiór
Moderator: Zarząd
- Chifuretsu
Re: Ubiór
Buu...
Nie ma opcji, żeby ćwiczyć regularnie iaido w Krakowie.
Zostaje kendo
Słyszałem, że w Krakowie jakiś koleś prowadzi treningi z różnymi rodzajami broni (między innymi naginata). Jak wybadam coś więcej (kto, co, jak, za ile i czy to nie jakaś ściema) to dam znać.
Nie ma opcji, żeby ćwiczyć regularnie iaido w Krakowie.
Zostaje kendo

Słyszałem, że w Krakowie jakiś koleś prowadzi treningi z różnymi rodzajami broni (między innymi naginata). Jak wybadam coś więcej (kto, co, jak, za ile i czy to nie jakaś ściema) to dam znać.
...
- marciniak
ceny są okej, nawet bym powiedział ze tanioShig pisze:Grafo, mam prośbę.
Nosi mnie żeby się zapisać na kendo lub iaido, ale póki co to się za sprzętem rozglądam, jednak orientacji cenowej zbyt dobrej nie mam.
Zerknij tutaj jak możesz i napisz mi czy ceny są dobre i czy warto tyle dać (sklep na osiedlu mam to bym nie musiał już latać i szukać).

Katsumushi Dojo Manchester
A bokkeny mają po 35 zeta.
Tylko jak wziąłem takiego do ręki to myślałem, że mi się zaraz złamie.
W dodatku lekki jak cholera (tak ok. kilograma).
PS. Dzisiaj się idę szerzej zorientować co do treningów kendo i pewnie się zapiszę.
Tylko jak wziąłem takiego do ręki to myślałem, że mi się zaraz złamie.
W dodatku lekki jak cholera (tak ok. kilograma).
PS. Dzisiaj się idę szerzej zorientować co do treningów kendo i pewnie się zapiszę.
...
- GrafRamolo
Zapisz sie! To pierwszy i podstawowy krok reszta to dodatki.
Dzisiaj jeszcze się nie zapisałem, bo nie miałem czasu poczekać na prowadzącego, żeby pogadać o szczegółach.
Pójdę w środę. Wtedy będę też miał plan zajęć na uczelni, więc będę już wiedział z jakich wykładów się urwać jakby co
Będąc na miejscu zorientowałem się, że informacje jakie uzyskałem wcześniej przez telefon od jakiejś pani nie były w pełni zgodne ze stanem faktycznym.
Na minus:
Treningi kendo kosztują 50PLN miesięcznie, a nie jak mówiono mi przez telefon 40 złotych (ta cena dotyczyła dzieciaków).
Na plus:
JEST IAIDO!!!
Raz w tygodniu, półtorej godziny ale jest
Podejrzewam, że zapiszę się i na kendo i na iaido, tylko wtedy cena będzie 65PLN za miesiąc
Fuck it... Nie piję, nie palę, zaoszczędzę na gumkach to mnie będzie stać
BTW: Kojarzy ktoś może faceta o nazwisku Artur Hessel (4 dan kendo, 1 dan iaido), bo to on prowadzi treningi.
Pójdę w środę. Wtedy będę też miał plan zajęć na uczelni, więc będę już wiedział z jakich wykładów się urwać jakby co

Będąc na miejscu zorientowałem się, że informacje jakie uzyskałem wcześniej przez telefon od jakiejś pani nie były w pełni zgodne ze stanem faktycznym.
Na minus:
Treningi kendo kosztują 50PLN miesięcznie, a nie jak mówiono mi przez telefon 40 złotych (ta cena dotyczyła dzieciaków).
Na plus:
JEST IAIDO!!!
Raz w tygodniu, półtorej godziny ale jest

Podejrzewam, że zapiszę się i na kendo i na iaido, tylko wtedy cena będzie 65PLN za miesiąc

Fuck it... Nie piję, nie palę, zaoszczędzę na gumkach to mnie będzie stać

BTW: Kojarzy ktoś może faceta o nazwisku Artur Hessel (4 dan kendo, 1 dan iaido), bo to on prowadzi treningi.
...
Coś kiedyś o nim słyszałem, ale na chwile teraźniejszą nic nie wiem 
Shig nic tylko trenować, Iaido+Kendo to chyba jedna z lepszych konfiguracji, czekam na sprawozdanie z pierwszych treningów (ilu zabitych/rannych
)

