Prosze o Pomoc.

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

Okus

Prosze o Pomoc.

Post autor: Okus »

Witam i odrazu przejde do tego co mnie dreczy...Mieszkam w okolicach Czestochowy i od dawna przesladuje mnie mysl ze sie nie spelniam... Zawsze jak bylem mlody kochalem biegac z kijkiem wykonanym wlasnorecznie i kosic drzewa, zawsze mialem takie dziwne uczucie gdy bralem nawet glupi kij do reki.Nie wiem czy sa osoby ktore przezyly cos podobnego... Ale wracajac do tego co jest najwazniejsze... Chcialbym zaczac trenowac interesuje mnie Tenshin Shoden Katori Shinto-ryu lecz podejzewam ze nie znajde osoby ktora mogla by mnie tego uczyc w Czestochowie... Czy istenieje jakis klub na terenie Czestochowy w ktorym mogl bym zaczac swoja przygode z mieczem ? Ewentualnie osobe ktora posiada wiedze na ten temat i zechciala by ja przekazac dalej. Wiem ze w dzisiejszych czasach wszystko opiera sie przewaznie na pieniadzach wiec licze sie z tym. Co prawda bogaty nie jestem ale wydaje mi sie ze warto. Prosze osoby ktore wiedza cos na ten temat o szybka odpowiedz bo zmarnowalem juz za duzo lat swojego zycia....
Jestes tym w co wierzysz...
Majac wiare masz moc...
Majac Moc mozesz sprawic by spelnilo sie to w co wierzysz...
Awatar użytkownika
LarsOn

Re: Prosze o Pomoc.

Post autor: LarsOn »

O Katori na terenie Częstochowy nie słyszałem, ale może ktoś jest, to pytanie do praktyków tego konkretnego stylu. Za to na pewno jest dojo w którym ćwiczy sie iaido :) Niestety nie znam aktualnych namiarów na nich, można próbować kontaktu przez Stowarzyszenie Iaido http://www.iaido.org.pl.
Pozdrawiam i powodzenia :D
Okus

Juz to uczynilem napisalem e-maila do Pana Grzegorza Mrozika i czekam teraz na odpowiedz, jezeli ktos wie cos jeszcze na ten temat prosze o wypowiedz.
------------------------------------------------------------------------------------
Dostalem namiary juz na Iaido ale chcialbym zeby ktoras z osob uczeszczajac na ten styl walk bardziej mi go przyblizyla. Jak wygladaja treningi, i jakie cele stawiacie przed soba uczeszczajac na taki trening, moze ktos uczeszcza do Dojo Iaido w Czestochowie i wie jak tam wygladaja treningi ?
Majac wiare masz moc...
Awatar użytkownika
Mr Smail

Post autor: Mr Smail »

nie nastawiaj sie - idz

wszystko zobaczysz na miejscu

Grzesia znam - spoko gosc :)

katori masz w Krakowie
czasem troche u mnie, ale raczej jako ciekawostke i dotatek...

wciagnij sie i zacznij - reszta pojdzie sama :)
Tomasz Kuszewicz
Buikukai Polska

www.aikido-buikukai.pl/
Awatar użytkownika
Sakura

Post autor: Sakura »

Ja ćwiczę Katori w Krakowie, i to niestety najbliższe dojo do Częstochowy. Wszystkie oficjalne sekcje są spisane na www.aikibudo.pl

Ale jest pewna alternatywa. Wiąże się ona z nowym projektem weekendowych stażów. Co dwa tygodnie w Tarnowie odbywałyby się staże dwudniowe po osiem godzin dziennie. Sobota i Niedziela, trening dostosowany do aktualnego poziomu. Cena najprawdopodobniej 500 zł. za pół roku czyli cały pakiet wszystkich weekendowych staży. Nie wiem jak z Twoim czasem, ale pod względem finansowym wydaje mi się że będzie to atrakcyjna oferta. Bo jak się popatrzy na przelicznik złoty/godzina.

Tak miałoby to wyglądać. Sensei chciał stworzyć możliwość ostrych treningów dla ludzi którzy właśnie nie mają Katori w sąsiedztwie i dla tych którzy chcą zwiększać swój poziom.

Możesz się zastanowić nad taką propozycją.

