Galeria

Dział poświęcony, starym, oryginalnym mieczom i oprawom japońskim.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
GrafRamolo

Re: Galeria

Post autor: GrafRamolo »

Oprawa ,ktora pokazales to styl goto. Szkola ta zdominowala w 19w rynek mieczy a wywodzi sie od mistrza o tym wlasnie nazwisku, ktory pochodzil z chin i zostal sprowadzony a zadanie cesarza. (jesli ktos reflektuje moge przyblizyc genealogie tego rodu i historie szkoly)

Natomiast to dziwaczne tanto jest ewidenteni przeszlifowane z czegos co sie zlamalo i to w dodatku malo umiejetnie przeszlifowane.

A ostatnie ostrze wyglonda mi jak kwaiken nie tanto.
Awatar użytkownika
Arek San

Post autor: Arek San »

Być może ze kwaiken. W opisie było użyte słowo tanto, ale to jakaś niemiecka strona, a oni co krótkie to zaraz tanto.A i było bez oprawy tylko w shirasaya
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

Obrazek

Co wy na to??

Czy ktoś wie co przedstawia motyw na tsubie? Czy to ma jakieś głębsze znaczenie?
Awatar użytkownika
Arek San

He he to ta tsuba z "umiarkowana ceną" . Też się zastanawiam co tam jest. :D
Awatar użytkownika
Kenji

Post autor: Kenji »

Arku, czy ja wiem czy jest to umiarkowana cena, koleś na allegro krzyczy za nią 1200 zł. :lol: a motyw to niby IIGURU NAGAMUSHI cokolwiek miało by to znaczyć :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
Arek San

Ha ! ja się nabijam! 1200 zł to trochę dużo jak na nasze warunki, ale może jest tyle warta.Niewątpliwie jest ładna. Choć na allegro sa teraz dwie inne tsuby 3 x tańsze
Awatar użytkownika
MadSun

Obrazek
Bardzo mi sie podoba motyw domku
Obrazek
Obrazek
Ciekawa oprawa, ale chyba raszej ozdobna, w praktyce musi być niewygodna.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Motyw z nietoperzami i ksieżycem jest super, dzieło współczesne
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Tamta tsuba przedstawia poprostu galazki drzewa. Niewidzicie tego? a nakuwania to pewnie jakies paczki lub listki. 1200zl to normalna cena za taka tsube nawet bym zekl ze przyzwoita.
Awatar użytkownika
MadSun

Na tsubie widzę orła walczącego z wężem pod (chyba) sosną. Rozmieszczenie plamek, oprócz oczu zwierząt, wydaje mi sie dość chaotyczne.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

hahah a mi sie otwiera tylko polowa tej tsuby i myslalem ze to juz koniec galazki i wszystko. Oj dalem ciala.
Awatar użytkownika
MadSun

Obrazek
piękny komplet, zwłaszcza kashira
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Chifuretsu

Post autor: Chifuretsu »

Strasznie mi sie ten krab podoba :) . (dobre dla graczy w L5K ;) )
Obrazek
Awatar użytkownika
MadSun

Tak włąśnie myślałem, Chifu, że spodoba Ci się ta krabowa tsuba.
Awatar użytkownika
Sakura

Post autor: Sakura »

Ta krabowa jest zdaje się w podręczniku do L5K i faktycznie jest piękna... mam kumpla który wiele by za takie cudeńko dał ;)
Pozdrawiam
"Hana wa sakuragi, hito wa bushi"

Obrazek
Awatar użytkownika
Chifuretsu

Można by ją czymś uzupełnić pod jego nogami, hmm, tak się zastanawiam... Może jak będę sobie kiedyś sprawiać naginatę, to zrobię własny projekt :) .
Obrazek
Awatar użytkownika
Shirotatsu

Post autor: Shirotatsu »

Ciekawe jak wam się to spodoba:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

chociaż tsuba nie jest najpiękniejsza, ale reszta !!![/img]
Awatar użytkownika
Chifuretsu

Strasznie kolorowe (jak na miecze :) ), ale trzeba przyznać, że ma bardzo dużo uroku :) .
Obrazek
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Moim zdaniem swirtny miecz, ja lubie takie kolorowe.

