| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Tomashi

|
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 18:56 pm Temat postu: |
|
|
| Już to sugerowałem, ale chyba względy ekonomiczne dla niego przeważają nad komfortem i jakością miecza |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yakubu

|
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 21:57 pm Temat postu: |
|
|
No to jest trudna sprawa, poniewaz ta akceptowalna jakosc ma plynna granice i dla kazdego jest inna. Ja dlatego kupilem chenessa, poniewaz wiem, ze na tym sie zatrzymam - zmienie oprawe i bede mial miecz na lata. Jesli on tak samo podchodzi do tanszego miecza to jest wszystko ok. Gorzej jesli kupi cos za 600 i za chwile dojdzie do wniosku, ze jednak to nie to. I za drugim razem bedzie musial wydac wiecej, a tamtych 600 juz nie odzyska. _________________ Jestem jak kamyk w rzece, wymyty z góry i wciąż wygładzany. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Tomashi

|
Wysłany: Pon Lut 01, 2010 0:32 am Temat postu: |
|
|
| dlatego mam nadzieję mu ten pomysł wyperswadować, kilkaset złoty piechota nie chodzi, a dobry miecz, jak sam piszesz, służy długo. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
GrafRamolo

|
Wysłany: Pon Lut 01, 2010 22:43 pm Temat postu: |
|
|
Albo tozando, też około 800zł najtańsze, a sprawdzone. _________________ www.daisho.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Tomashi

|
Wysłany: Wto Lut 02, 2010 10:25 am Temat postu: |
|
|
Bzdura, ciężko o tozandowca w cenie poniżej 300 juroł, a jak dodać +40% za shipping i cło to sie w ogole odechciewa cokolwiek sprowadzać. jasne, są metody uniknięcia, ale są cokolwiek pokomplikowane.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
GrafRamolo

|
Wysłany: Wto Lut 02, 2010 13:05 pm Temat postu: |
|
|
Hmm to prawda teraz najtańsze toznado to 780zł plus przesyłka. (cło łatwo ominąć Zapamiętałem ceny z okresu gdy yen był po 2,4zł. _________________ www.daisho.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Shouryu

|
Wysłany: Wto Lut 02, 2010 15:43 pm Temat postu: |
|
|
Skoro, za +/- 8 stów można mieć tozando to faktycznie nie ma co kombinować.
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ReappeR
|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 17:59 pm Temat postu: |
|
|
Panowie a jak jest z shippingiem z tozando ? i jak to z tym clem jest ? mowimy o najtanszym (pewnym, jak mowicie iaito) jak uniknac cla ? i ile przesylka ? _________________ Oni no Hanzo |
|
| Powrót do góry |
|
 |
GrafRamolo

|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 20:37 pm Temat postu: |
|
|
Ile kosztuje przesyłka nie wiem trzeba by ich zapytać, cło to 22% vat i 7% podatku od wartości przedmiotu plus przesyłka. Uniknąć można prosząc firmę w której się kupuje by opisali paczkę jako gift i napisali wartość nie większą niż 50$. _________________ www.daisho.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ReappeR
|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 21:36 pm Temat postu: |
|
|
| GrafRamolo napisał: | | Ile kosztuje przesyłka nie wiem trzeba by ich zapytać, cło to 22% vat i 7% podatku od wartości przedmiotu plus przesyłka. Uniknąć można prosząc firmę w której się kupuje by opisali paczkę jako gift i napisali wartość nie większą niż 50$. |
i na przyklad Tozando na to idzie ? _________________ Oni no Hanzo |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Shouryu

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kagetora

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Tomashi

|
Wysłany: Pią Lut 19, 2010 13:46 pm Temat postu: |
|
|
| Shouryu napisał: | http://www.allegro.pl/item922627934_katana_jakiej_na_allegro_jeszcze_nie_bylo.html
Zaszaleli chłopcy, oj zaszaleli.  |
Jestem zawiedziony, nie dodali do miecza żadnej historyjki o poprzednim właścicielu, samuraju zza siedmiu gór, oraz że katana ma +1k4 do obrażeń elektrycznych |
|
| Powrót do góry |
|
 |
TomekSan
Dołączył: 04 Sty 2009 Posty: 222 Skąd: Wola Dalsza (okolice Łańcuta)
|
Wysłany: Pią Lut 19, 2010 19:10 pm Temat postu: |
|
|
| Tomashi napisał: | | [...] oraz że katana ma +1k4 do obrażeń elektrycznych |
A saya ma 1k8 do obuchowych  _________________ "Drogą jest mi jedynie odnosić zwycięstwo, jakąkolwiek bronią" - Miyamoto Musashi. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pilsart
|
Wysłany: Nie Lut 28, 2010 19:13 pm Temat postu: |
|
|
| ReappeR napisał: | | GrafRamolo napisał: | | Ile kosztuje przesyłka nie wiem trzeba by ich zapytać, cło to 22% vat i 7% podatku od wartości przedmiotu plus przesyłka. Uniknąć można prosząc firmę w której się kupuje by opisali paczkę jako gift i napisali wartość nie większą niż 50$. |
i na przyklad Tozando na to idzie ? |
Prawda, jeśli paczka jest oznaczona jako gift i niska wartość, to przeważnie przechodzi bez cła, chociaz nie ma reguły, zależy jak ich najdzie; kiedyś przepuścili mi łuk bloczkowy opisany jako 300$ w paczce wielkości połowy dużej szafy, a często zatrzymują mały pakiet i wołają o rachunek, a cło faktycznie caa 1/4 wartości całkowitej  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
GrafRamolo