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania a propo Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu to zapraszam na stronę www.aikibudo.pl albo www.katori.pl ewentualnie pytaj mnie a ja postaram się jak najszybciej odpowiedzieć...
"Hana wa sakuragi, hito wa bushi"

Obrazek
Okus

Dziekuje za pomoc, na poczatku zglosze sie do Iaido w Dojo w Czestochowie chociaz jestem zainteresowany rowniez tym starzem w Tarnowie ale nie odrazu Krakow zbudowano.... Jeszcze raz dziekuje i oby kazdy kto bedzie mial takie problemy jak ja uzyskal tak szybka pomoc :)
Majac wiare masz moc...
lucus

Post autor: lucus »

Może to będzie lekki offtop, ale nie chce śmiecić nowym tematem.
Otóż nie jestem zbyt doświadczony w walkach (nie działam, ale tylko się narazie tym interesuje) i nieznam się co do cenników. Na podanej stronie katori pisze, że treningi w Tarnowie 2 razy w ciągu tygodnia kosztują 70 zł, a 3 razy 80 zł. I chciałbym się zapytać czy to jest opłata za treningi miesięczne, czy roczne? :?:
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Miesięczny. I cena bardzo umiarkowana.
lucus

Dziękuje za odpowiedź i mam jeszcze jedno pytanie. Czy wedłóg was opłacałoby mi się jeździć na treningi z Rzeszowa do Tarnowa (czyli 90 km). Ponieważ musiałbym jeździć autobusem, co by wyniosło mnie dosyć dużo, mam zaledwie 15 lat i nie mam zbytnio sposobu na zarobek przez co to dosyć duże dla mnie pieniądze. Więc jak waszym zdaniem. Warto , czy raczej szkoda aż tyle pieniędzy
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Na to pytanie musisz sam sobie odpowiedzieć.
Awatar użytkownika
Sakura

Post autor: Sakura »

faktycznie na to drugie pytanie musisz sam sobie odpowiedzieć..

Ale koszty mógłbyś trochę zmniejszyć uczestnicząc w stażach w Tarnowie. Jak już wyżej pisałem będą się one odbywać co drugi weekend. Wtedy nie musiałbyś jeździć na okrągło w tygodniu, tylko średnio dwa razy na miesiąc.

Na poszczególnych stażach można się wiele nauczyć bo treningu jest 8 godzin dziennie.... to daje 16 godzin na weekend. A tego będzie praktycznie dwa razy na miesiąc. Dawałoby Ci to bazę do samodzielnych ćwiczeń na tygodniach pomiędzy kolejnymi zgrupowaniami.

A teraz wyliczenia matematyczne
od lutego byłoby około 21 tygodni do końca czerwca,
jeśli byś chodził na wszystkie treningi (poniedziałek, środa, piątek) to miałbyś po 6 godzin tygodniowo treningu czyli 126 godzin do końca czerwca, zapłaciłbyś za to po 80 zł. miesięcznie czyli - 400 zł (5 miesięcy)

Dwa razy w tygodniu dałoby Ci 84 godziny treningów za co zapłaciłbyś po 70 zł. miesięcznie czyli - 350 zł. plus koszty dojazdu co środę i piątek....

A za takie weekendowe staże, będzie ich 9 po 16 godzin (dwa dni) od 09.02.2008 co dwa tygodnie. Za to zapłaciłbyś 500 zł na raz.... dużo ale za 144 godziny treningu i mniejsze koszty dojazdu.

Na nic konkretnie nie namawiam, dałem tylko suche dane które sam musisz przemyśleć.

Od razu mówię że treningi po 4 godziny rano i 4 godziny wieczorem są dość intensywne i jeśli nie jesteś twardo zdeterminowany do nauki to może być ciężko... ale staże mają taki plus że możesz poćwiczyć z ludźmi z innych mocniejszych dojo z Polski np. z Krakowa...

Jeśli masz jakieś jeszcze inne pytania to chętnie odpowiem.
"Hana wa sakuragi, hito wa bushi"

Obrazek
antoni maciej dietl

Post autor: antoni maciej dietl »

w rzeszowie dziala kendo dojo - wprawdzie iaido tam sie/na razie/ nie uprawia - ale moglbys sprobowac zaczac od kendo.to oczywiscie cos innego,ale troche/??/ sie nauczysz poruszac z mieczem.wiele osob traktuje kendo jako uzupelnienie iaido i vice versa i wiele osob z powodzeniem laczy te sztuki.
jako kendoka oczywiscie bede cie namawial na kendo ale wiekszosc mistrzow kendo ma zblizony stopien w iaido,te sztuki sa komplementarne.pozdrowienia,maciek dietl.
p.s.szkola rzeszowska jest sekcja szkoly krakowskiej Koryukan wiec bedziesz mogl czasami przyjezdzac do krakowa i za darmo trenowac iaido.
lucus

Nad kendo się jeszcze ciągle zastanawiam i to szczerze mówiąc od dosyć dawna. A co się tyczy staży to jest kilka problemów bo:

1. Na normalne treningi mógłbym chodzić bo są wieczorem, a staże z tego co zrozumiałem rano i wieczorem, a ja niestety (a może stety) nadal się uczę.
2. Jak coś to zamierzam chodzić na treningi dopiero od gdzieś tak października (ale to nie jest pewne, możliwe że później).
ODPOWIEDZ