Czy spotkał się ktoś z czymś takim?

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
Arek San

Czy spotkał się ktoś z czymś takim?

Post autor: Arek San »

Mam pytanie. Czy spotkał się ktoś z tym żeby wiązać miecz sznurem do ręki? Znalazłem w necie taki oto obrazek
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Re: Czy spotkał się ktoś z czymś takim?

Post autor: GrafRamolo »

Tak jak najbardziej. Dziura na sznurek w tsubie zwie sie udenake ana. Najczesciej jest to spotykane w starch bojowych tsubach. Miecz trzymany w kote mogl czasem w ferworze walki sie wysliznac, pozatym w warunkach bojowych, gdy trzymamy rece bardzo mocno zacisniete na tsuka przez dluzszy czas, traci sie czucie i albo palce zaciskaja sie tak mocno, ze nie mozna ich potem rozgiac, albo uchwyt nieswiadomie staje sie coraz slabszy i miecz wypada.
Awatar użytkownika
Arek San

Post autor: Arek San »

Prawie tak jak Kmicic w "Potopie" też miał szablę przytroczona do ręki. W zasadzie dobry wynalazek ale jak mówisz - na bitwę.W pojedynkach raczej nie było czasu na zakładanie sznurka na rękę.
Awatar użytkownika
[KoP]

Post autor: [KoP] »

Pomijając fakt, że pojedynki nie trwały zwykle więcej niż parę minut (razem z wyzwaniem i sprzątnięciem ciała).
Nie pamiętam już za dobrze, ale chyba Musashi pisał, że najgorszym jest znaleźć się na przeciwko wroga bez broni, dlatego radził, żeby ją przywiązywać do nadgarstków. Wtedy nawet, jeśli zostaniesz zacięty, to w odruchowym skupieniu się na ranie, a nie na mieczu, nie ma szans żebyś go wypuścił :) .
Awatar użytkownika
marciniak

Post autor: marciniak »

spotkałem się i na treningach i na filmach, patrz Ninja Scroll :)
Katsumushi Dojo Manchester
Awatar użytkownika
GrafRamolo

To jest wymysl na bitwe tylko i wylacznie. Gdy dochodzlo do starc szybkich nie bylo sensu uzywac tego bo ani czasu nie bylo na zalozenie ani powodu.
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

Gdybym miał przymocować miecz do dłoni w ten sposób to jeszcze jednym sznurkiem (a najlepiej taśmą) owinąłbym nadgarstek i tsuka za dłonią w strone środka. Przy tym sposobie wiązania, pokazanym na rysunku, jeżeli miecz wyślizgnie sie z dłoni to okręci sie wokół nadgarstka, głownią w dół, i może zranić w nogę.
Awatar użytkownika
Chifuretsu

Post autor: Chifuretsu »

Ale czy nie straciłbyś wtedy, jesli chodzi o manewrowanie nadgarstkiem?
Obrazek
Awatar użytkownika
MadSun

Też nad tym myślałem. Możnaby spróbować przywiązać taśmy pod nadgarstkiem tak by nie krępowały jego ruchów.
Awatar użytkownika
Chifuretsu

Wypróbuj i daj nam znać jak poszło :) .
Obrazek
Awatar użytkownika
MadSun

Sprawdziłem. Wziąłem taśmę (znalezioną w szufladzie z pasmanterią mojej matki) i owinąłem nią dłoń poniżej nadgarstka oraz tsukę. Zrobiłem to na kilka sposobów by znaleźć ten najwygodniejszy. Na moim skromnym poziomie wtajemniczenia w Kenjutsu przymocowanie miecza do dłoni w ten sposób nie krępowało ruchów, no może z wyjatkiem form, w których prawa dłoń spoczywa na tsuka do góry nogami (co z przywiązaną dłonią jest oczywiście niemożliwe). Muszę gednak stwierdzić, że aby mocowanie spełniało swoje zadanie, taśma musi być mocno zaciśnięta, a to z czasem mogłoby prowadzić do zdrętwienia dłoni.
Awatar użytkownika
[KoP]

