Tennouchi
Moderator: Zarząd
- GrafRamolo
Tennouchi
Mam pytanie czy w sztukach takich jak iaido lub kendo tez wystepuje tennouchi i jak jest akcentowane o w jaki sposub nauczane?
Ostatnio zmieniony 17 listopada 2004 przez GrafRamolo, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Tennouchi
Iai-do, prawda?sztukach takich jak iaito

Jeśli tennouchi jest tym, czym mi się wydaje ('obracaniem' nadgarstków przy cięciu), to u nas występuje jak najbardziej. A uczyliśmy się tego od samego początku (fakt istnienia czegoś takiego przekazywany jest na pierwszym treningu, a od 2-3 zwracana jest na to uwaga). Z początku, można to robić już po skończeniu cięcia, żeby zapamiętać ruch i się z nim oswoić, a z czasem samo jakoś wchodzi w nawyk i człowiek nawet nie zauważa, że tennouchi wykonuje w czasie cięcia.
- GrafRamolo
tak iaido
roztargnienie.
Mniej wiecej trafnie okresliles tennouchi ale nie jest to, ot takie zwykle obracanie nadgarstkuw, i ma swuj scisly i konkretny cel. Gdy ciecie ma sie jusz zetknac z celem i odleglosc jest minimalna wtedy powinno zajsc tennouhi w momencie zetkniecia z celem spiecie miesni i zacisniecie nadgarstkuw powoduje efekt ciecia ostrzem a nie rabania jak siekiera. Zatem najwazniejsza zecza przy tennouchi jest czas jego wykonania. Bardzo dobrze to widac podczas tameshi, gdy miecz ugrzeznie pomimo prostego prowadzenia i odpowiedniego konta swiadczy to ni mniej, ni wiecej o tym, iz bylo zle wykonane tennouchi lub byl jego brak.
Ale to bardzo dobrze ze macie takie elementy bo nie wszedzie tego naprzyklad ucza, ciekawe czy w kendo tesz to jest?

Mniej wiecej trafnie okresliles tennouchi ale nie jest to, ot takie zwykle obracanie nadgarstkuw, i ma swuj scisly i konkretny cel. Gdy ciecie ma sie jusz zetknac z celem i odleglosc jest minimalna wtedy powinno zajsc tennouhi w momencie zetkniecia z celem spiecie miesni i zacisniecie nadgarstkuw powoduje efekt ciecia ostrzem a nie rabania jak siekiera. Zatem najwazniejsza zecza przy tennouchi jest czas jego wykonania. Bardzo dobrze to widac podczas tameshi, gdy miecz ugrzeznie pomimo prostego prowadzenia i odpowiedniego konta swiadczy to ni mniej, ni wiecej o tym, iz bylo zle wykonane tennouchi lub byl jego brak.
Ale to bardzo dobrze ze macie takie elementy bo nie wszedzie tego naprzyklad ucza, ciekawe czy w kendo tesz to jest?
ja sądzę, że na tym polega jakiekolwiek cięcie Nihonto w jakichkolwiek sztukach walki gdzie ta broń się pojawia. Zazwyczaj tnie się do wewnątrz i nie ramieniem a nadgarstkami na zasadach dżwigni, dociągnięć itp. tu nie można się opirać na ciężarze ostrza (gdyż jest niewielki) a właśnie na precyzji cięcia i nadania mu odpowiedniego kąta. Poza tym Nihonto się nie rąbie tylko tnie... czyli nie spada tylko się przesuwa... i ciągnąc przecina... wiele osób o tym raczej zapomina i punktuje.. spotkałem się już z takim podejściem u kilku kendoków... 

Jest i polega mniej więcej na tym samym co w iaido.GrafRamolo pisze:Ale to bardzo dobrze ze macie takie elementy bo nie wszedzie tego naprzyklad ucza, ciekawe czy w kendo tesz to jest?
...
- GrafRamolo
Uf to skoro kazdy to ma to moge wreszcie spac spokojnie 

W każdej sztuce walki, nie tylko tych z mieczem japońskim występuje podobne zjawisko do tennouchi. W karate czy kung- fu powinno wykonywać się wszelkie ciosy bez napięcia mięśni..aż do kulminacyjnego momentu zetknięcia z ciałem przeciwnika. Wówczas spięcie mięsni nasępuje tylko na ułamek sekundy. Ma to dwojakie znaczenie:
1. Nie męczy całego organizmu jak w przypadku stałego napinania mięsni (można walczyć dłużej i efektywniej)
2. Pozwala wyprowadzać szybsze ciosy - a zatem i silniejsze ciosy, bo wraz z szybkością rośnie reż siła.
W boksie też jest podobnie. Może poza tym, że tam nie ma skręcenia nadgarstów na rękojeści "czegośtam"
A co do kendo to tennouchi jest nieodzownym elementem w zadawaniu cięć. Uczymy się tego triku np. przez wyżymanie szmat przy myciu podłogi przed treningiem
Przyswojenie tego ruchu zajęło mi jakieś 3 miesiące, bo wbrew pozorom to nie jest taka prosta sprawa.
1. Nie męczy całego organizmu jak w przypadku stałego napinania mięsni (można walczyć dłużej i efektywniej)
2. Pozwala wyprowadzać szybsze ciosy - a zatem i silniejsze ciosy, bo wraz z szybkością rośnie reż siła.
W boksie też jest podobnie. Może poza tym, że tam nie ma skręcenia nadgarstów na rękojeści "czegośtam"

A co do kendo to tennouchi jest nieodzownym elementem w zadawaniu cięć. Uczymy się tego triku np. przez wyżymanie szmat przy myciu podłogi przed treningiem

"Gdy forma zewnętrzna stwarza mozliwość, tresc przyjdzie, aby ja wypelnic"
- GrafRamolo
Dobrze zekles z tym iz wystepuje to we wszystkich sztukach walki nie zastanawialem sie do tej pory tak szezej nad tym i nie laczylem tych dwuch faktuw po prostu wykonywalem.
Widzisz Grafie, nawet od takiego leszcza jak ja możesz się czegoś nauczyć

"Gdy forma zewnętrzna stwarza mozliwość, tresc przyjdzie, aby ja wypelnic"
no Hatamoto, nie jest z Ciebie leszcz skoro mowisz tak do rzeczy. Ja bym dodal ze ciecie z tennouchi w kendo to cos a'la strzal z bata.... 

Chcesz być dobrym szermierzem, musisz być dobrym człowiekieM