Tsuba

Dział poświęcony własnoręcznemu wykonywaniu broni Japońskiej. Pytania, porady.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
GrafRamolo

Re: Tsuba

Post autor: GrafRamolo »

http://www.matweb.com/search/SpecificMa ... m=MCuAuAg1

http://www.ganoksin.com/borisat/nenam/shakudo.htm

Jakz robic? Trzeba miec tygielki, i palnik. Rozgrzac miedz i do plynnej miedzi dodac zlota, tak pilnujac teperature by zloto zmieszalo sie a nie wyplynelo na wieszch. Pomocny jest w tym topnik na przyklad borax. Mozna dodac jakas kruszynke innego metalu, te wlasnie zanieczyszczenia nadaja owe odcienie, ale jaki metal co daje to niewiem, to trzeba sprawdzic tylko empirycznie, wiem ze srebro daje ciekawe efekty, slyszalem jeszcze o olowiu. pozatym jak sie uzyje zlota o niskiej probie to juz w nim bedzie ten okolo 1% domieszki. No i potem dobrze by bylo miec walcarke i gilotyne by nadac jakis ludzki ksztalt bryle. I ti jest u mnie najwiekszy problem bo nie mam czym tego pociac.
Awatar użytkownika
Plaargath

Post autor: Plaargath »

Słuchajcie, jak ktoś skombinuje skądś tsubę i chce ją włączyć w oprawę swego miecza to jak ją dopasować do głowni? Widziałem tu i ówdzie na fotkach, że w otworach w tsuba są "dodatki" dopasowujące kształt otworu do kształtu głowni, wyglądały na metalowe. Napiszcie, proszę, jak i czym to się technicznie robi, że to pasuje i nie klekocze potem.
"Wszechświata nie stworzył żaden bóg ani żaden człowiek, lecz był on zawsze, jest i będzie zawsze żywym ogniem."
Awatar użytkownika
Żukson

Post autor: Żukson »

Nie wiem właśnie jak wyciąć Nakago ana tak aby pasowało do głowni.
Ale na tsubach do których głownia nie pasowała nakago ana pomniejsza się otwory chyba za pomocom złota....
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Juz odpowiadam.
Jak nakago ana jest za male bieze sie pilnik i wypilowuje tak zeby pasowalo do krztaltu posiadanego miecza, nie ma co sie szczypac na chama oczywiscie precyzyjnie i dokladnie.
Jesli nakago jest za duze robi ze z miedzi wstaweczki zwane sekigane. W tym celu nalezy wypilowac z miedzi kosteczke idealnie pasujaca w nakago ana, umiescic ja tam a nastepnie za pomoca jakiego pobijaka zakuc mocno. I w tak zakutej kosteczcemozna sobie potem pilniczkami wypilowywac zadany krztalt.
Awatar użytkownika
Plaargath

Post autor: Plaargath »

Aha. Dzięki. Pytań ciąg dalszy:
GrafRamolo w topicu o habaki pisze:Poczawszy od ostrza najpierw jest habaki potem seppa czyli zwykla podkladka z dizura, tsuba, znowu seppa, (...)
Chodzi mi o klekotanie tsuby. Podkładki się też, jak rozumiem idealnie do kształtu nakago wycina. Potem jest fuchi i tak dalej, a całość, jak już pisaliście, ściska kashira et consorces, wszystko na mekugi. Czyli widzę tu dwa elementy ważne, by nie klekotała tsuba - ściśnięcie tego wszystkiego wzdłuż głowni i dokładne dopasowanie nakago ana. Który z tych czynników, jeżeli będzie ciut mniej idealny, będzie prędzej powodował klekotanie tsuby? Intuicja podpowiada mi, że ściśnięcie.
"Wszechświata nie stworzył żaden bóg ani żaden człowiek, lecz był on zawsze, jest i będzie zawsze żywym ogniem."
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Masz dobra intuicje. Bp nawet jesli nakago ana bedzie nieco wieksze a calosc zostanie mocno scisnieta to klakotu nie bedzie natomiast w odwrotna strone bedzie.
Awatar użytkownika
Żukson

Jak robi się cos takiego?? Obrazek "długopisem" do grawerowania?
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Grawerunek, niezly w dodatku.
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

Hmm... wygląda interesująco. Ciekawe jak wygląd wykończona tsuba.
Awatar użytkownika
MadSun

Sorki za drugi post pod rząd, ale chciałem na niego zwrócić waszą uwagę.