Post autor: [KoP] »

Weź pod uwagę, że na polu bitwy, bez przywiązanej tsuka ręka zdrętwiałby prawdopodbniej o wiele szybciej :) . A tak pomimo, że zdrętwiała to możesz spokojnie operwać mieczem, zwłaszcza, że w bitwie nie siliłeś się na niewiadomo jak wyszukane formy ;p .
Awatar użytkownika
MadSun

[KoP] pisze:Weź pod uwagę, że na polu bitwy, bez przywiązanej tsuka ręka zdrętwiałby prawdopodbniej o wiele szybciej :)
Zgadzam się, pozatym po dłuższym czasie dłoń zmęczyła by się od ściskania tsuka, a w przypadku wiazania taśmą chwyt może być lżejszy gdyż sama taśma będzie po części utrzymywać miecz przy dłoni.
Awatar użytkownika
Plaargath

Post autor: Plaargath »

Hieh, mnie to przypomina Osiedle Swoboda - scenę "Jestem Chemiczny Ali, a wy jesteście w dupie". :lol:
"Wszechświata nie stworzył żaden bóg ani żaden człowiek, lecz był on zawsze, jest i będzie zawsze żywym ogniem."
Awatar użytkownika
Sakura

Post autor: Sakura »

Ja w walce preferuje styl wykorzystania wszystkiego... (również rąk do uderzania, chwytania itp.) Dlatego uważam że mnie osobiście takie skrępowanie by mocno irytowało. Inną sprawą jest fakt że w czasie walki człowiek się męczy, ale zdaje mi się że samuraje przyzwyczajeni do długich ćwiczeń nie mieliby z tym aż tak wielkiego problemu żeby nie móc do końca utrzymać miecza. Poza tym nie przywiązywanie dłoni pozwala .. w krótkim czasie puścić tsuke i spokojnie pozaciskać pięść i rozluźnić.
"Hana wa sakuragi, hito wa bushi"

Obrazek
Awatar użytkownika
Zoisaite
Moderator

Post autor: Zoisaite »

jeżeli miecz wyślizgnie sie z dłoni to okręci sie wokół nadgarstka, głownią w dół, i może zranić w nogę.
Moze sie myle ale mysle ze przeciwnik bylby na tyle przytomny ze wykorzystalby te sytuacje i zranienie nogi byloby wowczas najmniejszym problemem:)
Awatar użytkownika
Chifuretsu

Sakura, Ty naprawdę masz Japończyków za robocopów co najmniej ;) .
Obrazek
Awatar użytkownika
Sakura

hehe ... może nie az tak. Ale generalnie chodziło mi o to że na treningach człowiek zdobywa wytrzymałość szczególnie do tego co robi. Więc jeśli ktoś długo trenuje machanie mieczem to mniej się męczy niż ktoś kto tym mieczem aż tak często nie machał bez względu na to czy to japończyk czy nie ;). Chyba każdy zrozumie o co mi chodzi a ponieważ z nas wszystkich jak podejrzewam jeszcze małe płotki w szermierce zatem ciężko nam stwierdzić jak szybko naprawdę człowiek zaczyna się męczyć.. bo naprawdę jak dla mnie to większym problemem byłoby po prostu zmęczenie organizmu (kolka i te sprawy) a nie zmęczenie np. rąk czy nóg.

Obrazek
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Sakura ale to nie bylo przywiazywanie na sile tylko luzna petelka. Pozatym na treningu zyskujesz sile kondycje itp ale twoj wrog tez zatem stajesz na przeciw kogos podobnie wyszkolonego czyli tak jakby sytuacja jest rownozedna (teoretycznie oczywiscie ale to juz inna historia) pozatym to bylo stosowane podczas bitew ktore mogly trwac 30min a nawet parenascie godzin nikt nie jest w stanie wytrzymywac tak dlugo bez zmeczenia.
Awatar użytkownika
Sakura

Ogólnie jestem przeciwny wiązaniu się jakiemukolwiek z bronią... szczególnie w bitwie... bitwa to chaos i różne rzeczy mogą się zdarzyć ... według mnie to tylko zwiększało niebezpieczeństwo.. a co do zmęczenia to nie uwierze aby czymś takim rozwiązało się problem ... bo gdyby oni walczyli do takiego stanu wycieńczenia... to chyba bardziej pasjonujące byłyby szachy. Wiem jak to wygląda bo na grunwaldzie byłem ... i widziałem jak wygląda zmęczenie... i co się dzieje... Dlatego powtarzam, da się w długiej walce odpocząć .. a jeśli nie da się .. to taki sznurek może tylko przeszkodzić ... bardziej niźli pomóc...

