GALERIA - naszych wyrobów

Pokazujmy nasze prace i te udane i te mniej.

Moderator: Zarząd

Sebastiansan

Re: GALERIA - naszych wyrobów

Post autor: Sebastiansan »

dziekuję za słowa krytyki jak i uznania :wink:

co do polerki zdjęcia były robione jeszcze przed ostatnim polerowaniem ,
shinogi-ji nie jest proste ale faktycznie na zdjęciu tak wyglada zapewne wina odblasku świtłą, a ito i sageo faktycznie mało ortodoksyjne ale dzięki temu miecz poszedł za jedyne 600 zł. Uczę się uczę :wink:

Może za kilka dni skończę szlifowanie saya od wakisashi ostatniej konstrukcji w mojej ocenie jest poprawniej wykonane i tez będę prosił o krytyke
Pozdrowionka Sebastian.
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

Czym malujecie saya, jesli moge spytac?
Sebastiansan

ogólnie laka ( choć płuca mi od tego wysiadają)
niestety nie każdy ma tsiące na zbyciu :cry: więc w tych tańszych oprawach saya maluję lakierem pouretanowym czy jakoś tak dokłądnie nie powiem w tym momęcie( ale to ustalę :D ). Lakier mam od znajmowego stosowany jest do malowania maszyn w fabrykach nie jest on ogólnie dostępny. Lakier miesz się ze specjalnym utwardzaczem .PO pomalowaniu ładnie się świeci ale ja matuje papierami wodnymi od 320 do 2500 kolejno a poltem poleruje pasta polerska z dodatkiem wosku. Efekt znakomity jedynie znawcy potrafia stwierdzić ,że to nie laka :wink:
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

Jasne, nie ma sensu nadwyrezac zdrowia, a efekt bardzo fajny.
Sebastiansan

co do zdrowia to porawie wentylację w piwnicy gdzie maluję i będzie ok są jeszcze maski ochronne. Ogólnie jestem zafascyznowany laką więc pomimo kosztów staram się jak najwięcej ćwiczyć malowanie własnie laka choć w tym przypadku ważne jest tesz szlifowanie bo lekko przesadzić i warstwa od nowa :lol: a co do tego lakieru faktycznie efekt wspaniały a do tego w miarę udarna powieszchnia.
Awatar użytkownika
Adam Dashido

Post autor: Adam Dashido »

chyba chodzi lakier POLURETANOWY :wink:
Głupi człowiek gardzi krytyką, mądry przyjmuje ją z radością....
Sebastiansan

jest taka możkliwośc jak tylko dorwę znajomego do napiszę ze szczególami co to dokładnie jest :D
Sebastiansan

sorki zapominałem odpisac faktycznie lakier ten to lakier POLURETANOWY tylko z utwardzaczem bez niego nie ma takiego efektu i oczywiście wymaga szlifowania papirami wodnymi tak do 2500 a potem pasta polerska i gotowe
Sebastiansan

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

witam to jednen z ostatnich wyrobów.
Uprzejmie prosze o opinie i krytyke
:D
lucus

Post autor: lucus »

Ja mam tylko jedno pytanie:

CZY WY NA PEWNO JESTEŚCIE LUDŹMI?? ROBICIE NAPRAWDE BOSKIE RZECZY !!!! :)

chciałbym...zrobic coś choć minimalnie podobnego do waszego, ale brak miejsca i sprzętu :cry: (zdolności pewnie też :) )

a tak poza tym fajna tsuba mógłbyś dać zdjęcie z bliższa??
Ostatnio zmieniony 8 czerwca 2007 przez lucus, łącznie zmieniany 1 raz.
h0rant

Post autor: h0rant »

Pora na łyżkę dziegciu :

Ciekawi mnie z czego jest oplot, wygląda trochę "sznurowato", jak na moje jakoś niestabilnie zapleciony szczególnie w okolicach kashira.
Ale to tylko moje takie tam tamy :) Sądzę, że daoby się zrobić ładniej i lepiej, ale pewnie to kwestia materiału także.
Bushi