Czym się różnią tsuby namba od zwykłych tsub?
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Namban to szkoła. Tak jak Yokoya, Goto, Sukashi, itp
Awatar użytkownika
MadSun

Po czym można odróżnić tsuby tej szkoły? Po czym w ogóle rozpoznać jakiej szkoły rzemieślnicy (artyści) stworzyli dana oprawę?
Właściwie to temat na nowy Topic.
Awatar użytkownika
Żukson

A jaka piłę mozna nazwać włosową jak ją rozpoznać??jakie są najlepesze<?? jakich producentów??
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Jak rozpoznawac szkoly? Hmm to zdecydowanie nie temat na forumowe pogaduchy, za duzo pisania, moze jak bede mial chwilke czasu to sklece o tym jakis artykul, na razie wybaczcie ale nie chce mi sie.

A wszelakie potrzebne narzedzia i ich zdjecia znajdziecie tu: http://www.pat.net.pl/index.php

Polecam dobra strona.
Awatar użytkownika
Żukson

Dziadek kupił mi piłe włosową,pilniki mam, punktak się znajdzie.
Jutro zaczynam.
I problem mam z tym w czym zacząć robic tsube??
Mam dwa trójkąty miedzi(antena) i czy to dobry materiał na początek??
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Blacha miekkiej stali o grubosci 3-5mm, badz blacha miedziana o tej samej grubosci, moze byc mosiadz.
Awatar użytkownika
yakiba

Post autor: yakiba »

Żuku idż na złomowisko i poszperaj a znajdziesz wszystko co potrzebujesz.Od nrzędzi (np imadło kowalskie za 25zł,Kowadło 250 zł-w moim przypadku)po materiały do pracy za najniższą cenę.Tylko trzeba wyrobić "układy"( 1/2 C2H5OH) :lol:
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Ok to teraz ja zapytam. Ktos zna jakas patyne do miedzi ktora bedzie dawac kolor czerwonawy?
A złom to znakomite miejsce.
Awatar użytkownika
Arek San

Post autor: Arek San »

Grafie ja próbowałem barwić miedź na czerwono poprzez rozgrzewanie na palniku , problem jest taylko taki że kolor nie wychodzi jednakowy,ale może znajdziesz jakiś sposób :)
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Pozatym, jak mam przylutowane elementy to podczas podgrzewania moga mi odpasc, jak lutuje tsuby to wiem ze sie same barwia na czerwono ale jest to bardzo losowe.
Awatar użytkownika
Arek San

Post autor: Arek San »

Kiedyś próbowałem barwić brąz jodyną , ale miedzi nie próbowałem.Może zrób doświadczenie jak to wyjdzie :)
Bushi

Post autor: Bushi »

temat urwał się jakiś czas temu ale pozwólcie że zapytam:)
i jak z tym barwieniem na czerwono? udało się? jeśli tak to czym się to robi?
i jeszcze jedno:) jak zabarwić miedź na brązowo... ale tak dosyć trwale
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Ja jestem noga z chemii. Do barwienia na kolor od pomarańczu do ciemnego brązu używam japońskiej patyny zwanej Rokusho. Bardzo trwałe to nie jest ale oryginalne.
Bushi

Post autor: Bushi »

rozumiem też że na etykietce jest napisane po japońsku i niewiesz jaki jest tego skład? ...:/
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Świetna dedukcja :)
ODPOWIEDZ