Fukuro Shinai
Moderator: Zarząd
Fukuro Shinai
Pytanie w zasadzie jest stricte skierowane do Grafa, ale jeśli ktoś inny ma z tym doświadczenia to też będę wdzięczny.
Chodzi o przykładową wytrzymałość ? Ile ta zabawka jest w stanie znieść czasu ?
Zakładajmy że trenowałbym ją raz w tygodniu na weekendzie z przyjacielem, powiedzmy dość mocno i bez oszczędzania.
Czy wytrzyma kilka miesięcy ? głównie pytam się Grafa bo wiem że On/Ty ma(sz) z tym sprzętem doświadczenia.
Chodzi o przykładową wytrzymałość ? Ile ta zabawka jest w stanie znieść czasu ?
Zakładajmy że trenowałbym ją raz w tygodniu na weekendzie z przyjacielem, powiedzmy dość mocno i bez oszczędzania.
Czy wytrzyma kilka miesięcy ? głównie pytam się Grafa bo wiem że On/Ty ma(sz) z tym sprzętem doświadczenia.
- GrafRamolo
Re: Fukuro Shinai
Jesli masz normalny fukuroshinai czyli nie przerobiony z shinaja kendockiego (bo takie kiedys widzialem wynalazki dawno temu) tylko japonski bambus z gor (to wazne, gdyz ten gatunek ma inne wlasciwosci wlukien) oraz odpowiednio przyciety (listewki w normalnym fukuro sa grubsze i krutsze niz w shinaju). I jest pozadnie obszyty skora to powinien wytrzymac przy tak zadkim uzywaniu kilka lat. Mamy w klubie fukuro gdzie w srodku siedza listewki japonskie natomiast polski rymaz je obszyl, maja ponad 2 lata i niadal nic im nie brakuje(a sa w uzytku prawie codziennym w roznych rekach). Sensei ma oryginalny japonski ma napewno ponad 5 lat (fukuro nie sensei
i nadal wyglonda jak nowy(fukuro nie sensei
.
Tajemnica tkwi w zastosowaniu odpowiednich elementow i wlasciwym ich oprawieniu.

Tajemnica tkwi w zastosowaniu odpowiednich elementow i wlasciwym ich oprawieniu.
A co sensei nie ma więcej niż 5 lat i nie wyglada jak nowy?GrafRamolo pisze:... Sensei ma oryginalny japonski ma napewno ponad 5 lat (fukuro nie senseii nadal wyglonda jak nowy(fukuro nie sensei
.

Senseia otacza aura mlodzienczej werwy i doskonalosci 

Zobacz na to
Nie wiem Graf czy pamiętasz, ale kiedyś było o tym pisane na budo.
Zamówiłem dwa do nas do sekcji zobaczymy co to będzie....u nich ćwiczą od ok. 3 miesięcy i jak na razie bez uszczerbku....
Jasne, to mały czas, żeby to jakoś ocenić, ale...no cóż zobaczymy....
Nie wiem Graf czy pamiętasz, ale kiedyś było o tym pisane na budo.
Zamówiłem dwa do nas do sekcji zobaczymy co to będzie....u nich ćwiczą od ok. 3 miesięcy i jak na razie bez uszczerbku....
Jasne, to mały czas, żeby to jakoś ocenić, ale...no cóż zobaczymy....
- GrafRamolo
Witaj Proroku kope lat.
Iscie diabelskie narzedzie, (wnioskuje po kosmatej rece ktora to trzyma
A tak na serio dziwne toto nie przypomina znanych mi fukuro. Niewiem tez po co w srodku jest gabka. Fukuro nie jest po to zeby nie bolalo tylko po to zeby nie zrobic wiekszych obrazen (Naprzyklad wczoraj poleciala mi krew z palcy podczas sparingu)
Oprucz tego ze ja znam inne fukuro i przyzwyczajony jestem do innych rozwiazan nic wiecej powiedziec nie moge, bo sprzetu nie testowalem.
http://kendo.tozando.com/shinai/s136.html tylko brak mu tsuby, trzeba by dorobic.
Iscie diabelskie narzedzie, (wnioskuje po kosmatej rece ktora to trzyma

A tak na serio dziwne toto nie przypomina znanych mi fukuro. Niewiem tez po co w srodku jest gabka. Fukuro nie jest po to zeby nie bolalo tylko po to zeby nie zrobic wiekszych obrazen (Naprzyklad wczoraj poleciala mi krew z palcy podczas sparingu)
Oprucz tego ze ja znam inne fukuro i przyzwyczajony jestem do innych rozwiazan nic wiecej powiedziec nie moge, bo sprzetu nie testowalem.
http://kendo.tozando.com/shinai/s136.html tylko brak mu tsuby, trzeba by dorobic.
Faktycznie rozni sie to fukuro z allegro od tych z ktorymi i ja mialem do czynienia...jakis taki obly i tsuka strasznie cienka albo mi sie zdaje - fakt ze cenowo "allegrowy" prezentuje sie lepiej. Ciekaw jestem jak z uzytecznoscia.

Nie no jasne, ten fukuro ma trochę mniej gracji....ale zobaczymy jak to wyjdzie w praniu.....I chyba tak gąbka nie czynni z niego takiego "sofcika"...może to po to by zrekompensować inny typ bambusa.
Nie będę ukrywać, że tutaj najważniejsza jest cena...zobaczymy jak przetrzyma....
Dzięki za link- naprawdę ciekawa opcja...i nawet nie taka droga (pewnie z przesyłką max 400zł).
Użyteczny będzie na pewnoCiekaw jestem jak z uzytecznoscia.

Pozwolę sobie odświeżyć topic, jako że widzę, iż używacie tego nieboskiego wynalazku. Moglibyście wrzucić fotę, jak wygląda ten fukuro, który wytrzymuje lata? I skąd go wziąć? (link wyżej nie działa)
Pytam bo w sekcji odebraliśmy fukuro z naprawy (zaczął zachowywać się jak biała pała MO, rypnął w środku) i wkrótce poszedł kolejny (znów pałozwis)...
Pytam bo w sekcji odebraliśmy fukuro z naprawy (zaczął zachowywać się jak biała pała MO, rypnął w środku) i wkrótce poszedł kolejny (znów pałozwis)...

"Wszechświata nie stworzył żaden bóg ani żaden człowiek, lecz był on zawsze, jest i będzie zawsze żywym ogniem."
- GrafRamolo
Ja właśnie niedawno odebrałem moje nowiutkie wspaniałe japońskie fukuro. Jak tylko znajdę chwilkę wrzucę zdjęcia i się pochwalę.
Nie mogę się doczekać... 

"Wszechświata nie stworzył żaden bóg ani żaden człowiek, lecz był on zawsze, jest i będzie zawsze żywym ogniem."
- GrafRamolo
pozwoliłem sobie założyć nowy wątek
http://reidojo.com/forum/viewtopic.php?t=1177
http://reidojo.com/forum/viewtopic.php?t=1177
a ja sobie pozwole jeszcze tutaj dopisac - ta kosmata lapa ktora trzyma to fukuro z allegro to moja lapa 
no to ide do tego nowego topiku z pieknym japonskim fukuro i cos jeszcze dodam o tych co mam ja

no to ide do tego nowego topiku z pieknym japonskim fukuro i cos jeszcze dodam o tych co mam ja