Sakura, jak duzo? Wiesz wszystko jest w zasiegu reki.
Awatar użytkownika
Shirotatsu

Strasznie kolorowe (jak na miecze ),
Japończycy bardzo cenili kolory inne niż biel i czerń :lol:
to tylko chyba u nas utarło się że jak miecz to czarna saja, czarne tsukaito, czarne sageo i wszystko w tych odcieniach, Co prawda Chifuretsu ma troszkę racji - bo strasznie dziwne zestawienie kolorów. Ale może właśnie dla tego jest taki ciekawy.
Awatar użytkownika
MadSun

Muszę przyznać, że razi mnie kontrast sageo i tsukaito. Generalnie miecz jest ciekawy, ale jak na mój gust zbyt bogato zdobiony, aczkolwiek nie pogardziłbym nim w mojej jeszcze nie istniejącej kolekcji. :)
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Niezapominajmy ze to co widzimy na filmach to zazwyczaj czern i biel. Ale dawna japonia byla niezmiernie kolorowa i to w przewazajacej wiekszosci jaskrawo kolorowa. Jedwab, bawelna byly barwione na krzykliwe kolory a ta moda przenosila sie takze i na miecze. Dzis uzywamy zazwyczaj czarnych oplotow z racji iz to najbardziej dostepny kolor na naszym rynku. Pozatym takze kanon dobrego smaku w japonii byl odmienny od naszego. To co usnas moze sie wydawac fatalnym zestawieniem w japoni moglo by uchodzic za szczyt wyszukanego gustu. Osobiscie jesli mam do zrobienia caly miecz staram sie zawrzec w nim jakis element kontrastujacy zeby po prostu niebylo nudno. Zwruccie uwage na sageo. Takiego nigdzie sie niestety nie kupi to jest recznie plecione.
Awatar użytkownika
Shirotatsu

pogardziłbym nim w mojej jeszcze nie istniejącej kolekcji.
MadSun :shock: chyba nie wiesz co mówisz (piszesz)
To jest miecz z Bizen wykonany przez Sukesade !!!
Miecze z Bizen są uznawane za jedne z najpiękniejszych i najlepszych.
Owszem może kolorystyka jest dziwnie dobrana, ale głownia, głownia i jeszcze raz głownia. Dusza samuraja. "Katana-wa bushi-no tamashi-ta ..."

Jestem w szoku :shock: :shock: :shock:

No ale co zrobić (de gustibus non disputandur est) nie wszystkim musi się podobać!
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Miecze z Bizen są uznawane za jedne z najpiękniejszych i najlepszych.
Shirotatsu w Bizen istnialo okolo 600 warsztatow kowalskich. Niemozliwe aby kazdy z nich byl wysmienity, byly gorsze i leprze. Widzialem kilka mieczy z tego okresu ktore nie byly zachwycajace (choc ten na zdjeciach to piekny egzeplarz.) Glowny powod, dla ktorego ceni sie ten okres i ta prowincej to fakzt, ze byly to jescze czasy, gdy miecze wykonywano z rodzimych surowcow.
Awatar użytkownika
MadSun

Shirotatsu, moja wypowiedź dotyczyła jedynie oprawy. Na głowniach się nie znam.
Awatar użytkownika
Shirotatsu

MadSun, zawsze możesz kupić miecz bez sageo :lol:

GrafRamolo
Owszem zgadzam się z tobą, ze było dużo warsztatów kowalskich jak zresztą w całej Japonii, ale umówmy się że nie będziemy dyskutować o mieczach kiepskiej jakości, bo kowale byli różni lepsi i gorsi jak wszędzie na świecie.
I nie jest to tylko kwestia materiału, bo w/g badań p. Tanimury z 1980 r. nawet miecze ze stali o zawartości węgla 0,45% mogą być świetne choć wykonane ze współczesnej stali. Kwestią jest dokładność i "czystość" pracy podczas zgrzewania warstw. Jeśli dostaną się jakieś zanieczyszczenia typu - zendra lub żużel między zgrzewane warstwy to naturalnym jest że w tych miejscach jest duże osłabienie, a i z czasem dochodzi do rozlaminowania. W okresie "Sengoku" kiedy wyrabiano olbrzymie ilości mieczy - większość z nich niestety była kiepskiej jakości, jednakże, prawdziwi mistrzowie jak np. Sadamune, Masatsune czy Kanenaga (pomijam tu prowincje, szkoły i okres tworzenia) zawsze robili miecze najwyższej jakości niezależnie od materiału. Bo tak naprawdę to w większości jakość japońskiej rudy żelaza była mierna (ale były rejony gdzie wydobywano wyśmienitą jakościowo rudę) To też często stosowano rudę importowaną lub mieszano rudy ze sobą aby w procesie wytopu stali w piecu tatara otrzymać tamahagane wysokiej jakości. Wydaj mnie się osobiście, że głównym czynnikiem, który określał późniejszą jakość głowni była dokładność i czystość pracy, oraz dobre przygotowanie stali do hartowania.
Oczywiście mogę się mylić w swojej ocenie, ale z tego co się orientuję to tak to właśnie wygląda.
ODPOWIEDZ