Shig nic tylko trenować, Iaido+Kendo to chyba jedna z lepszych konfiguracji, czekam na sprawozdanie z pierwszych treningów (ilu zabitych/rannych

stand before the gates and watch metropolis
empires come and go we live forever
and eternity is in your hidden eyes
take my broken wings teach me to fly again
- Chifuretsu

Przy... przyciężkawy?
Kilogramowy?
Ja rozumiem, że cięższy dużo być nie może, co by komuś lub sobie krzywdy nie zrobić podczas treningu, ale jakby mi ktoś takim bokkenem przyłożył, to prędzej by się coś bokkenowi stało niż mnie

Wolałbym czuć, że coś trzymam w rękach podczas treningu, bo tak to bym chyba równie dobrze mógł w rękach papierowy rulon trzymać. Wielkiej różnicy bym prawdopodobnie nie poczuł

Możliwe że jakichś głupot popisałem, bo jestem jeszcze leszczu bez jakiejkolwiek praktyki i może jak mi ktoś przypierdzieli na treningu parę razy to będę wdzięczny, że nie czymś cięższym

...
Wiesz może to ja głupoty pisze bo swojego nigdy nie ważyłem, ale z tego co wiem średnia waga katany to chyba 2 kg (no może 2 z czymś
), a średnia waga bokena to 500-600 g, co prawda zdarzają się wyjątki np. u nas boken sensei`a waży ~1,5kg i jest dość konkretnych rozmiarów...

No... Dwa kilo to już coś.
Nie jest dużo, ale przynajmniej czuć w rękach.
Tak 2,5kg by było chyba idealnie.
Tylko właśnie tu się pojawia pytanie.
Jeżeli ktoś się przyzwyczai do bokkena, który nawet kilograma nie waży, to czy potem nie ma jakichś większych problemów z przestawieniem się na coś cięższego?
No ale za katanę to ja się jeszcze dłuuugo nie złapię i nawet w tej chwili o tym nie myślę.
Nie jest dużo, ale przynajmniej czuć w rękach.
Tak 2,5kg by było chyba idealnie.
Tylko właśnie tu się pojawia pytanie.
Jeżeli ktoś się przyzwyczai do bokkena, który nawet kilograma nie waży, to czy potem nie ma jakichś większych problemów z przestawieniem się na coś cięższego?
No ale za katanę to ja się jeszcze dłuuugo nie złapię i nawet w tej chwili o tym nie myślę.
...
Problem jest, no chyba że chodzisz na siłke i wogółe jesteś paker 
Mi dojście do tego, żebym nie czuł ciężaru iaita zajeło koło miesiąca (przy treningach raz w tygodniu) i jest to chyba standordowy czas przystosowania.
Mówisz, że nie prędko... W końcu przychodzi taki czas (jeśli nie miałeś jakiś znaczących przerw w treningach i nie zapominasz po treningu tego co właśnie się na nim nauczyłeś), że bokenem już się tak dużo nie wskurasz. Przychodzi potrzeba podniesienia poprzeczki...

Mi dojście do tego, żebym nie czuł ciężaru iaita zajeło koło miesiąca (przy treningach raz w tygodniu) i jest to chyba standordowy czas przystosowania.
Mówisz, że nie prędko... W końcu przychodzi taki czas (jeśli nie miałeś jakiś znaczących przerw w treningach i nie zapominasz po treningu tego co właśnie się na nim nauczyłeś), że bokenem już się tak dużo nie wskurasz. Przychodzi potrzeba podniesienia poprzeczki...
Ja na początku swoich treningów odkryłem u siebie nieznane dotąd partie mięsni (jakieś boczne mięsnie przedramion i ramion) Na początku tez miałem problemy z bólami mięsni po treningu, ale teraz już jestem weteranem
Pamiętam też jak po treningu miałem pierwszy raz w życiu zakwasy w mięśniach brzucha - chciało mi sie z tego śmiać.

