Oplot - Dlaczego to a nie tamto.....

Dział poświęcony własnoręcznemu wykonywaniu broni Japońskiej. Pytania, porady.

Moderator: Zarząd

yakubu

Re: Oplot - Dlaczego to a nie tamto.....

Post autor: yakubu »

Adamie, konkretnych stron nie podam poniewaz nie pamietam adresow :( Po prostu wpisalem w google haslo kumihimo i wchodzilem po kolei na kazdy link - troche to zabiera czasu. Na niektorych stronach mozna znalezc od czasu do czasu jakis przykladowy splot - pamietam strone, na ktorej byla prezentacja platnego programu z baza roznych wzorow; oczywiscie byly zalaczone screeny z kilkoma przykladami, ktore mozna niecnie wykorzystac :) (chyba wszystkie byly osmiowiazkowe). Postaram sie jej poszukac w wolnej chwili i Ci podeslac link. Co do przyrzadu to zrobilem sobie z mousepada taki podreczny dysk (braiding board) jak na linku
http://www.weirdollsandcrafts.com/kumih ... -card.html
Bierzesz kawalek czegos "piankowego", wycinasz kolo z dziurka w srodku i nacinasz na brzegach jak tarcze zegara. Jak bedziesz chcial sie bawic bardziej profesjonalnie to spraw sobie marudai
http://www.weirdollsandcrafts.com/kumihimo/marudai.html
Zasada taka sama jak z dyskiem ale tu masz juz wolne obie rece :)
Trzeba pamietac, ze na marudai mozna robic tasmy do 32 wiazek (podziwiam kogos, kto to robi), bardziej skomplikowane na specjalnych krosnach (gdybys np chcial plesc kakuobi ;) ). Wydaje mi sie, ze mozna uplesc sobie wlasne sageo z 8-16 wiazek, ale najpierw trzeba poeksperymentowac z iloscia pojedynczych nitek w wiazce by otrzymac porzadana szerokosc. Jesli masz czas - zycze powodzenia, ja niestety zaczalem teraz prace i watpie czy do tego tematu szybko wroce ;(
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Podziwiam cię Yakubu. Ja dostałem od znajomej prostą książeczkę z wzorami (taką dla dzieci) i też zabrałem się do pracy. Zrobiłem sznureczek około 5cm z 4 nitek i stwierdziłem że wolę kupować sagea. A to co zrobiłem nie nadawało się nawet do kluczy bo się poplątało.
Awatar użytkownika
Adam Dashido

Post autor: Adam Dashido »

Wielkie dzięki Yakubu. Poprawiłeś mi humor :D
takie kółko zrobię, nie ma sprawy. :wink:
Ale widziałem takie kółko "kwadratowe" :lol: (masło maślane).
nie mam linku ale obrazek.
Obrazek
Pomyślałem sobie tak: kułko do sznurków okrągłych a "kwadrat" do tasiemek itd.
Co o tym myślisz?
Graf spoko mnie nie też nie wychodzi. Najlepiej umiem warkoczyk z 3 nitek :lol:
Szukałem jakiejś tasiemki żeby "ściągnąć" wzór splotu i wiecie co?
Najładniejszy splot ma guma do gaci z metra :lol:
Ma taką strukturę jakby takich rowków, niestety jest rozciągliwa a ito nie może być wiec splot trzeba by usprawnić bo on też się rozciąga. :twisted:

Pozdro
Głupi człowiek gardzi krytyką, mądry przyjmuje ją z radością....
yakubu

Moje tasiemki maja po parenascie cm dlugosci i z 5-6 mm szerokosci. Calkiem ladnie wyszly, nie wiem czemu Grafowe sie plataly ;) Dobrze Adamie pomyslales, te kwadraty sa do robienia tasiemek. Ale na okraglych mozna je takze robic, jak i rowniez takie puste w srodku jak tsukaito. Ale wzory znalazlem tylko dla plaskich tasm. Oto obiecany link do programu Braid Runner
http://www.rosalieneilson.com/Braid_Run ... erview.htm
- jak poszperasz po tych stronach znajdziesz kilka screenow ze wskazowkami jak plesc kilka wzorow np.:
http://www.rosalieneilson.com/braid_runner.htm

I jeszcze jedna stronka ze wzorem w serca - fajnie wyglada
http://www.qvade.dk/paulette/Swap4.htm

Grafie, jak masz mozliwosc zeskanowania tej ksiazeczki to bylbym wdzieczny jakbys ja zaprezentowal - moze jeszcze uda mi sie wrocic do tego tematu, a kazda informacja jest cenna :D
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Zgubiłem :oops:
Ale to na prawdę była cieniutka broszurka w formacie a5 taka dla dzieci jak zrobić breloczek albo sznurek do maskotki.
Awatar użytkownika
Adam Dashido

Ogromne dzięki za linki yakubu:D
Powiedz proszę jakiej grubości wychodzą Tobie tasiemki?

A w ogóle Grafie jaką grubość powinno mieć ito do katany?