Post autor: Bushi »

jak na moje oko to bawełna (moge sie mylić :wink: )
Sebastiansan

co do ito jest to wypleciona taśma z nitek bawełnianych przez moją koleżankę podobne do tego co dziewczyny nosza na rękach :lol: jest nieco za sztywny ale zaplotłem to tak tymczasowo zakupie oryginał to go zmienie ale ogólnie do ćwiczenia się nadaje a jak się zeszmaci to go mniej szkoda :wink: wcale nie jest oplot niestabilny jak narazie nie musiałem poprawiać może troszke węzły sie przesuneły ale poza tym jest jak po zaplecieniu
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Habaki, linia załamania na habaki powinna pokrywać się z shinogi. Poza tym coraz lepiej.
Sebastiansan

faktycznie z habaki mam wieczny problem . Pytanko czy bepsze było by habaki bez lini załamania jest na tyle materiału aby je zaoblic bo raczej linii nie da se o tyle przesunąć. ?
Awatar użytkownika
yakiba

Post autor: yakiba »

Zdecydowanie łatwiej profilować saya jak habaki nie ma lini załamania.A wogóle coraz lepiej
Awatar użytkownika
RKGalery

Post autor: RKGalery »

Jeśli to ma być krytyka to kissaki jest troszkę za krótkie i za okrągłe, szlif bardzo "amerykański"- strasznie świeci na całej powierzchni, wogóle nie widać linii hartu- nawet "udawanej" (ale to może to wina fotki) no i hada niesamowicie wyraźna w porównaniu z nihonto. Za duże shitodome- raczej szkodzą niż pomagają. Drugie menuki strasznie daleko z tyłu.

Wszystko co powyżej z zastrzeżeniem: "moim amatorskim okiem".
Sebastiansan

co do hada ostrze jest wykonane z dwóch gatunków stali n9e i 18G2a natomiast rdzeń bodaj dokładnie nie pamietam ale st8 i to jest powodem takiego wyglądu hada( co zrobić :wink: ) , co do slifu polerowałem stalowym szpikulcem wobec czego taki dało to efekt na zdjęciu a i ekspertem w przedmiosie fotografowania głowni nie jestem :D , linia hamon objawia sie w jako pole na którym niemal nie widać hada o dziwo na zdjęciu bardzo dobrze w tym miejscu wyszła hada ciekawy efekt w porównaniu do widzenia głowni na własne oczy . Shitodome fakt faktem wielkie zrobiłem ale w mojej ocenie tylko na kurikata :wink:
Awatar użytkownika
yakiba

Post autor: yakiba »

Sebastian gdzie kupiłeś st8 ?
Awatar użytkownika
Krzysztof Polak

Post autor: Krzysztof Polak »

Jeszcze coś o oplocie.przechodziłem kiedyś przez etap "knotówki"-daje się farbować a zostawiona w stanie naturalnym szybko szmacieje,nad kształtem habaki można jeszcze popracować,co do warsztatu to ładny bajzelek-jak u mnie :wink:
napisz cos od siebie
Awatar użytkownika
Krzysztof Polak

I jeszcze mała uwaga -węzeł jest nieprawidłowy :? Znajdż w necie i przećwicz
napisz cos od siebie
Sebastiansan

yakiba w lublinie są firmy STALMET i STAEXPORT oferuja niemal wszystkie dostepne w Polskce gatunki stali dosyć często tam zagądam i wybieram kawałki pozostałem ze sprzedaży tj. końcówki są tańsze :)
Jesli chodzi panie Krzysztofie o węzeł to zapewne wina tego ,że taśma jest dosyć sztywna i troszke zmasakrowałem ito bo w wolnych chwilach co nieco uczę się posługiwać zrobionym eksponatem , choc narazie efekty marne :lol:
demoneyeskyo1

Post autor: demoneyeskyo1 »

siemka oto mój pierwszy miecz jaki udalo mi sie wykonac wiec prosze o słowa krytyki abym mógł naprawic swoje błedy a oto linki do zdjec

http://upload8.postimage.org/783318/photo_hosting.html

http://upload8.postimage.org/783325/photo_hosting.html
kyo
Awatar użytkownika
Krzysztof Polak

Wybacz,ale masz przed sobą długą drogę.Porównaj to co zrobiłeś z mieczami prezentowanymi na forum i przy następnym wykasuj różnice element po elemencie.
napisz cos od siebie
Awatar użytkownika
karendt

Post autor: karendt »

Od czegoś trzeba zacząć, i wiadomo że początki nie są zadowalające.
Ale brawa że się zaczęło i chce się doskonalić.
ODPOWIEDZ