"Gdy forma zewnętrzna stwarza mozliwość, tresc przyjdzie, aby ja wypelnic"
- GrafRamolo
Katana prawdziwa z japonii a nie z polski czy innego kraju wazy nie wiecej nisz 1800 i to jusz jest bardzo cieszki miecz, zazwyczaj waga oscyluje w granicach 1200-bardzo lekki 1400-1500 zwyczajny do 1600 jakis dluzszy zadziej ostrzony i polerowany.
Boken zlaerzy jaki dobry powinien wazyc cos kolo 600-800gram a iaito lekkie z 900 normalne z 1000 -1100.
Ruznica jesli dobrze wykonujesz techniki po przestawieniu sie na zwykly miecz jest niewielka jedynie w predkosci wykonywania ruchuw i w zmeczeniu szybszym ale jesli chodzi o same techniki nic nie dzieje sie niezwyklego i caly czas wychodza ci podobnie. (oczywiscie notto i wycionganie wychodzi zanujaco bo nigdy sie tego nie robilo (oj wiem cos o tym) ale cala reszta jest spoko.
A nad cena treninguf bym nawet sie nie zastanawial 65zl za dwa treningi to nic ja muszeplacic za samo kenjutsu 90zl a za karate drugie tyle!!! I gdzie tu sprawiedliwosc?
Boken zlaerzy jaki dobry powinien wazyc cos kolo 600-800gram a iaito lekkie z 900 normalne z 1000 -1100.
Ruznica jesli dobrze wykonujesz techniki po przestawieniu sie na zwykly miecz jest niewielka jedynie w predkosci wykonywania ruchuw i w zmeczeniu szybszym ale jesli chodzi o same techniki nic nie dzieje sie niezwyklego i caly czas wychodza ci podobnie. (oczywiscie notto i wycionganie wychodzi zanujaco bo nigdy sie tego nie robilo (oj wiem cos o tym) ale cala reszta jest spoko.
A nad cena treninguf bym nawet sie nie zastanawial 65zl za dwa treningi to nic ja muszeplacic za samo kenjutsu 90zl a za karate drugie tyle!!! I gdzie tu sprawiedliwosc?
Shig - mowisz ze kg to niewiele ?
)
TEz tak myslalem, jak wychodzilem ze sklepu ze swiezo kupionym bokkenem - poszedlem na trening - pomachalem kilka minut i juz lap nie czuje
)))
a teraz zacheta:
Ja sie zapisalem. Mi sie udalo. DASZ RADE!!!!8)

TEz tak myslalem, jak wychodzilem ze sklepu ze swiezo kupionym bokkenem - poszedlem na trening - pomachalem kilka minut i juz lap nie czuje

a teraz zacheta:
Ja sie zapisalem. Mi sie udalo. DASZ RADE!!!!8)
Odpowiem ci w ten sposób:
Ja mam prawie 24 lata i cwicze od 5 miesiecy. Na kendo nigdy nie jest za puźno (no chyba, że nie chodzisz już o własnych siłach)
Ja mam prawie 24 lata i cwicze od 5 miesiecy. Na kendo nigdy nie jest za puźno (no chyba, że nie chodzisz już o własnych siłach)
Tzn mam bardzo slabe stawy skokowe, wynik trenowania koszykowki i siatkowki. W zasadzie ze mna to jest tak, że bywają chwilę gdy zwyczajnie idąc równą drogą skręcam kostkę.
I drugie pytanie, czy wobec tego we Wrocku są szkoly kendo?? Tzn wiem ze na 100% są. Ale czy wiecie dokladnie gdzie??
I drugie pytanie, czy wobec tego we Wrocku są szkoly kendo?? Tzn wiem ze na 100% są. Ale czy wiecie dokladnie gdzie??
HANA-WA SAKURAGI
HITO-WA BUSHI
------------------------
HITO-WA BUSHI
------------------------
Tai Chi też nie jest dla zupełnych starców
Najlepszym sposobem na sprawdzenie czy się rzeczywiście nadajesz jeszcze do rozpoczęcia treningów byłoby chyba przejście się na trening
, a o sekcjach Kendo we Wrocławiu to dużo nie wiem (no w sumie to nic), ale może tutaj będzie coś o tym pisać...
btw. Witaj na forum

Najlepszym sposobem na sprawdzenie czy się rzeczywiście nadajesz jeszcze do rozpoczęcia treningów byłoby chyba przejście się na trening

btw. Witaj na forum

Ja ma za sobą 6 lat grania w koszykówkę głównie na asfalcie! Jedno kolano mi troche wysiadło, ale w kendo mi to nie przeszkadza. Wiec nie martw sie o takie drobiazgi. W zasadzie to to kolano bardziej mi doskwierało, gdy nie ćwiczyłem jeszcze kendo. Teraz to tylko jak dobrze nie rozgrzeję stawów to mi strzelają kolana przy sonkyo. Powinno byc dobrze. Jak cos to zawsze można się przenieśc na iaido (sorry chłopakiOkamura pisze:Tzn mam bardzo slabe stawy skokowe, wynik trenowania koszykowki i siatkowki. W zasadzie ze mna to jest tak, że bywają chwilę gdy zwyczajnie idąc równą drogą skręcam kostkę.

