Znam paru mistrzow ktorych po takim tekscie trzeby by sila od miecza odciagac.GrafRamolo pisze:Po co nam te spory glupie lepiej grzebac sobie w dupie!
A tak serio to kiedys nie bylo jujitsu aikido, karate sumo judo nie bylo nic, Bylo tylko samo jutsu. Czylo "umiejetnosc" samuraj uczyl sie zadawac ciosy, kopac rzucac przechwytywac itp i wszystko to mialo przydomek jutsu jak naprzyklad tsukijutsu czyli sztuka uderzania itp, uczylo sie poszczegulnych umiejetnosci a dopiero wszystkie one laczyly sie w jeden styl walki kture to style zostaly wyodrembnione gdzies w XVIIw ruznym stopniu oczywiscie.

Yawara pisze:
No cóż... fakt, noszą.... ale umocuj mi to historycznie ?
Popatrz sobie na zdjecia starych okinawskich mistrzow. Np na te:
http://www.okinawankarateandkobudoinsti ... rs1936.jpg
W aikido roznie bywa z podejsciem do broni. Przede wszystkim trzeba pamietac ze choc Ueshiba wszystko tlumaczyl za pomoca miecza, to... nigdy tego nie nauczal. Stad techniki bronia u roznych nauczycieli mocno sie roznia. Generalnie najbardziej rozbudowany dzial poswiecony broni jednoczesnie najbardziej zgrany z technika aikido i nawiazujacy do tszermierki i walki kijem wystepowal w nauczaniu zmarlego niedawno Nishio sensei. Niestety nie znajdziesz w tej chwili szkoly tego stylu w Trojmiescie. Kiedys prowadzilismy taka z Robertem Plichta, ale Robert odszedl w strone innego aikido, a ja w ogole zazucilem ta sztuke walki.Mizusashi pisze:Ja trenuje Aikido ze względu na szermierke. Chciałem trenować Kenjutsu ale w trójmieście tego nie ma. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie jeśli chodzi o porównanie tych dwóch sztuk miecza?? Słyszałem że miecz z Aikijutsu wziął sie od Kenjutsu, z kolei Ueshiba trenował Aikijutsu... chyba.
Techniki bronia w Kobayashi, bo rozumiem ze ten styl trenujesz, nie sa specjalnie zwiazane z tradycyjna szermierka. To raczej wlasne dywagacje Hirokazu Kobayashi sensei na temat miecza i kija.