"kryminalne" sztuki walki wg.telewizji

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

antoni maciej dietl

"kryminalne" sztuki walki wg.telewizji

Post autor: antoni maciej dietl »

wczoraj wieczorem/po treningu../obejrzalem odcinek kryminalnych.byl oparty w calosci o sztuki walki - aikido/iaido/???/.
moze jestem/jak zwykle/ konserwatywny ale przedstawial sztuki w dosc sensacyjny a nawet karykaturalny sposob......
zapraszam do dyskusji...maciek dietl
Bushi

Re: "kryminalne" sztuki walki wg.telewizji

Post autor: Bushi »

Ja pozostawie to bez komentarza... albo skomentuje:/
Najwięcej gadają ci co nie mają zielonego pojęcia o tym co mówią i to dotyczy każdej materii - nie tlko sztuka walki...
Awatar użytkownika
LarsOn

Post autor: LarsOn »

Od świadka naocznego kręcenia tego badziewia wiem, że jeden z aktorów po przeczytaniu swoich kwestii stwierdził, że tego nie przeczyta, bo to zbyt głupie. Mówi samo o sobie :)
basil

Post autor: basil »

Niestety bardzo przykrą sprawą jest, że obecnie Sztuki Walki, nie dość że są często ukazywane w perspektywie nie mającej z tym nic wspólnego, to jeszcze coraz częściej są obśmiewane (kabarety, szoły).

Co do kryminalnych, to tak trochę ze zmieszaniem patrzyłem na reklamę, gdzie tam ktoś (serialu nie oglądam, więc nikogo stamtąd nie znam) po obaczeniu ofiary mówi:
- To zbyt precyzyjne rany, znam miejsca gdzie można się czegoś takiego nauczyć (czy coś takiego),
a potem akcja ukazuje Dojo Aikido, gdzie młócą, się niemożebnie :P Sam trenuję Aikido i szczerze mówiąc, wątpię czy jakiś bandzior byłby w stanie chodzić (wytrzymać) dość długo, żeby się faktycznie czegoś nauczyć i czy ktoś po długim stażu Aikido miałby chęci napadania ludzi :P Mimo wszystko chyba trenowana sztuka walki ma troszkę wpływ na psychikę trenującego :P

Jedynym uzasadnieniem pojawienia się tam Aikido jak na moje oko to fakt, że ludziom przejadło się Karate, z resztą gdzieś ostatnio chyba w kinie był film kryminalny (też nie oglądałem), gdzie stosowali karate, więc nie chcieli się powtarzać.

Trochę kiepsko się to przedstawia jak na moje oko...

Pozdrawiam!

(napisał basil, po czym zbulwersowany wypił 0,5l coli ^^ )
"Bycie Basilem zobowiązuje"
Shouryu

Post autor: Shouryu »

http://kryminalni.plejada.pl/1573,odcin ... detal.html

Można za opłatą obejżeć ten odcinek.
Szukam na razie sposobu jak by obejżeć a nie płacić. :twisted:
Awatar użytkownika
Marcus65

Post autor: Marcus65 »

Finałowa walka mieczami była szczytem żenady. W końcu można było chyba wynająć kogoś, kto przynajmniej nauczyłby tych aktorów w miarę poprawnie trzymać miecz. Z drugiej jednak strony nie jest to serial kręcony z myślą o aikidokach, iaidokach czy w ogóle pasjonatach sztuk walki, a dla zwykłego, szarego telewidza, na którym takie byle jakie machanie kataną może nawet się podobać.
Awatar użytkownika
Marcus65

A spójrzcie na ten link, który wkleił Shouryu... Jaki fachowy chwyt tsuka... Że o trzymaniu saya nie wspomnę :D 100% ignorancji. No i co ten pan, który jest tu niby sensei aikdio, robi w dojo z kataną czy też iaito...
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Ja filmu nie widziałem ale chętnie się wypowiem :D
Odcinek ten kręcony był w naszym dojo, no i co tu wiele mówić ktoś musiał posprzątać po artystach więc przypatrywałem się kręceniu. Jedyne osoby, które coś umiały miały styczność z wushu :) wesoło się aktorzyny wygłupiali. Oczywiście o ingerencji merytorycznej mowy nie było więc powstało co powstało no cóż discovery to to na pewno nie jest :)
Awatar użytkownika
Marcus65

O ile się nie mylę było to dojo Budojo sesnei Pomianowskiego na Ursynowie? Rozważam akces do tego dojo. Interere mnie kenjutsu i, sam nie wiem czemu :), kyudo. Czy preferowaną szkołą kenjutsu jest tam Kashima Shin Ryu? Czy też coś mi się kiełbasi?

Pozdro
ODPOWIEDZ