Gimnazium nr 7 ul. Kolista (Kozanów), treningi dla początkujących są we wtorki i czwartki o 19.00. To jedyne dojo kendo we Wrocławiu, więc nie masz zbytnio wyboru.Okamura pisze:I drugie pytanie, czy wobec tego we Wrocku są szkoly kendo?? Tzn wiem ze na 100% są. Ale czy wiecie dokladnie gdzie??

Okamura jak masz jeszcze jakieś pytania szczegółowe to wal. Postaram się pomóc.
Cóz moje kolejne pytanie nieststy musi obic się o kasę. Mianowicie ile kosztuje zwylkego smiertelnika trening kendo miesięcznie???
I czy ewentualnie możena go rozbijać na raty??
I czy ewentualnie możena go rozbijać na raty??
HANA-WA SAKURAGI
HITO-WA BUSHI
------------------------
HITO-WA BUSHI
------------------------
Trening nie jest chyba zbyt drogi relatywnie porównując go z cenami podobnych treningów np. w Warszawie. Miesięczny koszt kendo to 60 zl. Za aikido tez trzeba wybulic od 60-80 zl. Zdaje sie, że są jakies ulgi, ale ciebie z racji wieku juz nie dotycza. Jesli chcesz chodzic rownoczesnie na kendo i iaido to placisz za kazde z nich po 45 zl (czyli w sumie 90 zl). Nie wiem czy mozna placic na raty, ale sprawa platnosci jest dosc plynna. Nikt nie bedzie cie scigal jak nie zaplacisz na poczatku miesiaca. Mozesz placic nawet pod koniec miesiaca, lub np. za miesiac wstecz. Grunt, by nie zalegac z platnosciami zbyt dlugo. Wystarczy, ze powiesz, ze zaplacisz jak bedziesz mial pieniadze. Pod tym wzgledem czujemy sie bardzo komfortowo.
Natomiast pewnym obciazeniem sa wydatki zwiazane z zakupem wlasnego sprzetu. Na razie nie chce ci o tym mowic, bo takie rzeczy zalatwia sie jak juz sie wie, ze bedzie sie cwiczylo dluzej. (czyli po kilku miesiacach treningow).
Na początek nie potrzebujesz zadnego sprzetu. Wystarczy podkoszulka z rekawami (t-shirt) i spodnie dresowe, długie. Shinai dostaniersz z klubu, ale z shinaiem zacztyna sie trenowac dopiero po kilku treningach. Treningi prowadzi Sizuka Takahashi sensei - wolontariuszka z Japonii lub Marcin Malecki sensei.
Dzis mozesz przyjsc o 19.00 zebvy chociaz popatrzec, lub zaczac cwiczyc.
Natomiast pewnym obciazeniem sa wydatki zwiazane z zakupem wlasnego sprzetu. Na razie nie chce ci o tym mowic, bo takie rzeczy zalatwia sie jak juz sie wie, ze bedzie sie cwiczylo dluzej. (czyli po kilku miesiacach treningow).
Na początek nie potrzebujesz zadnego sprzetu. Wystarczy podkoszulka z rekawami (t-shirt) i spodnie dresowe, długie. Shinai dostaniersz z klubu, ale z shinaiem zacztyna sie trenowac dopiero po kilku treningach. Treningi prowadzi Sizuka Takahashi sensei - wolontariuszka z Japonii lub Marcin Malecki sensei.
Dzis mozesz przyjsc o 19.00 zebvy chociaz popatrzec, lub zaczac cwiczyc.
Ja mam ciut ponad 22 lata i dopiero zacząłem trenować kendo w tym miesiącu. Na treningi chodzi też facet, który ma na wygląd ze cztery dychy na karku i ćwiczy od początku tego roku.Okamura pisze:Ja mam do was pytanie.. czy 24 letni facet powinien jeszcze zaczynać kendo, czy może lepiej jak pójdzie uczyć się Tai Chi??
W chwili obecnej trwają moje rozmowy z jednym 30-letnim zapaleńcem na zlecenie jego żony (pozdrawiam Aniu

Żeby mój ojciec był bardziej ruchliwy i nie miał cholernego nadciśnienia to bym i jego wyciągnął na treningi.
...