|
Wysłany: Nie Lut 28, 2010 19:22 pm Temat postu: |
|
|
Z moich obliczeń wynika że średnio wszelakie opłaty to jakieś 35% _________________ www.daisho.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kobusz1973
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
yakubu

|
Wysłany: Pią Kwi 02, 2010 19:27 pm Temat postu: |
|
|
Niezly belkot...
Po pierwsze "Wysokiej jakości samurajska Katana". Chyba ktos nie ma pojecia o znaczeniu okreslenia "wysoka jakosc".
Teraz kazdy cwaniak przy najgorszym bublu pisze, ze jest "super jakosc", "najwyzsza jakosc", "jakosc premium". To jak nazwa jakosc oryginalnego nihonto?
ze sprężynowej stali węglowo-manganowej - specjalista nie jestem, ale 1060 jest stala weglowa z domieszka manganu do 1%, a prawdziwa manganowa ma oznaczenie 13xx. Ale moge sie mylic, bo na stalach sie znam tyle co dermatolog na EKG.
Ostrze hartowane całościowo, polerowane i szlifowane z uwidocznieniem pięknego, delikatnego, falistego hamonu - jesli hart calosciowy, to jak szlifowanie uwidacznia hamon? Raczej hamon jest naszlifowany na ostrzu, a to roznica.
twardość grzbietu głowni (shinogi-ji) ok. 50 HRC, krawędzi ostrza (ha) ok. 60HRC - nie wiedzialem, ze grzbiet to shinogi-ji; i skad ta roznica twardosci, skoro hartowany calosciowo?
świetnie wyważony - nie sprawdzalem, ale smiem watpic
katana jest kuta w sposób tradycyjny czyli bez bo-hi - a jak sie kuje z bo-hi? Myslalem, ze strudziny sie robi po wykuciu glowni...
naturalna krzywizna katany uzyskana wskutek hartowania głowni a nie kucia - i znow ten hart calosciowy...
Sily juz nie mam do tego allegro  _________________ Jestem jak kamyk w rzece, wymyty z góry i wciąż wygładzany. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Shouryu

|
Wysłany: Pią Kwi 02, 2010 19:32 pm Temat postu: |
|
|
Tak. Nie wierzył bym tylkow w wyważenie. I nie jestem pewien czy wartości hartowania nie są zawyżone.
Swoja droga, stal z której zrobiono ten miecz to sprężynówka z jakiej robi sie sprężyny do amortyzatorów samochodowych. Pewnie producent ma dobre dojścia na złomowisku.
Yakubu, tym razem ten bełkot jest całkiem znośny. Bywało gorzej.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kobusz1973
|
Wysłany: Pią Kwi 02, 2010 19:48 pm Temat postu: |
|
|
... nie śmiejcie się zbytnio ze sprężynówki ... z takiej robię swoje pierwsze ostrze  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jian

|
Wysłany: Sob Kwi 03, 2010 16:32 pm Temat postu: |
|
|
Fakt jest faktem, jeżeli jest to ostrze z wymienionej stali zahartowane poprawnie to za nie dużą kasę mamy miecz który maty ciąć będzie
I to wszystko czego sie od niego wymaga. _________________ W walce na śmierć i życie wygra ten,który zdecydowany jest w niej zginąć...
www.kenkai.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wołoś

|
Wysłany: Sob Kwi 03, 2010 19:15 pm Temat postu: |
|
|
| ja posiadam mieczyk od tego allegrowicza, wyważony na ok 15cm od tsuby, ostry na pewno, ale na tatami nie było okazji sprawdzić. przeszedł jeszcze jeden przypadkowy test, a mianowicie zarył w sufit przy cięciu z całej siły i oprócz stępienia końcówki nic się nie stało |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sloniu
|
Wysłany: Pon Kwi 12, 2010 20:27 pm Temat postu: |
|
|
a co myślicie o tym
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=989764232
czy to jest nierozbieralny model
a morze klinga jest nie zahartowana oczym by świadczyłą cena
a morze ktoś wie z czego jest zrobiona tsuba
pytam bo ten model morze jest komuś znany |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jian

|
Wysłany: Wto Kwi 13, 2010 18:22 pm Temat postu: |
|
|
hmm...jak kogos nie stac na iaito to za 100złnie ma co się zastanawiać, za 100 można coś tam pomachac.
Tsuba to odlew z jakiegoś stopu a głownia z blachy ( tak sądzę )
ale jak mowię do Iaido na początek ok. _________________ W walce na śmierć i życie wygra ten,który zdecydowany jest w niej zginąć...
www.kenkai.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Tsume
|
Wysłany: Sob Kwi 17, 2010 16:35 pm Temat postu: |
|
|
| Katana z allegro za 109zł.Miałem taką i od tego samego allegrowicza.Kupiłem z ciekawości.Rozebrałem ją na części pierwsze.Nie jest to full tang.Tsuba to jakiś zwykły odlew pomalowany zwykła farbą która się ściera.Tsuba,fuchi i tsuka przyklejone cholernie mocno Najlepszą i najmocniejszą rzeczą w tej katanie to chyba jest ten klej.Katana dobrze spasowana z sayą.Oplot na rękojeści obwiązany zbyt luzno.Głownia wykonana tak jak powiedział Jian chyba z blachy albo jakiejś zwykłej stali, bo po zgięciu jej na kolanie odgięcie zostało.Myśle że do takiego pomachania sobie powinna Ci wystarczyć. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|