Obrazek
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Masz racje iz w walce sa momenty wzomozonej aktywnosci i momenty odpoczynku. Przyczym Grunwald rozni sie tym, ze to jednak zabawa, fakt dosc realna ale zabawa, co najwyzej zdazaja sie rozciecia i stluczenia, wypadki powstaja przez glupote. Na bitwie dochodzi stres zwiazany z utrata zycia, gdy w takim stresie miecz ci sie wysliznie mozesz nawet tego nie zauwazyc a dzieku sznurkowi nie zgubisz go. Wiem to brzmi absurdalnie ale taka prawda, malo wprawny samuraj bedacy na czele jekiegos oddzialu, gdzie z przodu widzi wroga a z tylu jesli sie zatrzyma stratuja go jego wlasni koledzy poddany jest takiemu stresowi ze podczas starcia moglby nie zauwazyc nawet utraty broni. Ponadto chodzi tu takze o techniki gdzie stosuje sie trzymanie jedna reka. Druga siegasz po tanto, wakizashi. Blok jedna reka jest slaby ale daje ci mozliwosc schowania sie pod zaslona i zadania nieoczekiwanego pchniecia druga. Pewnie czesto miecz wypadal z reki po takim bloku lecz zatrzymywal atak przeciwnika i dawal czas i miejsce na zadanie pchniecia druga reka inna bronia. Nie staram sie tu cie przekonywac tylko staram sie pokazac logiczne wytlumaczenie tego faktu, jesli cie to nie przekonuje to nie obrazam sie a wrecz przeciwnie sam bede myslal nad leprzym uargumentowaniem tego faktu historycznego.
Awatar użytkownika
Sakura

Z tym że jest to fakt historyczny ciężko mi się kłócić bo żadnych wiadomości na ten temat nie mam. Temu że na Grunwaldzie nie ma stresu jestem przeciwny bo to tylko z pozoru jest zabawa.. a żelazo żelazem i tłok tłokiem a chaos chaosem. Ale muszę przyznać że nie równa się to stresowi w prawdziwej bitwie... bo ludzi jest więcej, determinacja większa, i więcej się ryzykuje... poza tym jak się na żywo widzi krew i śmierć to co innego niż obicie i padanie w teorii. W każdym razie ... wciąż uważam że zmęczenie i stres nie zmusiłyby mnie to wymyślenia czegoś takiego. Widzę dobre strony takiego wynalazku... ale brak swobody uważam za duży minus... a gdyby miecz się złamał ?? to wtedy szybko trzeba swój porzucić.. albo gdyby komuś udało się nas rozbroić ? to taki sznureczek i tak nic nie pomoże bo miecz będzie nam dyndał na nadgarstku... a my będziemy leżeć w kałuży krwi. Co do wzmocnienia siły bloku .. to masz racje że gdyby blok nie wytrzymał to wtedy miecz mieli byśmy przy ręce... ale równie dobrze wtedy prawą ręką możemy się posiłkować wakizashi...

W każdym razie są to niestety rozważania czysto teoretyczne... gdyby ktoś mi coś takiego zaproponował to byłbym przeciwny... może bym nie wyśmiał .. ale nie przyjąłbym tego sposobu w użycie. Bitwa jest bitwą i czasem kiedy miecz ugrzęźnie w zbroi albo w ciele przeciwnika to trzeba go szybko puścić i brać co na ziemi leży ... i to jest kolejny argument

Obrazek
ODPOWIEDZ