Wytrawianie damastu
Moderator: Zarząd
Wytrawianie damastu
Witam
Mam pytanie jak się trawi damast, czy długo i jakimi metodami. Kiedy trzeba trawić, przed czy po zahartowaniu?
Pozdrawiam
Mam pytanie jak się trawi damast, czy długo i jakimi metodami. Kiedy trzeba trawić, przed czy po zahartowaniu?
Pozdrawiam
-
Re: Wytrawianie damastu
W chlorku żelaza lub rozcieńczonym kwasie azotowym, w zależności od tego jak głęboko ma być wytrawione tak długo się trzyma zależy też od stężenia roztworu trawiącego, powierzchni trawionej masz tu szerokie pole do eksperymentów - trawić zachartowane. Skad wpadłeś na pomysł zeby trawic przed hartowaniem ?
Dziękuje z odpowiedź. To moja pierwsza praca z damastem i zbieram wszystkie informacje. Myślę że z czasem pytań będę miał jeszcze więcej, licze na pomoc.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
trawienie stosuje sie zwykle do pelniejszego ukazania hada.
rada: nie zapomni przed trawieniem dobrze odtłuscic trawionej powieszchni. w miejscach tlusych plam moze wogule nie wytrawic lib znikomo co popsuje caly efekt
odcisk palca czy dloni to tez tłusta plama
zycze udanych eksperymetow
rada: nie zapomni przed trawieniem dobrze odtłuscic trawionej powieszchni. w miejscach tlusych plam moze wogule nie wytrawic lib znikomo co popsuje caly efekt
odcisk palca czy dloni to tez tłusta plama
zycze udanych eksperymetow
- GrafRamolo
Do ukazania hada nie trawi się broń boże! Hada wyciąga się kamieniami, a następnie płynami zwanymi nugui, ale to by uzyskać większy kontrast między częścią zahartowaną a nie zahartowaną.
Zasadniczo przy mieczu japońskim nie stosuje się żadnych trawień.
Zasadniczo przy mieczu japońskim nie stosuje się żadnych trawień.
grafo to zalezy slowo hada uzylem do okreslenia tego efektu (skowania)jesli skówasz ze soba dwa rozne metale stosuje sie trawienie w celu wiekszego skontrastowania
masz jednak racje nie trawi sie japońskich mieczy. chociaz mozna spotkac podrobki z imitacja damastu kute z jednego kawalka na jednej warstwie(wszelkie tanto za gora 60 pln w sklepach wedkarskich lub militarnych) ktore sa w ten sposob dekorowane.
masz jednak racje nie trawi sie japońskich mieczy. chociaz mozna spotkac podrobki z imitacja damastu kute z jednego kawalka na jednej warstwie(wszelkie tanto za gora 60 pln w sklepach wedkarskich lub militarnych) ktore sa w ten sposob dekorowane.
dwa rozne metale tak jak ma to miejsce w hinduskich kris-ach
- michal-1975
Witam proszę mi powiedzieć gdzie kupie chlorek żelaza lub kwas azotowy chce wytrawić damast robiłem to w elektolicie pod prądem ale spaliłem prostownik, w soku z cytryny ale to nie to. Jeżeli bede miał już w/w składniki to w jakiej ilości wody to rozrobić i czy mam użyć do tego prądu z prostownika.
- GrafRamolo
- michal-1975
Dziekuje - zamówiony jutro wysyłaja
- michal-1975
Mam kilogram chlorku żelaza ile mam tego rozcieńczyć w jednym litrze wody?
Hej.
To mój pierwszy post, więc wszystkich serdecznie witam.
Moja rada, rób próby ze stężeniem chlorku. Z moich doświadczeń wynikło, że różna stal różnie się wytrawia. Dotyczy to damastu skuwanego, jak i naturalnego. Jak chcesz uzyskać delikatny zarys struktury stali bez głębokiego wytrawiania, stosuj dawki ok. 10%, istotna jest temperatura i czas. Np. damast naturalny potrafi nagle pięknie pojawić się w chlorku, po czym rysunek potrafi się rozmyć.
Jest niby sposób, który zakłada baaardzo krótkie działanie silnym stężeniem kwasu azotowego, po czym szybka neutralizacja. głownia niby nie matowieje, a trawi się rysunek. nie wiem, tego nie stosowałem.
To mój pierwszy post, więc wszystkich serdecznie witam.
Moja rada, rób próby ze stężeniem chlorku. Z moich doświadczeń wynikło, że różna stal różnie się wytrawia. Dotyczy to damastu skuwanego, jak i naturalnego. Jak chcesz uzyskać delikatny zarys struktury stali bez głębokiego wytrawiania, stosuj dawki ok. 10%, istotna jest temperatura i czas. Np. damast naturalny potrafi nagle pięknie pojawić się w chlorku, po czym rysunek potrafi się rozmyć.
Jest niby sposób, który zakłada baaardzo krótkie działanie silnym stężeniem kwasu azotowego, po czym szybka neutralizacja. głownia niby nie matowieje, a trawi się rysunek. nie wiem, tego nie stosowałem.
Labor ipse voluptes.
http://pulk12.pl/
http://pulk12.pl/