Habaki i podkładki

Dział poświęcony własnoręcznemu wykonywaniu broni Japońskiej. Pytania, porady.

Moderator: Zarząd

Sebastian

Re: Habaki i podkładki

Post autor: Sebastian »

Panowie pytanie :)
Czy habaki winno być wypolerowane czy raczej pozostać matowe :?:

niedawno w ręce wpadło mi wakisashi ( nade in Japonia choc może bardziej przypomina wyroby tamtejszej cepelii ale ogólnie ładne :wink:) z habaki które miało powieszchnie tak jakby po szlifowaniu papierem około 120-150 po zpatynieniu wyglada nawe całkiem całkiem

Jak powinno to byc bo do tej pory polerowałem habaki do lustra :?:
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

lustro to chyba jak na moj gust przesada, wystarczy doprowadzic tak do okolo gradacji 600 ale moze byc i takie bardzo szorstkie, po prostu kwestia kompozycji, jesli masz na mieczu hamon bardzo rowny to i spokojne habaki bardziej pasuje dajmy na to. To byl tylko taki przyklad mozna wiele kryteriow zastosowac.
Sebastian

Mam pytanie czy kotoś ma zdjęcia lub linka co do sposobu zrobienia dwu elemtowego habaki chciałbym takie spróbować zrobić a jakoś nie mam pomysłu jak się za nie zabrać :wink:
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Niestety w tej matrei ci nie pomoge ale jak bede mial w reku takie moge szkic zrobic.
Awatar użytkownika
Arek San

Post autor: Arek San »

ja lubie habaki szorstkie, takie nawet odpilnika i najlepiej ciemne. Ewentualnie czyste miedziane. Choc powiem ze gładkie też moze się podobać.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Sebastian

Mam pytanie jesli sa produkowane w takiej ilości rodzajów habaki jak przedstawił Arek San to czy istnieją standarty habaki chodzi mi o wymiary czy habaki winno się wykonywac indywidualnie do głowni ?

Np. nakago ma w standarcie tejdnakowy wymiar czy jakoś tak :D
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Habaki robi sie pod konkretna głownię. W dodatku po kilku szlifach można zrobić nowe.
Awatar użytkownika
Plaargath

Post autor: Plaargath »

Myślę, że moje pytanie pasuje do topica.

Zakładając, że oprawa jest dobrze zamocowana na głowni - czy tsuba musi zacząć się telepać? Ile czasu mija zanim zacznie klekotać? I jak zacznie klekotać to co dalej - poprawiać czy nie poprawiać?
"Wszechświata nie stworzył żaden bóg ani żaden człowiek, lecz był on zawsze, jest i będzie zawsze żywym ogniem."
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Tsuba nie powinna klekotac. Jesli bardzo juz kelkocze trzeba naprawic.
Klekotanie moze wynikac z 2 powodow.
1. wyrobienie sie od wypychania kciukiem podczas wyciagania, i ogulnego uzywania powstaje luz miedzy tsuba a sepami. Wtedy trzeba dorobic seppe nowa, grubsza, lub dac jakas cieniutka podkladke pod fuchi z listeweczki w celu "uszczelnienia" luzu. Przy duzych luzach jest to grozne gdyz moze prowadzic do przenoszenia duzych naprezen na koleczek.
2 tsuba byla zle spasowana i lata w plaszczyznie pionowej na nakago. Nie jest to grozne i jesli komus przeszkadza trzeba zdjac tsube nabic kliny z miedzi i idealnie dopilowac.
Sebastian

Czy sa jakiekolwiek standarty powieszchni bocznych habaki :?:

chodzi mi o to czy winny byc one płaskie czy moga byc wypukłe jak to jest do końca.

Moje pytanie powstało gdyż po zrobieniu moje habaki z wypukłymi powieszchniami bocznymi nie trzyma ono się tak idealnie w saya tak jak z idalnie płaskimi :wink:
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Roznie, wsztytko zalerzy od tworcy, a zeby wypukle habaki dobrze w saya siedzialo to i saya musi byc odpowiednio wyprofilowana w tym miejscu.
Awatar użytkownika
karendt

Post autor: karendt »

Wyszperane w zakamarkach sieci - http://home.comcast.net/~jeshern/habakimaking.htm - obszernie ilustrowany tutorial.

ps. polecam zajżeć do działu "the forge" - kilka innych klawych rzeczy, także bogato ilustrowanych m.in. piec tatara i wytapianie tamahagane
Awatar użytkownika
Adam Dashido

Post autor: Adam Dashido »

Mam problem z obluzowaną seya( miecz nie trzyma sią w niej i jak się obróci do góry nogami to katana wypadnie) :x
Czy można zrobić taki miedziany dodatek do habaki mocowany w seya?
To znaczy taki taki dobrze dopasowany klin blokującu miecz w seya? :D

Pozdro.. :D
Głupi człowiek gardzi krytyką, mądry przyjmuje ją z radością....
Bushi

Post autor: Bushi »

pierwsze pytanie: a po co odwracać miecz do góry nogami?
drugie pytanie: po co tam coś wstawiać? lepiej habaki wymienić jeśli to drastycznie przeszkadza!!! ale metalu lepiej tam nieładować bo porysujesz miecz...
Awatar użytkownika
Adam Dashido

Racja, dzięki :D
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Trzeba zawsze trzymać kciukiem tsube gdy miecz jest w saya to podstawowa technika powini uczyć tego na pierwszym treningu z iaito. Jeśli to przeszkadza można wkleić do saya w miejscu gdzie dotyka habaki cieniutka listewkę od strony HA. Powinno to lekko zaklinować ostrze.
Bushi

tez racja z tą listewką ale mi chodziło o to że to niepowinno drastycznie przeszkadzać... mój też wypada jak się przekręci do góry nogami a właściwie do dołu tsuka:) a jakos jeszcze nigdy niezgubiłem miecza:)
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Mój tak samo. Ale mogą być techniki gdzie masz obie ręce zajęte (dźwignia) i partner wychyla ciebie na tyle że miecz zmoże wypaść. (choć wtedy po prostu biorę bokuto)
Bushi

zgadzam sie:)
Awatar użytkownika
Adam Dashido

z czego najlepiej zrobić seppe?i czy (jeśli jest ich więcej) muszą być takie same?
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Blaszka z miedzi, mosiądzu. Jedna seppa powinna być ciut większa niż kashira druga odrobinę większa niż koiguchi. (oczywiście mogą być różne warianty ale to tak najbardziej typowo)
Awatar użytkownika
Adam Dashido

a mogą być z blachy 2mm? (a tak wogóle jaka powinna być grubość) :D
Bushi

to proste:)
grubość powinna być taka żeby idealnie pasowała:) seppa jest po to żeby zlikwidować luzy:) jeśli zrobią się to dokładasz następną bądź wymieniasz jedną z istniejacych już na grubszą:)
sądzę że Twoje pytanie o te 2 mm jest spowodowane posiadanym materiałem:) myslę że jak zrobisz z tego seppa to troszke zeszlifuj nawet papierem ściernym nieco i bedzie OK:) choć według mnie poza dodatkową wagą niepowinno za bardzio przeszkadzać:)
Awatar użytkownika
Adam Dashido

Dzięki Bushi i grafie , mi się takie podoba :D ale wszystko spasuje :wink:

Pytanko (następne, ale w końcu to forum ,o to tu chodzi :wink: )
Rozumiem ,że wystarczy jedna,tak jak tu....

Obrazek
Obrazek
Bushi

tutaj jak najbardziej są dwie:) jedna po jednej stronie tsuba a druga po drugiej stronie
ODPOWIEDZ