Zgubiłeś czy miałeś jej dość? :lol:
Awatar użytkownika
GrafRamolo

grubość 1.5-2mm

Pożyczyłem i zaginęło.
Awatar użytkownika
Adam Dashido

Dzięki myślałem,że cieńsze.
Tak by się upewnić: ito nie może być rozciągliwe w żadną stronę. Tak?
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Trochę się rozciąga. Kupujesz 10mm szerokości ale jak naciągasz podczas zaplatania robi się około 8mm. Ale nie jest sprężyste.
Awatar użytkownika
Krzysztof Polak

Post autor: Krzysztof Polak »

Mnie pożyczyłeś i chyba wiem u kogo jest.
napisz cos od siebie
yakubu

No to mamy zgobę :P
Jedna z moich tasiemek (jest płaska) jest zapleciona z 8 wiązek po 5 nitek kordonka i ma grubość ok. 2mm i szerokość ok. 5mm. Tak więc do sageo trzebaby użyć więcej nitek w wiązce (zakładając plecenie wzoru ośmiowiązkowego). Co do tsukaito nie mam żadnych doświadczeń :(
Grerr

Post autor: Grerr »

Mam pytanie natury podstawowej

Czy sageo jest sznurkiem czy wstążką? Czy może nie ma to aż tak dużego znaczenia.. bo spotykałem zarówno wspomniane wersje jak i formę pośrednią spłaszczonego sznurka
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Najczęściej jest tasiemką dość grubą ale widziałem kilka razy wersje okrągłe jednak zawsze były plecione.
Awatar użytkownika
bisonn@wp.pl

Post autor: bisonn@wp.pl »

czy mugłby ktoś podać taki obrazek ze strzałkami jak zapleść płaską tasiemkę 10 mm prubowałem innyh zamieszczonyh na forum wyhodzi mi to dość dobrze ale tasiemki są za wąskie jest też to kółko kwadratowe ale niestety nie ma instrukcji jak zaplatać :?:
yakubu

Tak jak radzilem w moim poprzednim poscie postaraj sie uzyc wiekszej ilosci nitek w wiazce - to powinno chyba pomoc.
jagna

Post autor: jagna »

Żukson pisze:nawet kobiety się nie chcą za to brać ;d
Witam serdecznie,

śmiem zaprzeczyć. Chcą się za to brać :-) Ja przynajmniej chcę. Literaturę już mam, dysk lada dzień przyjedzie z Niemiec. Nici mam mniej więcej upatrzone. Niedługo zabieram się do pracy.

Niestety nie wczytałam się jeszcze na tyle dobrze w Wasze wypowiedzi, żeby dokładnie zorientować się co chcielibyście mieć wyplecionego tą techniką... i ze wstydem muszę przyznać, że mało wiem na tematy, o których Wy wiecie tak wiele, ale... odkąd niedawno wpadłam przypadkiem w sieci na Kumihimo zakochałam się bez pamięci i muszę się tego nauczyć. Oby to była miłość odwzajemniona :-) Trzymajcie za mnie kciuki.
yakubu

Ja bede dopingowal z calych sil (bo cierpliwosci do tego potrzeba ;P ) - jak bedziesz miala jakies ciekawe wzory pochwal sie schematami (wczesniej dalem linki do kilku splotow). No i oczywiscie pokaz efekty pracy :)
jagna

Do szydełka i haftu krzyżykowego cierpliwości mi wystarczyło. Mam nadzieję, że i tym razem podołam.
W kwestii rękodzieła chwalipięta ze mnie straszna. Jak będzie czym to nie przepuszczę okazji :-)
Awatar użytkownika
yakiba

Post autor: yakiba »

Sam próbowałem ale tu kobiecej ręki potrzeba i cierpliwości większej nż moja, ale sztuka godna i do moich tanto bardzo by się takie ręcznie robione sageo przydało wiec będe Ciebie dopingował bo mnie lepiej z młotem wychodzi.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Jak naj bardziej dopingujemy cię wszyscy, gdyby była osoba potrafiąca robić sagea i oploty na rękojeści myślę, że jej dzieła były by bardzo popularne.
Awatar użytkownika
RKGalery

Post autor: RKGalery »

Yakubu świetnie oplata- polecam :)
yakubu

Oj, prosze mnie nie zawstydzac - sa tu bardziej doswiadczeni ode mnie w tej dziedzinie RK... A co do recznie wykonanego sageo - to bedzie COS! Inna sprawa, ze nietanie - samego materialu pojdzie sporo zeby uzyskac odpowiednia grubosc i szerokosc, o robociznie nie wspomne. Sam sie w to bym pobawil, gdybym mial duuuzo zbednego czasu. Ale zadowole sie trzymaniem kciukow za Jagne :)
jagna

yakubu pisze:Inna sprawa, ze nietanie - samego materialu pojdzie sporo zeby uzyskac odpowiednia grubosc i szerokosc, o robociznie nie wspomne.
A jaka to jest odpowiednia grubość i szerokość?
yakubu

Wydaje mi sie, ze najczesciej spotyka sie szerokosc 12-13 mm, choc mam i takie co chyba ma z 15 mm. Co do grubosci - chyba nie ma jakiejs okreslonej, wazne, zeby to byla tasma nie sznur ;) Zalezy tez ona chyba od splotu - w kakucho jest on chyba scislejszy przez co sageo ciensze, w shigeuchi luzniejszy i bardziej miesisty (niestety nie mialem w reku nigdy tego drugiego - a wiec wiedza czysto teoretyczna). Na pewno jeszcze ktos sie wypowie i udzieli wiecej informacji.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

około 2,5mm Jeśli jesteś lub bywasz w Warszawie chętnie pokażę kila sageo które mam.
ODPOWIEDZ