Strona 2 z 2

Re: Skład stali

: 30 czerwca 2007
autor: karendt
To jeszcze coś dodam

trzy książki ogólnie mówiąc o żelazie z końca XIXw i początku XXw

http://winntbg.bg.agh.edu.pl/skrypty2/0189/
http://winntbg.bg.agh.edu.pl/skrypty2/0117/
http://winntbg.bg.agh.edu.pl/skrypty2/0111/

Re: Skład stali

: 19 października 2008
autor: karendt
W związku z poznaną niedawno metodą nawęglanie stali, rodzi się pytanie jakiej łatwo dostępnej stali użyć ?
Najpopularniejsza u nas stal czyli st3s, wydaje się być dobra.
Jednak niepokoi mnie wysoka zawartość manganu (1,1%)
Mam więc pytanie:
Jak wpływa mangan na proces zgrzewania, kucia, i hartowania selektywnego ?

pozdrawiam
karendt

a może

: 19 października 2008
autor: melonmelon
by tak stal
10
15
20
bardzo czyste stale wysokiej jakości
dobrze się będą nawęglały

pozdro

Re: Skład stali

: 23 października 2008
autor: Shirotatsu
Mangan sprzyja zgrzewaniu i zwiększa skłonnośc do rozrostu ziarna i przegrzewania.
Najlepsze te stale, które podał melon - są czyste i w miarę dostępne.