Polscy wytwórcy japońskiej broni itp.

Dzial o wszelakiej broni japonskiej, kyu(łuk), naginata, nagamaki, kakae zutsu (bron palna) nunchaku, kama, tonfa, jite i co wam do glowy przyjdzie!

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
Sakura

Polscy wytwórcy japońskiej broni itp.

Post autor: Sakura »

Mam pewną propozycję, dla ułatwienia poszukiwań osobom zainteresowanym kontaktem z polskimi kowalami, płatnerzami proponuje podzielenie się własnymi informacjami na temat oficjalnych stron, kontaktów itp. rzeczy dotyczących danego tematu.

Sam raczej nic na ten temat nie wiem poza stronką Pana Macieja Płotkowiaka ---> www.katana.pl

Dlatego jeśli macie jakieś własne oficjalne kontakty do osób zajmujących się wyrobem japońskiej broni i wogóle japońskiego sprzętu użytkowego albo dekoracyjnego (ale zaznaczam że chodzi tu o ręczną produkcję) to może zechcielibyście się tym podzielić.

Możliwe że kogoś to zainteresuje, komuś się to przyda albo ktoś z tego skorzysta.

Proponuje zaiwerać tutaj materiały stronek polskich wytwórców japońskiej broni ale nie tylko.

Jeśli żadnego odezwu nie będzie proponuje skasować temat ;)

Pozdrawiam
"Hana wa sakuragi, hito wa bushi"

Obrazek
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Re: Polscy wytwórcy japońskiej broni itp.

Post autor: GrafRamolo »

Dobry temat

Pana Macieja Płotkowiaka znam i naprawde robi swietne zbroje w tym temacie jest ekspertem, miecze hmm sa fajne ale jakos nie zachwycaja mnie swoim wykonaniem, przynajmniej jest uczciwy i wprost pisze "kopia. odlew itp" to sie chwali.

Skoro powstal taki temat to zareklamuje sie WWW.DAISHO.PL nie podawalem wczesniej bo strona nadal w budowie i czekam z oficjalnym otwarciem az bedzie wszystko zrobione ale tu wsrod znajomych czemu nie.

Na razie z mieczy sa same oprawy ale juz moze calkiem niedlugo pojawia sie i ostre miecze.
Awatar użytkownika
Prorok

Post autor: Prorok »

Hmmm.....tak od początku tego roku jestem szczęśliwym posiadaczem miecza wykutego przez p. Płotkowiaka. Przekleję tu, to co kiedyś pisałem Grafowi:
Miecz jest wykuty z jednego kawałka stali, ale chyba nie mogę nazwać tego do końca muro-gitae, ponieważ nie był niestety "przekładany" tzn. kuty warstwowo. Shinogi-zukuri, chu-kissaki(fukure-tsuku), mitsu-mune, stosunkowo małe sori ok.1,2cm ale to tak na oko. Ładny delikatny hamon, ale o kształcie trudny jak na mój gust do nazwania- miejscami niemal sugu miejscami bardziej notare.
Kashira, menuki i fuchi odlewy z mosiądzu z elementami sosny, tsuba kuta damasceńska z motywem wiśni( http://www.katana.pl/tsuby/index2.htm )
Jedwabne, czarne tsuka-ito, raya.
Miecz jest ostry.
Za całość zapłaciłem 1500zł.

Na stronie są jeszcze dwa miecze, którym miałem przyjemność bliżej się przyjrzeć(są w posiadaniu znajomych z sekcji). Jeden to wakizashi z elementami ze stali damasceńskiej, a drugi to katana z oprawą z motywami bambusa.
Jeden i drugi bardzo ciekawy, przynajmniej według mnie ;)

Jak na razie ze swojego miecza jestem bardzo zadowolony, fajnie się nim włada, jest dobrze wywarzony.
Wymienię tylko w najbliższym czasie kashire i fuchi, bo mosiądz wytarł się juz ciut za bardzo i fuchi np. jest teraz prawie jednolicie złota....może jeszcze raz dam go do polerowania, bo ciągle chodzi mi o trochę inny efekt.

Ciekawy człowiek tak w ogóle.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

jesli cena byla 1500zl to rewelacyjna i miecz wart kazdej zlotowki.
jacekm9

fotki niebawem

Post autor: jacekm9 »

mam kuznie robilem w niej rozne rzeczy ale brak wiekszego zainteresowania na tego typu uslugi pchnal mnie do szukania innych zrodel jej zastosowania tak wiec kuje sobie teraz stal warstwowo i nadaje jej ksztelt mieczy japonskich ale nie tylko napisalem juz wczesniej w innym temacie ze szukam ludzi chetnych do wspolpracy no i odbiorcow gotowych wyrobow moj email jacekm9@o2.pl
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Aby szukac osob do wspolpracy nalezy najpierw pokazac co sie robi. Zachecam do umieszczenia zdjec aby mozna bylo ocenic poziom prac. Zachecam takze do przeczytanie tematu "Pomysl wystawy" bo byc moze nadarza sie wlasnie okazja do zawiazania znajomosci i nowych owocnych kontaktow.
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

No i zapraszamy do czynnego udziału w dyskusjach.
ODPOWIEDZ